Lantbrukarnas Riksförbund

Kommentar från LRF om valresultatet

Dela

Igår gick Europa till val och resultatet innebär en ny uppställning i Europaparlamentet. ”Nästa mandatperiod kommer kräva beslut i flera avgörande frågor för Sverige och resten av Europa. Landets jord-och skogsbrukare har höga förväntningar på våra nyvalda svenska ledamöter”. Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund.

LRFs förbundsordförande Palle Borgström.
LRFs förbundsordförande Palle Borgström. LRF

Som väntat blev det en vinst för den konservativa partigruppen, EPP och extremhögern gick starkt framåt i flera länder även förflyttningen inte är lika stor i parlamentet. Tappade mest gjorde den liberala partigruppen, Renew och den gröna partigruppen. I svenska valet är trenden omvänd, där de stora vinnarna är Miljöpartiet, Vänsterpartiet och även Socialdemokraterna.

”Den europeiska jordbrukspolitiken är viktig för hela Europa. Våra svenska ledamöter måste ta med sig perspektiven från den svenska jorden och skogen till Bryssel så att vi kan producera mat till fler och fortsätta vara motorn i den gröna omställningen i Sverige och Europa”. Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund

Valresultatet innebär att den konservativa där EPP kan kan välja om de vill samarbeta mot mitten eller mot högerkanten för att vinna majoritet.

”Redan den föregående mandatperioden var det svårt att hitta majoritet i flera frågor, inte minst frågor som rör jord- och skogsbruket. Nu måste parlamentet samlas för att fatta kloka beslut som säkerhetsställer en långsiktig och hållbar europeisk jordbrukspolitik som bygger robusta företag med kraft att investera i framtiden”. Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund.

För svenska och europeiska bönder kan detta få olika konsekvenser. Många Europaparlamentariker i både EPP och längre höger ut har inför valet lovat lantbrukarna stora löften om att göra det enklare, att minska antalet regler framförallt inom miljöområdet.

Det här nyvalda Europaparlamentet kommer att behöva förhålla sig till: en ny reform av jordbrukspolitiken, eventuellt en uppdaterad ”jord till bord strategi”, medlemskapsförhandlingar med Ukraina, klimatmålen 2040 och jordbrukets roll där. Klimatanpassning, krishantering och framför allt olika typer av säkerhetsfrågor där det finns koppling till livsmedelsförsörjningen.

”Vi har en viktig period framför oss. Nästa mandatperiod kommer kräva beslut i flera avgörande frågor som säkerhetspolitiken, klimatet och livsmedelssäkerheten i Europa”. Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund.

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Om oss

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.

LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

13 000 underskrifter för minskad vildsvinsstam5.7.2024 09:12:08 CEST | Pressmeddelande

Naturvårdsverket har i ett pressmeddelande gått ut med statistik som visar att trafikolyckor med vildsvin nu ökar. Det är indikationer på en växande vildsvinsstam och är mycket allvarligt. LRF har länge varnat för det stora vildsvinsbeståndet och det är bra att Naturvårdsverket är tydliga med att snabba insatser behövs för att bromsa den mycket oroande utvecklingen. Men det räcker inte att, som Naturvårdsverket skriver, markägare och jägare ska vara uppmärksamma på hur stammen utvecklas lokalt och ta till åtgärder som jakt och skrämsel. Det kan aldrig vara upp till enskilda markägare eller jägare att ensamma bestämma hur mycket vilt vi kan tolerera i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye