Utökad strejk för kortare arbetstid idag
Idag den 11 juni klockan 11 tas fler ur Vårdförbundets legitimerade yrkesgrupper ut i strejk. Den utökade strejken omfattar bland annat fler arbetsplatser i de regioner och på de sjukhus där det redan är strejk. Därtill omfattas nu region Värmland.

–Tyvärr vill arbetsgivarna i Sveriges kommuner och regioner inte förhandla med oss om kortare arbetstid. Men vi ger inte upp. Vi vill rädda vården och våra medlemmar vet vad de behöver - hållbara arbetstider för att orka. Risken är annars stor att många lämnar den offentliga sjukvården, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.
Fler arbetsplatser tas ut i strejk
Samtliga lokala förhandlingar om Vårdförbundets utökade strejkvarsel är avslutade i enighet och därmed utökas strejken idag klockan 11.
Sedan den 4 juni är det strejk vid universitetssjukhusen i region Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten samt på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset.
Den utökade strejken idag innebär att fler arbetsplatser i dessa regioner omfattas. Till exempel träder strejk i kraft på ett antal vård- och hälsocentraler och ytterligare några sjukhus. Strejken omfattar även en ny region: Region Värmland. Utöver detta omfattas ett antal enheter inom sjukvårdsrådgivningen 1177 i tre regioner. Totalt tas ytterligare drygt 1300 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor ut i strejk.
Vårdförbundet hade även varslat om strejk i region Västmanland. Men efter lokala förhandlingar tog Vårdförbundet tillbaka varslet. Det gjorde förbundet trots att varslet var avgränsat till cirka 60 personer på fyra arbetsplatser. Regionen ansåg att dessa ca 60 sjuksköterskor inte kunde omfattas av stridsåtgärder utan att det skulle kunna innebära samhällsfara.
– Det som hänt i Västmanland innebär att konflikträtten är satt ur spel. Det är ett allvarligt tecken när sjukvården är så skör att ett 60-tal sjuksköterskor inte kan utöva sina fackliga rättigheter. Det bekräftar bara att vården är så underbemannad att arbetsgivaren vägrar låta oss strejka för att långsiktigt rädda vården, säger Sineva Ribeiro.
Starkt stöd hos allmänheten
Bakgrunden till Vårdförbundets rimliga krav på stegvis förkortad arbetstid är att 30 procent av medlemmarna jobbar deltid, många för att de behöver vila och återhämtning. Fyra av tio unga tror inte att de kommer kunna stanna i yrket hela arbetslivet.
Ytterst handlar konflikten om att ta ansvar för vårdens framtid. Sjukvården är också väljarnas viktigaste fråga.
– Vi har satt frågan om arbetstider på agendan och har ett stort stöd hos medlemmar och i befolkningen. 7 av 10 i allmänheten är positiva till kortare arbetstid för våra yrkesgrupper. Det är bara SKR och Sobona som tror att vårdens kompetensförsörjning kan säkras utan att förbättra villkoren för våra livsviktiga yrken. De behöver börja förhandla med oss så att vi kan avsluta konflikten, säger Sineva Ribeiro.
Fullständiga varsellistorna uppdateras här
Kontaktuppgifter till lokala talespersoner finns här.
Fakta om Vårdförbundets avtalsrörelse och konflikt
- I december 2023 sades huvudavtalet HÖK22 upp. Avtalsförhandlingar inleddes i januari. Vårdförbundets viktigaste krav är rädda vården genom en stegvis arbetstidsförkortning, en god löneutveckling och hållbara scheman. Bakgrunden är att många medlemmar jobbar deltid för att de inte orkar, och att unga upplever arbetsbelastningen som värst. Fyra av tio unga inte tror att det är sannolikt att de kommer stanna i vården.
- Förhandlingarna var låsta i slutet av mars, och den 26 mars begärde Vårdförbundet att förhandlingsmedlare skulle utses.
- Medling pågick mellan den 1 och 11 april. Medlarna lade fram en hemställan som Vårdförbundets förbundsstyrelse tackade nej till den 11 april.
- Den 11 april varslade Vårdförbundet om övertids-, mertids och nyanställningsblockad för runt 63000 medlemmar i samtliga regioner samt Capio Sankt Görans sjukhus, AISAB, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset.
- Den 19 april utsåg Medlingsinstitutet medlare för Sobonas avtalsområde.
- Den 24 april lade SKR och Sobona ett bud som Vårdförbundet avvisade, samma dag lade Vårdförbundet ett motbud som SKR och Sobona avvisade.
- Den 25 april trädde blockaden i kraft.
- Den 6 maj varslade Vårdförbundet om övertids-, mertids och nyanställningsblockad för runt 5000 medlemmar i 29 kommuner. Blockaden trädde ikraft den 20 maj.
- Den 21 maj varslade Vårdförbundet om strejk för runt 2000 medlemmar i fem regioner och på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.
- Den 28 maj varslade Vårdförbundet om strejk för ytterligare runt 1900 medlemmar.
- Fram till den 10 juni har Vårdförbundet fått in mer närmare 8800 rapporter om skyddsarbete och antalet tvister om skyddsarbete är uppe i nästan 1600. Tvisterna handlar om att arbetsgivarna inte använt skyddsarbete på rätt sätt och / eller inte förhandlat om skyddsarbetet.
- Den 4 juni trädde Vårdförbundets strejk i kraft. Samma dag hävdes nyanställningsblockaden i samtliga regioner samt på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset.
- Den 11 juni träder Vårdförbundets utökade strejk i kraft.
Nyckelord
Kontakter
Vårdförbundets presstjänst0703 10 30 09 (ej sms)
Presstjänsten vardagar 06.00 - 20.00, helger och röda dagar 08.00-17.00. Presskontakter lokalt: vardforbundet.se/press/
Bilder


Dokument
Om oss
Vårdförbundet är ett yrkesförbund som samlar cirka 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se
Följ Vårdförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdförbundet
Vården ska leverera i fred och kris – men försvagas av regeringens budget15.4.2025 13:19:03 CEST | Pressmeddelande
Trots ökande vårdbehov och ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge går endast en liten del av regeringens extra satsningar i vårbudgeten till hälso- och sjukvården. De resurser som föreslås räcker varken för att möta dagens utmaningar eller för att bygga upp beredskapen som krävs.
Nytt avtal: Mer pengar i plånboken och större förutsägbarhet i schemat7.4.2025 16:00:32 CEST | Pressmeddelande
Efter tuffa förhandlingar har ett nytt avtal tecknats mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona. Avtalet ger medlemmar mer pengar i plånboken och större förutsägbarhet i schemat.
Vårdförbundet: Vi vill ha tydlig och samordnad hälso- och sjukvård som utgår från individens behov2.4.2025 14:50:11 CEST | Pressmeddelande
Vårdförbundet instämmer i Vårdanalys slutsatser - den statliga styrningen är otydlig och det saknas ansvarsutkrävande. Det finns heller ingen helhetssyn på hur olika delar av vården ska samverka för att nå målen. – Det vi befarade har inträffat – att utan en samordnad styrning, bättre resursanvändning och en hållbar kompetensförsörjning, kan omställningen inte lyckas, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Avtalsförhandlingarna fortsätter31.3.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vårdförbundets förbundsstyrelse har fattat beslut om att förlänga nuvarande avtal med SKR och Sobona. Avtalet förlängs med sju dagars uppsägningstid. − Nu är det dags att rätta till alla scheman som inte håller, där bland annat förskjuten arbetstid är ett omfattande problem, säger Sineva Ribeiro.
Två av tre chefer i vården tycker inte att de har tillräcklig bemanning13.3.2025 10:07:59 CET | Pressmeddelande
Nästan två av tre chefer i vården, 64 procent, har inte tillräcklig bemanning för att bedriva verksamheten på ett hållbart sätt. Det är en situation som inte bara påverkar de anställdas arbetsmiljö, utan även patientsäkerheten. Det visar Vårdförbundets nya rapport ”Heltider som inte håller”.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum