Säkerhetsföretagen

Ny rapport visar stark efterfrågan på säkerhetstjänster

Dela

Säkerhetsföretagens nya konjunkturbarometer visar en stark efterfrågan på säkerhetstjänster i hela landet. Men fler åtgärder kommer krävas för att öka tryggheten i samhället.

Pontus Lindström, näringspolitisk chef på Säkerhetsföretagen
Pontus Lindström, näringspolitisk chef på Säkerhetsföretagen

Almega Säkerhetsföretagen har sedan flera år tillbaka mätt utvecklingen i den privata säkerhetssektorn. Undersökningen för det första kvartalet 2024 visar en fortsatt stark efterfrågan på säkerhetstjänster i hela landet. Två av tre säkerhetsföretag rapporterar att efterfrågan för deras tjänster har ökat under det första kvartalet 2024

Drygt 72 procent av företagen har expanderat sin personalstyrka under det första kvartalet vilket är en liten minskning jämfört med föregående kvartal. Samtidigt är brist på medarbetare med relevant kompetens ett betydande tillväxthinder för Sveriges säkerhetsföretag; 66 procent anser att kompetensbristen kommer att öka fram till 2030.

– Reformer för att långsiktigt lösa kompetensförsörjningen, i konstruktiv dialog med branschens företrädare, är därför helt nödvändigt, säger Pontus Lindström, näringspolitisk chef.

Möjligheten att kunna genomföra bakgrundskontroller vid nyanställningar, inte minst för att minska risken för kriminell infiltration, är också en kritisk faktor för branschen.

– Just nu pågår en process där tingsrätter väljer att inte lämna ut domar till rättsdatabaser. Rapporten visar att 85 procent av säkerhetsföretagen ser det som mycket viktigt att kunna göra bakgrundskontroll vid rekrytering. Det är allvarligt att detta försvåras nu, säger Pontus Lindström.

I den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet, som presenterades i mars 2024, framkom en tydlig bild där otrygghet och kriminalitet pekas ut som den enskilt viktigaste samhällsfrågan för Sveriges befolkning. Särskilt den organiserade brottsligheten angav 74 procent att man oroar sig mest över när det kommer till samhällsproblem.

– Under senare tid har det skett en utveckling i Sverige där särskilt unga kvinnor avstår från att gå ut på kvällen på grund av otrygghet. Ingen kan tycka att det är acceptabelt att invånare begränsas på det sättet i vardagen, säger Pontus Lindström.

Kontakter

Bilder

Pontus Lindström, näringspolitisk chef på Säkerhetsföretagen
Pontus Lindström, näringspolitisk chef på Säkerhetsföretagen
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om oss

Almega Säkerhetsföretagen samlar Sveriges säkerhets­företag inom bevakning, hemlarm, IT-säkerhet, värdetransporter, parkering, brand, ID-säkerhet och säkerhetsteknik. Våra 180 medlemsföretag har tillsammans över 26 000 medarbetare. Med fokus på både bransch- och arbetsgivarfrågor hjälper vi medlems­företagen att göra Sverige tryggare och säkrare.

Följ Säkerhetsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Säkerhetsföretagen

Efterfrågan på säkerhetstjänster ökar starkt20.11.2023 06:37:47 CET | Pressmeddelande

Otrygghet från kriminalitet är en aktuell samhällsutmaning, vilket leder till att efterfrågan på säkerhetsföretagens tjänster är rekordhög, trots den ekonomiska lågkonjunkturen. Det visar Säkerhetsföretagens senaste konjunkturbarometer. Hela 77 procent av säkerhetsföretagen rapporterar att efterfrågan för deras tjänster har ökat under det tredje kvartalet 2023. Samtidigt rapporterar 66 procent av företagen att antalet anställda har vuxit under kvartalet.

Fortsatt otrygghet driver efterfrågan på säkerhetstjänster28.9.2023 06:02:40 CEST | Pressmeddelande

I årsrapporten för Säkerhetsföretagen framkommer att det finns en långsiktig trend med otrygghet från kriminalitet i Sverige, vilket driver upp efterfrågan på säkerhetstjänster. Sverige har förlorat sin position som ett tryggt land. Under 2010 var det en större andel av de vuxna i Danmark som rapporterade brott, våld och vandalism i sitt närområde jämfört med i Sverige. Sedan dess har nivån av upplevd kriminalitet bland vuxna i Danmark minskat påtagligt medan den har ökat i Sverige. Mer än dubbelt så många i Sverige anger nu att brott, våld och vandalism pågår i deras närområde, jämfört med i Danmark. Av de stora EU-länderna är det enbart Frankrike som ligger nära Sverige sett till andelen av de vuxna som upplever kriminalitet i sitt närområde, medan andelen i Italien är knappt hälften så hög som i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye