Detta är hälsoråden svenskarna bryr sig minst om

Dela

Svenskarna är väl medvetna om de hälsoråd från myndigheter och livsmedelsindustrin som ska hålla oss hälsosamma och friska. Däremot är det många som kämpar med att följa råden, vilket inte är konstigt. Det finns för många råd och dessutom är de för generella, säger läkaren Michael Thorp.

En undersökning som utförts av YouGov på uppdrag av livsstilsföretaget Herbalife har tittat på svenskarnas förhållanden till några av de vanligaste hälso- och kostråden från Folkhälsomyndigheterna och livsmedelsindustrin. Undersökningen tittade på hur väl vi känner till råden och i vilken utsträckning vi följer dem.

Rådet om "fem om dagen" känner 58 procent till, men det följs bara av 41 procent. Myndigheternas råd om trettio minuters daglig aktivitet känner 66 procent av befolkningen till, men bara 15 procent följer rekommendationen.

Trots stora kampanjer om "fisktisdag" från fiskeindustrin och butikskedjor, är det fortfarande 48 procent som inte känner till konceptet och andelen svenskar som äter fisk och skaldjur minskar. Även när det kommer till köttkonsumtion gör vi inte som politikerna vill. Den globala kampanjen "köttfri måndag" som uppmuntrar till att avstå från kött till middag åtminstone en gång i veckan, följs bara av 44 procent av svenskarna.

Michael Thorp, läkare och specialist i fysiskalisk medicin och rehabilitering, ger både myndigheter och livsmedelsbranschen goda omdömen för att de ständigt påminner svenskarna om vikten av att äta hälsosamt och röra på sig. Han tror dock att det har gått inflation i råden och att det därför blir svårt för många att hänga med.

– De har varit bra på att kommunicera och förenkla. Därför är det oroväckande att inte fler följer de råd de säger sig känna till. Särskilt när vi vet att nästan hälften av befolkningen oroar sig för sin hälsa, säger Thorp.

Litar på myndigheter, inte influencers
I Sverige finns det generellt en hög tillit till det som kommuniceras om kost, oavsett om det kommer från Folkhälsomyndigheten eller dietister. Enligt undersökningen litar vi mest på Folkhälsomyndigheten (49 procent), medan bara 21 procent av oss litar på vad livsmedelskedjor och livsmedelsproducenter säger. Minst förtroende (12 procent) har vi för matinfluencers, som ska få oss att prova nya produkter eller recept.  

– Det är faktiskt ett hälsotecken att svenskarna har stort förtroende för myndigheter och de som sprider forskningsbaserade råd, och är mer skeptiska till de som kanske i första hand är ute efter att sälja något till oss, säger Thorp.

Har dåligt samvete
I undersökningen uppger 4 av 10 att de har dåligt samvete för att de inte äter tillräckligt hälsosamt. Thorp tror att den stora mängden råd är en del av utmaningen, det kan bli överväldigande att förhålla sig till. Han påpekar också att de flesta råd är generella, riktar sig till hela befolkningen och inte tar hänsyn till den enskilda individen.

– Det är klart att man inte kan eller ska följa alla hälsoråd. Den som tränar mycket behöver fler kalorier än den som tränar lite, äldre bör följa andra råd än unga och underviktiga och överviktiga har förstås olika näringsbehov. Listan över skillnader kan göras lång. Det som fungerar för din granne eller pojkvän är inte nödvändigtvis det rätta för dig, säger Thorp.

Han menar därför att människor inte ska ha dåligt samvete för att de inte följer alla hälsoråd in i minsta detalj. Han berättar att han i sitt arbete som specialistläkare möter många människor som måste ändra sin kost och livsstil, men säger att det inte finns någon anledning för friska människor att följa alla hälsoråd slaviskt.

– Det är främst vardagarna som är viktiga, så kan man unna sig lite mer på helger och semestrar. Att ha dåligt samvete är inte hälsosamt, och du kommer aldrig att bli lycklig om det ständigt är något du ska förändra, avslutar han. 

Här är Thorps 5 bästa tips för hälsosammare matvanor:

  • Börja med en förändring som är enkel för dig. Du behöver inte göra allt på en gång.
  • Fokusera mer på vad du bör äta än vad du inte bör äta. Fyll tallriken med protein- och fiberrika grönsaker och börja måltiden där.
  • Ät inte middag framför TV:n. När du fokuserar på TV:n medan du äter märker du inte att du känner dig mätt på samma sätt, och det är lättare att äta för mycket.
  • Om du äter mat som långsamt absorberas i tarmen minskar du risken för att äta för mycket eller ohälsosamt. Ät därför gärna något med tuggmotstånd, till exempel en morot eller havregrynsgröt.
  • Var din egen hejarklack. Allt du åstadkommer är bra, även om det blir små steg till att börja med. Beröm dig själv för det du har uppnått, istället för att känna skuld för det du inte har uppnått.

Bilder

Michael Thorp
Michael Thorp
Ladda ned bild

Om Herbalife

Herbalife är ett globalt näringsföretag som har bidragit till positiva livsstilsförändringar sedan 1980. Deras högkvalitativa hälso- och näringsprodukter är tillgängliga exklusivt via dedikerade medlemmar av Herbalife i mer än 90 länder. Herbalife engagerar sig i att bekämpa dåliga kostvanor och fetma globalt genom att erbjuda produkter av hög kvalitet, coaching och en gemenskap som inspirerar till att leva ett sunt och aktivt liv. Herbalife engagerar sig för unga idrottare och har utvecklat ett nordiskt sponsorprogram vid namn ”Herbalife Talents”. Med detta stödjer Herbalife idrottarna inom kost och idrottsnäring, vilka är viktiga delar av att lyckas inom idrott.

Följ Herbalife Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Herbalife Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye