Einar Mattsson

”Ett Einar Mattsson-hus är byggt med omsorg och av kunniga hantverkare” — fredagsporträttet med Leif Larsson

Dela

Efter 37 år på Einar Mattsson tänker trä-hantverkaren Leif Larsson nu sluta ställa väckarklockan. Det är dags att gå i pension efter att ha arbetat under tre generationer i den familjeägda koncernen Einar Mattsson. Arbetet med trästommen på befintlig byggnad i kvarteret Råttan sköt upp pensionen ett tag, men i juni är det dags att ägna mer tid för familj, hus och alla fordon.

Foto på Leif i en dörr på trähuset i kvarteret Råttan
Foto: Katarina Lorenz/Einar Mattsson

Vad är det bästa med att ha jobbat på Einar Mattsson?
– Det ju alla arbetskamraterna och stämningen. De många skratten, humorn, hjälpsamheten. Allt. Ägarfamiljen Ränk är ovanligt jordnära, trevliga på riktigt och sitter inte på några höga hästar. De tar sig alltid tid att hälsa, prata och är genuint intresserade av det vi gör.

Hur ser din yrkeshistoria ut, innan du ens började på Einar Mattsson?
– Jag började som traditionell snickarlärling som 16-åring. Första jobbet var bygget av Sollentuna centrum. Sedan gjorde jag lumpen, därefter kom jag till byggföretaget ABV som renoverade Münchenbryggeriet. Sedan formsatte jag några bunkrar åt försvaret i skärgården. Sedan blev det SIAB där vi bland annat byggde Cityterminalen. Där var jag fram till 1987, då jag klev in på Einar Mattsson Byggnads AB.

Vad har du sedan gjort på Einar Mattsson alla åren?
– Första året var jag på nybygget på Södra station. Sen fick jag frågan om jag ville börja på Service i förvaltningen, det som idag heter avdelningen för felavhjälpande underhåll. Där var jag i 22 år. Jag planerade oftast dagarna själv och bokade tid med hyresgästen, så det var frihet under ansvar. Vi var ett gäng som sommartid passade på att renovera tak och balkonger, och gjorde mer inomhusarbeten på vintern.

Vad fascinerar mest med att jobba med våra hyresgäster?
– Att du hjälper folk i deras hem. Det bor en del ensamma människor i våra lägenheter. Jag var ibland den enda de träffat på flera dagar. Särskilt äldre som är isolerade blev glada när jag kom och ville gärna bjuda på kaffe. Själv blir man också glad över att kunna lösa folks problem, inte bara minska deras ensamhet. Jag passade ofta på att lösa annat när jag var på plats, ett proaktivt tänkande som gjorde att hyresgästen inte behövde felanmäla saker efteråt.

Varför ska jag hyra eller köpa en bostad som Einar Mattsson utvecklat och byggt?
– För att den är byggd med omsorg och av kunniga hantverkare. Av snickare som är bra på problemlösning eftersom saker ibland måste lösas på plats. Ibland har projekterare och konstruktör inte lyckats lösa någon byggdel som du som hantverkare plötsligt står inför. Med alla års erfarenheter och kunskap som finns i den här koncernen, finns alltid många bra förslag på fungerande lösningar.

Vilken byggnad är du mest stolt över att ha varit med och byggt?
– Då säger jag Einar Mattssons hus på Maria Prästgårdsgata 25, kvarteret Bergsgruvan 1. Där har jag gjort alla takkupor och varit med och byggt om alla gamla burspråk.

– Jag var bas för ett renoveringsprojekt för 208 balkonger i Ängsholmsgränd under 2017 - 2019. Alla balkonger gick igenom besiktningen utan en enda besiktningsanmärkning. Till och med besiktningsmannen var imponerad.

Du har dessutom jobbat när byggmästaren Einar levde och styrde sitt företag. Hur var det?
– Han var en underbar person. Han var ödmjuk och hade samtidigt väldigt stor pondus. Han tänkte alltid klokt. Under lågkonjunkturen på nittiotalet så hade vi mindre jobb. Då fixade Einar så att vi kunde bygga om tak i Bagarmossen tidigare än beräknat. Han planerade alltid för allas vinning. Hans dotter Marianne är likadan, liksom hennes nu bortgångne man Ristjan, som var konstruktör i koncernen. De var jättefina människor. Jag har jobbat åt alla tre ägargenerationer och alla har varit lika omtänksamma, intresserade och tar sig alltid tid att prata och lyssna.

Tycker du att det är viktigt med hållbarhet i koncernen? Har du jobbat hållbart under åren?
– Ja, det sitter liksom med sedan lärlingstiden. Att ha så lite spill som möjligt sitter i ryggmärgen. ”Du behöver inte mer än du behöver”, som jag brukar säga.

Har jobbat med din personliga utveckling?
– Nej, det har jag väl inte. Jag svårt för att vara tyst om jag tycker något är fel. Några tycker väl att jag är en grinig gammal gubbe. Om konstruktioner och projekteringar inte varit genomtänkta innan det kommer till oss som ska utföra jobbet, så kan jag bli irriterad. Jag försöker att inte gnälla om det inte behövs.

Finns det någon fördel med att vara äldst?
– Ja, jag får oftast hålla på det jag tycker bäst om att göra och är duktig på. Samtidigt så vill jag lära mig nytt. Så det är jätteroligt att vara med och bygga upp träkonstruktionen med fler lägenheter nu på kvarteret Råttans tak. Det gjorde att jag sköt upp min pension. Tänkte gå tidigare, men detta kände jag att jag ville vara med på.

Hur kopplar du bäst av?
– Jag bor på landet, i Gräddö i Roslagen vid Kapellskär. Jag går ut med min hund i skogen och jag mekar med mina hobbybilar. Jag har en Dodge Viper där jag byggt om hela motorn och byggt ett eget dubbelturbo-system. Nu har den 1000 hk. Plus en Plymoth Barracuda från 1970. Sedan har jag en motorcykel, en Harley Davidsson Fatboy, att meka med och glida omkring på. Eftersom jag bor i hus så det finns det dessutom alltid något att göra.

Är du en jägare?
– Nej, jag är jätteblödig med djur. Jag väjer för grodorna på vägen.

Vad ser du mest fram emot som pensionär?
– Att slippa gå upp 04.30 och åka 20 mil om dagen.

Avslöja något om dig ingen vet.
– Jag har tagit SM-silver i amerikansk fotboll 1989 med laget Stockholm City Wildcats som jag var med och bildade. Vi var ett riktigt ”rövargäng” och hade jätteroligt tillsammans. Vi håller kontakten än idag.

Nyckelord

Kontakter

Om Einar Mattsson AB
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson-sfären Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter. Koncernen är bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar drygt 14 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägare. Bolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven.

 Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

Einar Mattsson: ”I en trivsam utemiljö vill människor röra sig, vistas och umgås med andra”3.7.2024 05:54:00 CEST | Nyheter

Johanna Karlsson är chef för utemiljögruppen hos Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB. Det är utemiljögruppen som ser till att välkomnande och välskötta gårdar alltid är en del av den långsiktiga fastighetsförvaltningen. Gruppen består av engagerade trädgårdsarbetare, arbetsledare och projektledare. Utemiljögruppen arbetar dels på uppdrag av koncernens fastighetsbolag, dels med externa fastighetsägare som köper tjänsten av Einar Mattsson.

Nya vård- och omsorgsbostäder och upprustad malmgård27.6.2024 12:40:27 CEST | Blogginlägg

Samrådet om detaljplanen för kv. Sommaren 10 är avslutat. Nu löper planprocessen på där man bland annat behandla synpunkter och för dialog med Stockholms stad om nästa steg. Här planerar Einar Mattsson att uppföra ett modernt och trivsamt vård- och omsorgsboende för äldre. Genom att uppföra vård- och omsorgsboendet ges också de ekonomiska förutsättningar som krävs för att renovera och därmed rädda Hovings malmgård då Stockholms stad i informella samtal tackat nej till att återköpa gården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye