Jönköpings kommun

Jönköpings kommun med i nytt projekt för att ta fram AI-baserat stöd för personer med funktionsnedsättning

Dela

Med hjälp av AI-baserade tjänster ska det bli enklare för personer med intellektuell funktionsnedsättning att ta till sig och förstå digital samhällsinformation. Skellefteå, Göteborg och Jönköpings kommuner och RISE samarbetar för att göra information på kommuners och myndigheters webbplatser mer tillgänglig och individanpassad.

Kvinna, dator, bord, stol, skåp
Foto: Johnér bildbyrå

– Genom att använda generativ AI kan vi förenkla och anpassa informationen på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. Det här är ett viktigt steg för att öka självständigheten och känslan av kontroll för personer med funktionsnedsättning, säger projektledare Carina Norman på Skellefteå kommun.

Projektet, som finansieras av Vinnova och koordineras av Skellefteå kommun, ska utveckla en AI-tjänst som anpassar och presenterar informationen på utvalda webbsidor utifrån varje individs olika behov och förmåga att kunna ta till sig information. RISE ska under projektets gång utveckla en fungerande prototyp som bland kan sammanfatta och förenkla text.

– Fokus ligger på funktion, användbarhet och nytta för målgruppen. Vi kommer att arbeta nära slutanvändarna från alla deltagande kommuner för att säkerställa att tjänsten verkligen möter deras behov, säger projektledare Mona Jonsson på RISE.

En central del av projektet är att sprida resultaten till andra kommuner i Sverige och att skapa en grund för framtida upphandlingar av AI och språkmodeller. Prototypen som tas fram kommer att användas för fortsatt utveckling av stöd till målgruppen.

– Det här projektet kommer att ge oss en bättre förståelse för hur AI kan användas för att stödja personer med funktionsnedsättning, och hur personal och anhöriga kan dra nytta av dessa teknologier. Vårt mål är att bryta det digitala utanförskapet genom att göra samhällsinformation tillgänglig för alla, säger Dan Kax, enhetschef på Jönköping kommun.

Om projektet:

Projektet genomförs med stöd av Vinnova och planeras pågå från juni 2024 till november 2025.

För mer information, vänligen kontakta:

Dan Kax, enhetschef, Socialförvaltningen i Jönköpings kommun: 036-10 58 56, dan.kax@jonkoping.se

Carina Norman, projektledare Skellefteå kommun: 070-269 25 47, carina.norman@skelleftea.se

Mona Jonsson, projektledare RISE: 070 891 92 91, mona.jonsson@ri.se

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Jönköpings kommun

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 146 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye