Jönköpings kommun

Pressinbjudan: Rädda Konsten! – vad vill du rädda?

Dela

I Gränna hamn på lördag sjösätts det största konstprojektet någonsin i Jönköpings kommuns historia. Vättersnipan är en båtaktion där alla är inbjudna att delta med ett eget budskap. Vad vill du rädda?

en ritad båt på vatten.
Rädda Konsten är både en förening och båtaktion av konstnären Jenny Nordmark.

När Jönköpings kommun undersöker vad offentlig konst kan vara och hur den kan spela roll i vårt samhälle blir den konstnärliga processen en del av resultatet. På lördag 15 juni sjösätts den 3D-printade Vättersnipan som ska färdas mellan hamnarna i Gränna, Visingsö, Domsand, Huskvarna tillsammans med lokala båtföreningar för att sedan angöra småbåtshamnen i centrala Jönköping – med tal och firande. På Vättersnipans färd via hamnarna bjuds kommuninvånarna in för att dels ta del av konstprojektet, men också göra egna flaggor och banderoller med vad de själva vill rädda.

Kultur- och fritidsnämnden avsatte extra medel till kulturen i Jönköpings kommun 2021. Målet med konstprojektet, Överraska, variera och förändra, är att utforska och diskutera vad offentlig konst kan vara och hur den kan påverka vår kommun och vårt samhälle. En del i projektet är Rädda Konsten.

– Med Överraska, variera, förändra tänjer vi på gränserna för vad offentlig konst kan vara. Genom att frångå våra vanliga arbetssätt skapar vi också utrymme för mer omfattande konstnärliga processer.  Rädda Konsten går i dialog med kommunens invånare, om Vätterns historia och dess framtid. Båtaktionen äger rum i södra delen av Vättern, men verkets anspråk är betydligt större – det berör hela sjön. På så sätt är det här det största konstprojekt vi någonsin genomfört, säger Joel Albinsson, konstintendent, Jönköpings kommun.

Rädda Konsten är både en förening och båtaktion av konstnären Jenny Nordmark. Inspiration till verket är hämtat från Båtaktionen, Aktion Rädda Vättern, där samlade Ingemar Wetterheim 1988 samlade drygt 150 båtar i en protest mot föroreningar i Vättern.

Genom Båtaktion Rädda Konsten vill Nordmark hylla de människor och föreningar som arbetar för att bevara och förbättra Vättern. Föreningar är en viktig del av vårt samhälle och bidrar till demokrati och aktivt deltagande.

Träffa konstnären
Torsdag 13 juni klockan 17.00 testar konstnären Jenny Nordmark den 3D-printade Vättersnipan i Gränna hamn. Fredag 14 juni finns möjlighet att träffa konstnären under hela dagen. Den 3D-printade Vättersnipan sjösätts i Gränna hamn på lördag morgon.

Hålltider

10.00 avsegling från Gränna hamn
11.30 avsegling från Visingsö hamn
15.00 avsegling från Domsands hamn
17.00 avsegling från Huskvarna hamn
Ca 18.00 ankomst Jönköpings hamn

Nyckelord

Kontakter

Joel Albinsson
Konstintendent, Jönköpings kommun
Joel.albinsson@jonkoping.se
036-10 61 50

Bilder

Länkar

Jönköpings kommun

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 146 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye