Flygbranschen tar ställning med ny policy
För att antalet incidenter med stökiga passagerare ska minska kraftsamlar nu flygbranschen tillsammans. Genom att ställa sig bakom en gemensam policy ska säkerheten ombord på flygplan och flygplatser öka.

Antalet incidenter relaterade till stökiga flygpassagerare – som riskerar flygsäkerheten – har ökat de senaste åren. Trenden syns i Sverige, i våra grannländer och globalt.
Därför har den samlade flygbranschen i Sverige beslutat att ställa sig bakom en gemensam policy. Målet är att stärka samarbetet och hitta lösningar, som på sikt minskar antalet incidenter med just stökiga flygpassagerare.
– Alla resenärer har ett eget ansvar att följa de regler som gäller ombord på flygplan och på flygplatser. De flesta resenärer följer reglerna och visar stor respekt för sina medpassagerare, flygplatspersonal och besättningsmedlemmar, men tyvärr finns det passagerare som inte gör det. Det kan utgöra en risk för flygsäkerheten och skapa en osäker och otrevlig miljö för andra resenärer, säger Gunnar Ljungberg, luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.
Satsning på att förebygga
Redan i dag arbetar flygbranschen med frågan om incidenter kopplat till stökiga flygpassagerare.
– Genom den här deklarationen vill branschen gemensamt bidra till att minska incidenter med stökiga passagerare. Det vill vi göra genom kommunikation, utbildning och samarbete. Branschen kommer därför jobba fram och införa nya riktlinjer för att förebygga och hantera den här typen av incidenter i största möjliga utsträckning, säger Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen flyg.
Tillsammans vill samtliga som undertecknat policyn bana väg för ett gott passagerarbeteende genom framför allt kommunikation till passagerare, utbildning av personal och samarbete inom branschen.
Fakta: Utgångspunkter ur policyn
- Varje passagerare, flygplatspersonal och kabinpersonal har rätt till en säker vistelse- och arbetsplats, fri från våld och annat störande beteende som kan utsätta dem för risker.
- Som bransch ska vi säkerställa en säker och trevlig resa för alla passagerare och en säker arbetsmiljö för flygplatspersonal och flygande besättningar.
- Att minska och förebygga berusning och störande beteende, på marken och ombord, är ett ansvar för all flygplatspersonal, restaurangpersonal, vakter och besättningsmedlemmar.
- Vi stödjer alla medarbetare i frågan och följer upp alla incidenter.
Följande organisationer, företag och myndigheter har skrivit under deklarationen:
Avarn Security, Aviator, BRA, EASA, IATA, Jonair, Menzies Aviation, Norwegian, Polisen, PopulAir, SAS, Securitas, Seko, Svenska regionala flygplatser, Svensk pilotförening, Swedavia Airports, TUI Fly Nordic, Transportarbetareförbundet, Transportföretagen, Transportstyrelsen, Unionen.
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Länkar
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Nytt klimatpaket för sjöfarten15.4.2025 09:34:01 CEST | Pressmeddelande
Den internationella sjöfartsorganisationen International Maritime Organization (IMO) har tagit ett första viktigt steg mot ett nytt klimatpaket. Fartyg ska börja använda drivmedel som ger mindre utsläpp – eller betala en hög avgift. Regelpaketet ska leda till att målen om nettonollutsläpp av växthusgaser inom den internationella sjöfarten nås till 2050.
Halvljus – vanligaste felet vid besiktning9.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Defekta halvljus är fortfarande den vanligaste anmärkningen vid besiktning av personbilar. Över 287 000 nedslag meddelades vid förra årets kontrollbesiktningar. Ungefär var fjärde bil underkändes med krav på efterkontroll vid besiktningen och olika anmärkningar på bilbelysningen toppar Transportstyrelsens statistik.
Antal skadade i olyckor med elsparkcykel ökar kraftigt3.4.2025 13:05:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 omkom 5 personer och 4 599 personer skadades i elsparkcykelolyckor. Olyckorna har ökat med drygt 30 procent jämfört med året innan. Det framkommer i Transportstyrelsens preliminära sammanställning av olyckor för fem olika fordonstyper: A-traktor, mopedbil, fyrhjuling, snöskoter och elsparkcykel.
Uppdaterad: Omfattande körkortsförändringar på gång27.3.2025 19:25:26 CET | Nyheter
EU förväntas inom kort fatta formellt beslut om ett nytt körkortsdirektiv som kommer att innebära ändringar på körkortsområdet. Efter beslutet ska Sverige ta ställning till hur direktivet ska implementeras i de svenska regelverken. Direktivet innehåller bland annat en ny körkortsbehörighet – B1, som kan ge en person med 15 års ålder rätt att köra en ”fartsänkt bil”. En annan förändring är att det blir möjligt att ta körkort från 17 års ålder (med beledsagare). Samtidigt ska körkortet finnas i digital form. Reglerna är med några undantag tänkta att införas under 2028 och börjar gälla 2029.
13 personer omkom i trafiken i februari17.3.2025 08:10:00 CET | Pressmeddelande
Under februari har 13 personer mist livet i trafiken, 9 män och 4 kvinnor. 747 personer har skadats under samma period. Det visar de preliminära uppgifter som sammanställts av Transportstyrelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum