Trötthet stor trafikrisk på midsommarresan – undvik sträckkörning
Midsommar är en olycksdrabbad trafikhelg, i synnerhet gäller det torsdagen då trafiken är som mest intensiv. När många reser längre än vanligt, är det extra viktigt att vidta åtgärder för att undvika dåsighet. Den som har kört bil en hel natt är lika okoncentrerad klockan fem på morgonen som en utsövd förare med 0,8 promille alkohol i blodet.
Trötthet är bidragande orsak till var femte trafikolycka och är en riskfaktor i midsommartrafiken. Långa resor, hög värme och enformiga trafikmiljöer kan lätt göra att man blir trött och får försämrad koncentrations- och reaktionsförmåga.
– Stanna och ta en paus om du börjar att känna dig trött. Köp en kaffe. Passa gärna på att röra på kroppen, kanske med några stretchövningar. Dela helst på ratten om ni är fler i bilen som har körkort och samtala med medpassagerarna, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige.
Längre resor kräver förberedelse. Både bil och förare bör vara i gott skick inför avfärd.
– Räkna med att resan kan ta tid och ha inte en sluttid när ni ska vara framme. Försök att sova länge natten innan du ska köra, kör helst dagtid och planera in pauser i förväg. Det finns många vackra rastplatser runtom i landet som är väl värda ett stopp, säger Heléne Lilja.
Var extra vaksam på trötthetssignaler vid enformiga raksträckor, när det börjar mörkna eller när det närmar sig målet för färden. Även ojämna vägar kan medföra ökad dåsighet.
– Många är angelägna om att avverka längre sträckor så snabbt som möjligt för att nå fram till destinationen. Men även om du bara har en liten bit kvar, eller kanske särskilt då, bör du vara mycket vaksam på trötthetssymptom. Börjar ögonlocken kännas tunga bör du inte köra vidare, utan omedelbart vidta åtgärder. Det är viktigare att komma fram säkert än precis i tid, säger Heléne Lilja.
Riksförbundet M Sveriges tips inför längre resor
• Undvik att köra om du varit vaken för länge eller sovit för lite.
• Kör helst inte nattetid, i synnerhet inte mellan klockan 03–06 då dygnsrytmen ofta är i bottenläget.
• Var mycket uppmärksam på trötthetssignaler. Vid tecken på trötthet: stanna för kaffepaus och bensträckare.
• Samtal med medpassagerare minskar risken for trötthet.
• Turas om att köra om ni är fler i bilen som har körkort.
M Sverige om vad staten kan göra för att minska risken för trötthetsolyckor:
- Räffla fler mitt- och sidolinjer, så att fler förare uppmärksammas om de är på väg att ofrivilligt lämna körfältet.
- Förbättra vägunderhållet och vägarnas ytjämnhet. Ojämna vägar kan leda till ökad dåsighet och nedsatt förmåga att manövrera fordonet.
- Bygga fler och tryggare rastplatser längs vägarna som inbjuder till pauser. I dag är det alldeles för trångt på många rastplatser, vilket gör att folk undviker att stanna trots att de egentligen skulle behöva.
Nyckelord
Kontakter
Heléne Liljachef kommunikation och samhälle
Tel:070-243 09 35helene.lilja@msverige.seTony Gunnarssonpressekreterare, sakkunnig trafiksäkerhet
Tel:072-076 23 09tony.gunnarsson@msverige.seRiksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter.
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
Trängselskattens påminnelseavgift är på tok för hög1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Politikerna kan inte bygga infrastrukturbudgeten på att människor råkar göra fel.
Vägunderhållet helt i Riksförbundets smak27.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Riksförbundet M Sveriges arbete för att få politiken att koppla greppet om vägunderhållet ser ut att bära frukt.
Felsökningsavgift trots garanti irriterar26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det går dåligt för många bilföretag och aktörer inom bilhandeln. Konkurserna i branschen duggar tätt, och i det tuffare klimatet upplever allt fler bilköpare att man hamnar i kläm.
M Sverige välkomnar EU:s beslut om A-traktorer25.3.2025 14:30:00 CET | Pressmeddelande
Länge såg det ut som att A-traktorerna skulle få 16-årsgräns, till skillnad från mopedbilen som får köras när man är 15 år. Nu ser det ut som att Sverige får ett undantag från körkortsdirektivet, något som Riksförbundet M Sverige välkomnar.
Årets däcktest: Flera bra alternativ men även två däck att undvika20.3.2025 13:36:29 CET | Pressmeddelande
Bra däck på bilen är såväl en trafiksäkerhets- som en plånboksfråga. Bra däck är inte bara säkrare och bekvämare, de lönar sig dessutom ofta bättre än billiga och sämre däck som måste bytas oftare, menar Riksförbundet M Sverige som nu presenterar årets stora däcktest.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum