Aktiv semester i Baltikum: Upplevelser för hela familjen

Dela

Avslappning i all ära, men många svenskar föredrar en semester full av upplevelser och aktiviteter. Både Estland och Litauen erbjuder flera destinationer med ett brett utbud av äventyr att testa på, med allt från dykning till segling och paintball. Dessutom är destinationerna prisvärda och många är anpassade efter hela familjen.

Dykning i Lake Rummu, Estland
Dykning i Lake Rummu, Estland

För den som är intresserad av en aktiv semester kryllar både Estland och Litauen av flera prisvärda alternativ. Att ta färjan är ett smidigt sätt att ta sig till destinationerna, särskilt för de som reser med bil. Då går det dessutom bra att ta med sig egen utrustning, om det skulle önskas för någon aktivitet.

Färjeoperatören DFDS har i flera år prisats med ett av resebranschens mest prestigefyllda priser, World Travel Awards, som en ledande aktör. Bolaget trafikerar två linjer mellan Sverige och Baltikum som avgår på bekväma tider. Deras ena linje går mellan Karlshamn på den svenska sidan till Klaipeda i Litauen. Den andra mellan svenska Kapellskär norr om Stockholm till Paldiski i Estland. Följande destinationer passar perfekt för resenären som vill ha en aktiv semester, full av spännande upplevelser.

Kiviõli Adventure Center, Estland
Kiviõli Adventure Center är en stor äventyrspark med flera olika aktiviteter som passar för hela familjen. Det finns bland annat flera skattjakter att ge sig ut på och bilbanor som passar även de yngsta besökarna. En av de mest spännande attraktionerna är parkens zipline, som dessutom är Estlands längsta. Åkturen börjar vid ett torn byggt uppe på en kulle och sträcker sig sedan 600 meter framåt med hastigheter upp till 80 km/h.

Lake Rummu, Estland
Rummu är en kristallklar lagun med nästan ljusgrönt vatten som passar perfekt för en dagsutflykt. Vid Rummu finns det bland annat möjlighet att sola och bada, testa på att åka SUP-bräda och pedalbåt och att spela discgolf. På grund av det kristallklara vattnet är Rummu också en populär destination för dykare. Då det brukade ligga ett fängelse på botten av sjön finns det mycket att upptäcka under ytan, vilket gör det till en speciell upplevelse. Dykningen utförs tillsammans med en erfaren instruktör, och passar därför även för nybörjare.

Kõveri Holiday Centre, Estland
Kõveri Holiday Centre är perfekt för de som vill njuta av naturen och vara aktiva på sin semester. För de som önskar komma bort från stan finns det också möjlighet att bo kvar i de vackra omgivningarna vid floden Ura. Här finns det bland annat vandringsleder, cykeluthyrning och paintball. Det finns också möjlighet att testa på bågskytte under ledning av en erfaren instruktör för att sedan ge sig ut på en skogsstig med flera måltavlor att träffa. Även barn kan testa på aktiviteten då det också finns mindre, lättare bågar för barn.

Sorgu, Estland
Sorgu ligger i Pärnu Bay och är en liten, obebodd ö med orörd natur och en stor mängd olika fågelarter. Mellan augusti och oktober är daggbären, som påminner om björnbär, mogna och möjliga att plocka. Det går inga färjor till Sorgu, men däremot finns det möjlighet att segla ut till ön tillsammans med en guide vilket i sig blir ett äventyr. Segelturen tar ungefär åtta timmar och på båtarna finns det plats för upp till tio personer.

Svencelė, Litauen
Den idylliska byn Svencelė ligger vid Kuriska sjöns strand, inte långt från Klaipéda. Byn har vuxit i popularitet då det är en perfekt destination för de som är intresserade av kitesurfing, vindsurfing och wakeboarding. Staden är avslappnad och mysig men samtidigt modern, och nästan alla fastigheter i området har tillgång till vattnet. På grund av byns placering blåser det också ofta precis lagom mycket för vattensporter.

Aukštumala vandringsstig, Litauen
Vandringsstigen Aukštumala beskrivs ofta som en av de vackraste lederna i Litauen, och landskapet påminner nästan om en savann. Leden sträcker sig 2,4, kilometer, och är perfekt för de som är intresserade av fåglar, djur och natur då den har skyltar med information om både djurlivet och naturen i området. Leden tar bara omkring en halvtimme att gå, och passar därför bra för hela familjen.

Anykščiai Regional Park, Litauen
I Anykščiai Regional Park kan du vandra bland trädtopparna och njuta av fantastisk utsikt och fågelperspektiv, på en gångväg 21 meter upp i luften. Gångvägen är den första i sitt slag i Europa och 300 meter lång. Den slingrar sig bland träden och över djupa dalar. I slutet av vägen finns ett 36 meter högt utkikstorn, där man kan blicka ut över parken och närliggande byggnader.

Dreverna, Litauen
Dreverna ligger bara en kort biltur från Klaipéda, och är en mysig hamnstad perfekt för båtentusiaster. Läget är perfekt för olika vattensporter som kitesurfing, vindsurfing och wakeboarding. För den som är nyfiken på att upptäcka de lokala vattenlederna finns det dessutom möjlighet att hyra kajaker eller pedalbåtar. Det finns också större båtar och motorbåtar att hyra i hamnen.

 

Ta transferbussen mellan DFDS terminal och Karlshamns innerstad

Nu har det blivit ännu enklare att ta sig till och från Karlshamns innerstad med busslinje nr 5. Busshållplatsen vid färjan ligger precis vid incheckningskontoret vid DFDS färjeterminal och busstidtabellen är anpassad för att passa DFDS tidtabell. I Karlshamns stad finns stopp vid Karlshamn centrum väst, Campus Karlshamn och Karlshamns Resecentrum. Resan tar knappt tio minuter. För en extra smidig transfer går det att köpa biljetter via Blekingetrafikens app, men alternativet att betala med kort på bussen finns också. Transferbussarna går mellan 17 juni och 5 augusti.

Bilder

Om DFDS

DFDS tillhandahåller färje- och transporttjänster i och runt Europa och genererar årliga intäkter på 20 miljarder DKK. Till över 10 000 fraktkunder levererar vi hög tillförlitlighet genom färje- och hamnterminaltjänster samt transport- och logistiklösningar.

För miljontals passagerare erbjuder vi säkra övernattnings- och närhavsfärjetjänster. Våra 10 000 anställda finns på färjor, terminaler, distributionscenter och på kontor i 20 länder. DFDS grundades 1866, har sitt huvudkontor i Köpenhamn och är noterat på Nasdaq Copenhagen.

Följ DFDS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DFDS

Paus från vintervardagen: Upptäck prisvärda spa-destinationer i Estland och Litauen2.2.2024 13:15:00 CET | Pressmeddelande

I början av året har väderrapporterna dominerats av rekordlåga temperaturer, med köldrekord på omkring –43 grader celsius i norra Sverige. Dessutom känner många sig stressade efter en hektisk jul- och nyårsperiod, en känsla som förstärks av det ofta ansträngda ekonomiska läget efter helgerna. Det är inte så konstigt att känna en stark längtan till att få komma iväg och slappna av. Lyckligtvis erbjuder närliggande destinationer som Estland och Litauen prisvärda spa-upplevelser, som passar bra även för budgeten i januari och februari och erbjuder en välbehövlig paus från vintervardagen.

Resedagböckerna från DFDF ”sommarjobbare”: deras bästa tips när du åker på en minikryssning till Litauen11.10.2023 14:25:34 CEST | Pressmeddelande

Under sommaren rekryterades familjer och par för att ”sommarjobba” ombord på DFDS nya fartyg som trafikerar rutten mellan Karlshamn och Klaipeda i Litauen. Paren och familjerna hade som uppdrag att både testa båtarnas utbud och upptäcka hamnstaden Klaipeda. Allt under DFDS-konceptet ”minikryssning” där man reser under natten och har mellan en och två dagar i Klaipeda för att sedan resa hemåt mot Sverige igen. Nu är alla ”sommarjobbare” hemkomna och här är deras bästa upplevelser och tips.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye