Svenskt Ambulansflyg och Svensk Luftambulans – Regional samverkan till nytta för Sveriges befolkning och beredskap
Torsdag den 27 juni, i Almedalen, arrangerade Svenskt Ambulansflyg och Svensk Luftambulans ett seminarium om luftburen ambulanssjukvård. Samtalet leddes av Ola Karlsson (M) och Anders Öberg (S).
Se seminariet i efterhand: https://youtube.com/live/fhrL6m5guHM?feature=share
Samtalet handlade om att möta behov av beredskap vid större händelser och kriser i samhället och om möjligheter med utökad samordning regionalt, nationellt och mellan de två kompletterande transportslagen.
– Regionernas samverkan om luftburen ambulanssjukvård är ett lyft för svensk sjukvård och nationell beredskap. Tillsammans gör vi nytta för Sveriges befolkning, säger Ola Karlsson (M), styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg.
– Våra organisationer ingår i totalförsvaret och är avgörande för medlemsregionernas beredskap och redundans vid en krissituation eller beredskapshöjning, säger Anders Öberg (S), direktionsordförande, Svensk Luftambulans.
Patientsäkra transporter till rätt vårdnivå
Samtalet inleddes med en beskrivning av den luftburna sjukvården.
– Med ambulanshelikopter flyttar vi intensivvården till patienten och kan flyga från skadeplatsen direkt till rätt vårdnivå, som kan vara ett universitetssjukhus längre bort än det närmaste sjukhuset, säger Fredrik Helliksson, medicinskt samordningsansvarig läkare, Svensk Luftambulans.
– Ambulansflyget har en längre startsträcka med transport till flygplats och därför är den största volymen logistiska omflyttningar mellan sjukhus. Vi kan också ta emot en patient från helikopter vidare till en annan del av Sverige, säger Johan Thunberg, medicinsk rådgivare, Svenskt Ambulansflyg och MD PhD, MedCh/MLA, Region Västerbotten.
Antalet intensivvårdstransporter i norra Sverige, med flygplan, har på ett par år ökat från drygt 200 till knappt 400 årligen. Sjukvården ombord i helikopter och flygplan utvärderas och utvecklas med hjälp av data om respektive uppdrag.
Jämlik sjukvård för hela befolkningen
Behovet av luftburna ambulanstransporter gäller hela Sverige. Hälften av ambulansflygtransporter utförs i norr och den andra delen i södra Sverige.
– I Skåne är det korta avstånd inom regionen, men våra invånare behöver även vård som finns i Stockholm, Uppsala och Göteborg. Vi organiserar oss på ett bra sätt i kommunalförbund och bidrar till en jämlik sjukvård, säger Carina Svensson (S), styrelseledamot, Svenskt Ambulansflyg och regionråd, Region Skåne.
– Behov av luftburna ambulanstransporter kommer öka i takt med en fortsatt utbyggnad av nationellt lokaliserad högspecialiserad sjukvård, säger Anna-Lena Danielsson (S), vice ordförande direktionen, Svensk Luftambulans och ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Västerbotten.
Flyget är livsnödvändigt
– För att hålla samman hela Sverige behövs en välfungerande infrastruktur och många flygplatser. Det osäkra omvärldsläget har lett till ett uppvaknande om behovet av stärkt beredskap vid särskilda händelser och av luftburen ambulans och brandflyg, men också för ett livskraftigt näringsliv, säger Oskar Svärd (M), riksdagsledamot, ledamot Trafikutskottet och suppleant Försvarsutskottet.
Samarbete mellan regioner och kommunalförbund
– Luftburen prehospital akutsjukvård och intensivvård går som en röd tråd i den svenska sjukvården och vi jobbar tätt tillsammans med våra medlemsregioner för att uppfylla behov och utveckla verksamheten, säger Lars-Olof Björkqvist, förbundsdirektör, Svensk Luftambulans.
– Tillsammans fortsätter vi utvecklas för att nyttja resurserna på bästa sätt. Här behöver vi vara nyfikna, modiga och framåtriktade för det som gäller nu är inte sanningar i framtiden, säger Anna Alm Andersson, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.
Ett exempel där förbunden tillsammans utvecklar en ökad beredskap är helikopterns läkarteam som utbildas för att vårda patienter i flygplanet och kan agera som en extra resurs när andra IVA-team redan är upptagna.
Lagstiftning omfattar inte kommunalförbund
Kommunalförbunden omfattas inte av lagstiftning gällande beredskap, vilket medför praktiska och ekonomiska utmaningar. Det innebär att förbunden är utanför planering av nationell beredskap, för exempelvis en masskadesituation, skogsbränder som påverkar samhället eller evakuering av ett sjukhus.
– Trots det arbetar förbunden enligt regionernas uppdrag och bygger var för sig en robust beredskapsorganisation, säger Anna Alm Andersson, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.
Regional samverkan ger patientnytta
– Tillsammans har 21 regioner gjort verklighet av en nationell ambulansflygverksamhet. Det bygger på ett underifrånperspektiv utifrån sjukvårdens behov. Det är grunden i att vi nu har ett väldigt bra resultat med en fantastisk patientnytta, säger Ola Karlsson (M), styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg.
– Högspecialiserad sjukvård är avgörande, men vi kan inte erbjuda den överallt. Därför behöver vi kunna flytta patienter på ett patientsäkert och effektivt sätt för en jämlik sjukvård, säger Anders Öberg (S), ordförande direktionen, Svensk Luftambulans, RSO och regionråd, Region Norrbotten.
Panelen
Oskar Svärd (M), riksdagsledamot, ledamot Trafikutskottet och suppleant Försvarsutskottet.
Anders Öberg (S), ordförande direktionen, Svensk Luftambulans, RSO och regionråd, Region Norrbotten
Anna-Lena Danielsson (S), vice ordförande direktionen, Svensk Luftambulans och ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Västerbotten
Lars-Olof Björkqvist, förbundsdirektör, Svensk Luftambulans
Fredrik Helliksson, medicinskt samordningsansvarig läkare, Svensk Luftambulans
Ola Karlsson (M), styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg och vice ordförande regionfullmäktige Region Örebro län
Carina Svensson (S), styrelseledamot, Svenskt Ambulansflyg och regionråd, Region Skåne
Anna Alm Andersson, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg
Johan Thunberg, medicinsk rådgivare, Svenskt Ambulansflyg och MD PhD, MedCh/MLA, Region Västerbotten
Vid frågor kontakta:
Mariann Holmberg, kommunikation, Svenskt Ambulansflyg
mariann.holmberg@svenskt-ambulansflyg.se, 073-800 86 16
Anna Selberg, kommunikation, Svensk Luftambulans
anna.selberg@regionvarmland.se, 072-463 53 47
Fakta
Svenskt Ambulansflyg tillhandahåller och koordinerar ambulanssjukvård med flygplan för Sveriges 21 regioner med huvudkontor i Umeå. Svensk Luftambulans bedriver ambulanshelikopterverksamhet med avancerad prehospital akutsjukvård och intensivvård för förbundets medlemsregioner, med huvudkontor i Karlstad.
Svenskt Ambulansflyg och Svensk Luftambulans är kommunalförbund där regioner tillsammans tillgodoser behovet av luftburen ambulanssjukvård med flygplan respektive helikopter. Regionsamverkan bidrar till utvecklingen av svensk sjukvård och stärker regional och nationell krisberedskap.
Kontakter
Mariann HolmbergKommunikationschefKommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Tel:073 800 86 16mariann.holmberg@svenskt-ambulansflyg.seBilder
Följ Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Svenskt Ambulansflyg deltar på SFAI med utställning och seminarium i det vetenskapliga programmet19.9.2024 13:02:56 CEST | Pressmeddelande
Tema för Svenskt Ambulansflyg vid SFAI i Helsingborg 18–20 september är intensivvårdstransporter som utförs i samarbete med Sveriges regioner.
Samverkan räddar liv vid stroke18.9.2024 16:54:50 CEST | Pressmeddelande
I slutet av augusti flögs en läkare för att genomföra den första trombektomin vid Sundsvalls sjukhus av personal från Norrlands universitetssjukhus. Det var första gången en sådan behandling genomfördes på ett länssjukhus i Sverige. Vid stroke är tiden från insjuknande till behandling livsavgörande och ambulansflyget är den faktor som skapar förutsättningar för att spara tid och genom det rädda liv.
Svenskt Ambulansflyg på FLISA om standarder i gränssnitt17.9.2024 15:32:12 CEST | Pressmeddelande
När Svenskt Ambulansflyg deltar vid FLISA-kongressen i Kalmar den 17e till 19e september, då är det för att berätta om standardiseringsarbetet inom gränssnitt för bårar och bårsystem. Svenskt Ambulansflyg tror det är möjligt att införa en standard för bårsystem i Sverige, vilket skulle underlätta vid patienttransporter mellan Sveriges regioner.
Svenskt Ambulansflyg uppmärksammas internationellt för teknisk pålitlighet17.9.2024 13:10:00 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Ambulansflyg har haft en utveckling inom flygplansunderhåll som väcker internationell uppmärksamhet. Odd Gomsrud, teknisk chef, har föreläst för andra operatörer med Pilatus PC-24, om ett upplägg som ger få och korta stilleståndstider.
Svenskt Ambulansflyg deltar vid Försvarsmaktens Flygdag 2024 i Ronneby21.8.2024 13:13:36 CEST | Pressmeddelande
Besökare till flygdagen kan möta medarbetare vid Svenskt Ambulansflyg och kika in i det moderna ambulansflygplanet som för dagen är uppställt i utställningsområden på flygflottiljen F17 i Ronneby. Den elektriska bårlyften som ger hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö demonstreras återkommande under dagen. Försvarsmaktens Flygdag 2024 äger rum den 24 augusti, 08.00–18.00 på Flygflottiljen F17 i Ronneby.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum