Svenskt Ambulansflyg deltar vid Försvarsmaktens Flygdag 2024 i Ronneby
Besökare till flygdagen kan möta medarbetare vid Svenskt Ambulansflyg och kika in i det moderna ambulansflygplanet som för dagen är uppställt i utställningsområden på flygflottiljen F17 i Ronneby. Den elektriska bårlyften som ger hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö demonstreras återkommande under dagen.
Försvarsmaktens Flygdag 2024 äger rum den 24 augusti, 08.00–18.00 på Flygflottiljen F17 i Ronneby.
Livsviktigt lyft för svensk sjukvård
Svenskt Ambulansflyg är ett kommunalförbund där Sveriges samtliga regioner är medlemmar. Verksamheten bedriver ambulansflygverksamhet med beredskap dygnet runt och året runt från tre beredskapsbaser.
– Jag ser fram emot att möta många tusen besökare på Flygdagen i Ronneby. Regionernas eget ambulansflyg är unikt, livsviktigt och ett lyft för svensk sjukvård, men också för hela landets beredskap, säger Ola Karlsson (M), styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg.
Stabil och kontinuerlig verksamhet
Svenskt Ambulansflyg har en beredskapsorganisation som förberedelse för de behov som kan uppstå i såväl vardag, kris som krig. En orolig omvärld med krig i Sveriges närhet, cyberangrepp och radarstörningar, kräver en hög beredskap för många typer av händelser.
– Precis som andra samhällsviktiga verksamheter är det avgörande att ambulansflyget så långt det är möjligt kan upprätthålla en stabil och kontinuerlig verksamhet oberoende av vad som händer i vår omvärld. Det här jobbar vi med tillsammans med Sveriges regioner, säger Anna Alm Andersson, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.
Utvecklingsresa tillsammans med Sveriges regioner
Under Flygdagen i Ronneby vissar medarbetare i Svenskt Ambulansflyg, verksamheten som bedrivs i nära samarbete med Sveriges samtliga 21 regioner, varav tre regioner utgör vårdgivare ombord vid normaltransporter. Därutöver utgör Svenskt Ambulansflyg en plattform för Sveriges specialistteam.
Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg bildades 2016 för att bidra till en mer jämlik vård med närhet till nationellt lokaliserad specialistsjukvård för alla Sveriges invånare och för utveckling av svensk sjukvård. Verksamheten startade 2022 i en utvecklingsresa tillsammans med Sveriges regioner.
På plats i Ronneby deltar:
- Ola Karlsson (M), styrelseordförande
- Anna Alm Andersson, förbundsdirektör
- Ola Strangeways, Accountable Manager
- Anders Fernlöf, medicinteknisk chef
- Mariann Holmberg, kommunikationschef
- Mathias Andersson, Maintenance Manager
- Daniel Hägg, kapten och chefspilot
- Carl-Henrik Åberg, styrman
- Sara Malmgren, Flightnurse
- Fredrik Nilsson, Flightnurse
- Fredrik Barrögård, Flight Support
Nyckelord
Kontakter
Mariann HolmbergKommunikationschefKommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Tel:073 800 86 16mariann.holmberg@svenskt-ambulansflyg.seBilder
Dokument
Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Svenskt Ambulansflyg är ett kommunalförbund med Sveriges samtliga 21 regioner som medlemmar.
Tillsammans äger regionerna sex ambulansflygplan, unikt utvecklade för den svenska sjukvårdens behov och Sveriges geografi.
Verksamheten utgår från tre flygmedicinska baser på Umeå, Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter. Kansli och Flygkoordineringscentral i Umeå.
Ambulansflygplanen har en kabin utvecklad för att bedriva intensivvård och kan ta upp till tre patienter liggande på bår med en elektrisk bårlyft som bidrar till hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö.
Läs mer: https://svenskt-ambulansflyg.se/
Följ Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Svenskt Ambulansflyg deltar på SFAI med utställning och seminarium i det vetenskapliga programmet19.9.2024 13:02:56 CEST | Pressmeddelande
Tema för Svenskt Ambulansflyg vid SFAI i Helsingborg 18–20 september är intensivvårdstransporter som utförs i samarbete med Sveriges regioner.
Samverkan räddar liv vid stroke18.9.2024 16:54:50 CEST | Pressmeddelande
I slutet av augusti flögs en läkare för att genomföra den första trombektomin vid Sundsvalls sjukhus av personal från Norrlands universitetssjukhus. Det var första gången en sådan behandling genomfördes på ett länssjukhus i Sverige. Vid stroke är tiden från insjuknande till behandling livsavgörande och ambulansflyget är den faktor som skapar förutsättningar för att spara tid och genom det rädda liv.
Svenskt Ambulansflyg på FLISA om standarder i gränssnitt17.9.2024 15:32:12 CEST | Pressmeddelande
När Svenskt Ambulansflyg deltar vid FLISA-kongressen i Kalmar den 17e till 19e september, då är det för att berätta om standardiseringsarbetet inom gränssnitt för bårar och bårsystem. Svenskt Ambulansflyg tror det är möjligt att införa en standard för bårsystem i Sverige, vilket skulle underlätta vid patienttransporter mellan Sveriges regioner.
Svenskt Ambulansflyg uppmärksammas internationellt för teknisk pålitlighet17.9.2024 13:10:00 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Ambulansflyg har haft en utveckling inom flygplansunderhåll som väcker internationell uppmärksamhet. Odd Gomsrud, teknisk chef, har föreläst för andra operatörer med Pilatus PC-24, om ett upplägg som ger få och korta stilleståndstider.
Tusen timmar i luften med PC-24 – Svenskt Ambulansflyg15.7.2024 09:20:00 CEST | Pressmeddelande
Den 21 maj uppnådde den första piloten vid Svenskt Ambulansflyg tusen flygtimmar med PC-24. Daniel Hägg är kapten, tf chefspilot och älskar att flyga. Milstolpen uppmärksammades av verksamheten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum