Konsumentverket

KO stämmer företaget och personen bakom DinBilGaranti

Dela

Det ser ut som en förlängning av bilens garanti, och många betalar. Men Konsumentombudsmannen, KO, stämmer nu ett företag och personen bakom för vilseledande marknadsföring.

I flera år har bilägare fått brev med påpekande att garantin på bilen löper ut och ett inbetalningskort för att förlänga den. Många har betalat i tron att det varit ett utskick från det egna försäkringsbolaget eller från bilmärkets företag. Men företaget bakom varumärket DinBilGaranti, European Warranties Ltd, har inget med vare sig de etablerade försäkringsbolagen eller bilföretag att göra. Utskick, betalningar och fakturering hanteras av Avendo Distribution AB.

På varningslistan

European Warranties Ltd finns sedan mer än ett år tillbaka på Konsumentverkets varningslista eftersom bolaget inte har gått att få tag på. Myndigheten har hittills tagit emot över 1 000 anmälningar och de fortsätter att komma in. Det svenska företaget Avendo hävdar att det inte har något med utskicken göra, men KO är av en annan uppfattning.

Enligt marknadsföringslagen måste det tydligt framgå vad som är reklam. Om utskicket har ett inbetalningskort med måste det vara extra tydligt att det inte är en faktura, utan bara ett reklamutskick. Redan på kuvertet ska det framgå att det rör sig om reklam.

Känner sig lurade

– Utskicken från DinBilGaranti är utformade så att mottagaren riskerar att uppfatta det som en faktura från ett företag där man redan är kund. Anmälningarna till myndigheten vittnar också om att många känner sig lurade och har betalat i tron att brevet var från det egna försäkringsbolaget eller bilmärkets företag, säger Johanna Nyblom, processråd vid KO.

KO anser att Avendo och personen bakom företaget har medverkat till att lura konsumenter genom den marknadsföring som skett och att de därför ska förbjudas av domstol att fortsätta med marknadsföringsmetoderna. KO vill att domstolen också tar med ett vite, en summa som företaget och personen bakom kan dömas att betala om de bryter mot förbuden.

Kontakter

Kontakt för medierna: Processråd Johanna Nyblom genom Konsumentverkets presstjänst på 054-19 40 20.

Konsumentverket håller koll på dagens och framtidens konsumentvardag. Vi bidrar till väl fungerande marknader där både konsumenter och företag vet vad som gäller. Du kan läsa mer om oss och vårt uppdrag på konsumentverket.se

Följ Konsumentverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konsumentverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye