Röda korset

Mellanöstern: Akut behov av nedtrappning och skydd av civila

Dela

En våg av attacker i delar av Mellanöstern orsakar ännu mer lidande för civila och ökar risken för en bredare regional konflikt med förödande humanitära konsekvenser. Internationella rödakorskommittén (ICRC) uppmanar i en akut vädjan till nedtrappning och till skydd av civila liv.

ICRC:s fältsjukhus i Rafah, Gaza.
ICRC:s fältsjukhus i Rafah, Gaza. ICRC

Under de senaste veckorna har en våg av dödliga attacker drabbat Israel och de ockuperade palestinska områdena, södra Libanon och Jemen, medan fientligheter fortsätter att skörda och krossa liv i Gaza, vilket leder till nästan dagliga rapporter om civila dödsoffer. Dessa fruktansvärda och smärtsamma händelser måste leda till handling för att prioritera skyddet av civila liv under väpnad konflikt.

– Vi är djupt oroade över det växande hotet om ytterligare, utbredd konflikt i regionen och vi uppmanar alla parter och det bredare internationella samfundet att trappa ned spänningarna som en akut åtgärd, säger Eloi Fillion, ICRC:s tillförordnade regionchef för Mellanöstern. 

– Den internationell humanitära rätten (IHR) ger ett viktigt skydd för civila. Alla parter måste respektera sina skyldigheter enligt IHR och ICRC uppmanar alla inblandade att vidta konkreta åtgärder för att begränsa stridigheternas inverkan på civila. Vi uppmanar det internationella samfundet att göra allt som är möjligt för att förhindra att dessa alarmerande våldscykler utvecklas till en fullskalig regional konflikt. 

– Det mänskliga lidandet de senaste snart tio månaderna av stridigheter är fasansfullt. Det som behövs mer än någonsin är fred och en mer permanent lösning för att undvika ytterligare dödsfall och lidande samt möjliggöra en ökning av humanitärt bistånd, säger Daniel Wallinder, tillförordnad internationell chef på Svenska Röda Korset.  

Om ICRC
Internationella rödakorskommittén (ICRC) är en neutral, opartisk och oberoende organisation med ett uteslutande humanitärt mandat som härrör från Genèvekonventionerna från 1949. Organisationen hjälper människor över hela världen som drabbats av väpnade konflikter och annat våld, och gör allt för att skydda liv och värdighet samt förhindra och lindra lidande, ofta tillsammans med nationella föreningar inom Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen. 

Kontakter

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

3 200 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Det kan drabba personer på flykt till Sverige eller personer från olika diasporor som utgör Sveriges befolkning. Just nu saknar drygt 900 personer i Sverige information om vad som hänt 3 200 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

Sudan: Hjälpen måste fram, miljontals saknar mat och vatten23.7.2024 15:55:19 CEST | Pressmeddelande

Miljontals människor i Sudan saknar mat, vatten och hälsovård i spåren av konflikten mellan Sudanese Armed Forces (SAF) och Rapid Support Forces (RSF). Nästan en fjärdedel av landets befolkning har tvingats fly sina hem och förlorat sitt levebröd. Samtidigt är det mycket svårt att nå fram med humanitär hjälp. I veckan dödades ytterligare två volontärer från Sudanesiska Röda Halvmånen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye