Ny undersökning: Sämre krisberedskap i hushåll med låg inkomst
En ny novusundersökning, utförd på uppdrag av Röda Korset, visar att svenskarna är bättre rustade för samhällskriser nu än för tre år sedan. Nära sex av tio uppger att de har gjort förberedelser hemma för att klara av en kris – en mer än fördubbling jämfört med en liknande undersökning från 2021. Samtidigt visar undersökningen på betydande skillnader i beredskapen beroende på inkomst och utbildningsnivå.
Svenska Röda Korset och Novus har under flera år genomfört undersökningar för att kartlägga hur krisredo svenskarna är. Dessa undersökningar har visat på ett ökat intresse, större kunskap och bättre förberedelser sedan 2021. Årets undersökning visar att 59 procent av svenskarna uppger sig har gjort förberedelser hemma, såsom att lagra mat, ha ett första hjälpen-kit, en vattenreserv eller genom att ha gjort en krisplan. I jämförelse med liknande undersökningar från åren 2021, 2022 och 2023 var siffrorna 26, 42 respektive 60 procent.
Undersökningen visar även att krisberedskapen varierar beroende på utbildningsnivå och inkomst. Bland hushåll med en årsinkomst över 800 000 kronor uppger 70 procent att de har gjort förberedelser för att klara en kris, jämfört med 51 procent i hushåll med en årsinkomst på 299 000 kronor eller lägre. Bland personer med universitetsutbildning uppger 66 procent att de har vidtagit åtgärder, medan 44 procent med gymnasieutbildning eller lägre uppger detsamma.
– Det är positivt att hemberedskapen ökar. Vi har sett en tydlig uppgång både i människors intresse för beredskap och deras faktiska förberedelser sedan krigsutbrottet i Ukraina 2022. Samtidigt ser vi stora klyftor inom svensk krisberedskap, där människor i redan utsatta situationer riskerar drabbas betydligt hårdare när en kris inträffar. Det behövs insatser för att stärka möjligheterna för alla grupper att förbereda sig, både med kunskap och konkreta förberedelser. Det är nödvändigt att anpassa samhällets insatser efter människors olika förutsättningar, säger Ulrika Modéer, generalsekreterare Svenska Röda Korset.
Trots en ökning av antalet svenskar som gjort förberedelser uppger en minoritet, endast 46 procent, att de är redo att be sina grannar om hjälp vid en kris. Dessutom uppger 65 procent att de har låg kännedom om hur de ska agera vid en militär konflikt i Sverige, jämfört med 68 procent år 2023. Kunskapen om var skyddsrum finns och vilket stöd som myndigheter kan ge är fortsatt låg.
– För att klara av kriser och samhällsstörningar måste vi kunna hjälpa varandra. Skogsbränder, coronapandemin och flera andra händelser har visat hur grannsamverkan och medmänskliga handlingar har gjort stor skillnad för de som drabbas. Vi behöver alla ta vårt ansvar för att hjälpa personer i vår närhet som riskerar att drabbas hårdare, exempelvis äldre, personer med funktionsnedsättningar och andra. Att vara förberedd för kris är en medmänsklig handling, säger Ulrika Modéer.
Svenska Röda Korset har en central roll i att stärka allmänhetens förmåga inför olika nödsituationer och kunna bistå samhället i kris. Genom långsiktigt arbete inom områden som första hjälpen, krisstöd och frivilligsamordning bidrar organisationen till att stärka samhällets motståndskraft och rusta Sverige för att bättre hantera kriser. Detta krisberedskapsarbete sker i nära samverkan med myndigheter, näringslivet och andra samhällsaktörer.
Gör dig krisredo – 6 enkla steg
-
Bra att ha-saker
Packa en krislåda med saker som mat, mediciner, handsprit, vattenreningstabletter, ficklampa, värmeljus, powerbank och en batteridriven radio. -
Håll kontakten
Berätta för närstående vart du ska och håll kontakten under resan. -
Väderkoll
Följ väderleksrapporten och packa kläder för vädret, särskilt om du är i fjällen eller till sjöss. -
Första hjälpen
Lär dig första hjälpen, ta med ett kit och ladda ner Röda Korsets första hjälpen-app. -
Nyhetsrapportering
Håll koll på lokal radio och följ krisinformation.se för uppdateringar. -
Viktiga telefonnummer
Skriv ner viktiga nummer som polis, sjukvårdsrådgivning och närstående, och lägg in dem i mobilen.
Att vara förberedd för kris är en medmänsklig handling där var och en bidrar med det den kan. Lär dig mer på https://www.rodakorset.se/krisberedskap
Utdrag från undersökningen:
-
59 procent har gjort förberedelser för att klara av en kris (26 procent vid liknande frågeställning 2021, 60 procent vid samma frågeställning 2023)
-
46 procent är förberedda på att be sina grannar om hjälp vid en kris (48 procent vid samma frågeställning 2023)
-
65 procent har låg kännedom om hur de som privatperson ska agera vid en militär konflikt (68 procent vid samma frågeställning 2023)
Fakta om undersökningen:
Metod: webbaserad undersökning, urval ur Novus riksrepresentativa Sverigepanel
Målgrupp: allmänheten, 18-79 år
Antal intervjuer: 1084
Fältperiod: 14 augusti – 21 augusti 2024
Nyckelord
Kontakter
Isak HellerupPressekreterareSvenska Röda Korset
Presstjänsten - kontakta mig i alla pressfrågor som rör Röda Korset.
Bilder
Följ Röda korset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Röda korset
Röda Korset och ICA i gemensam satsning för att öka svenskarnas hemberedskap18.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
ICA har under 30 år stöttat Röda Korsets verksamhet i Sverige. Nu gör man en gemensam satsning under beredskapsveckan den 23-29 september för att stärka den civila beredskapen i Sverige. Röda Korset kommer vara närvarande i hundratals ICA-butiker över hela landet under veckan för att informera om hur och varför man ska vara krisredo. Under parollen “Bli krisredo med oss!” syftar satsningen till att stärka allmänhetens kunskap och med det även Sveriges civila beredskap.
3 200 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Det kan drabba personer på flykt till Sverige eller personer från olika diasporor som utgör Sveriges befolkning. Just nu saknar drygt 900 personer i Sverige information om vad som hänt 3 200 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.
Mellanöstern: Akut behov av nedtrappning och skydd av civila30.7.2024 15:37:18 CEST | Pressmeddelande
En våg av attacker i delar av Mellanöstern orsakar ännu mer lidande för civila och ökar risken för en bredare regional konflikt med förödande humanitära konsekvenser. Internationella rödakorskommittén (ICRC) uppmanar i en akut vädjan till nedtrappning och till skydd av civila liv.
Fältsjukhuset i Gaza: 12 000 patienter på två månader28.7.2024 12:12:23 CEST | Pressmeddelande
Röda Korsets fältsjukhus i Rafah i södra Gaza har tagit emot över 12 000 patienter och utfört över 500 operationer sedan det öppnade för två månader sedan. De allra flesta får behandling för krigsskador, men den första patienten var en höggravid kvinna som födde en son.
Höjd beredskap mot polio i Gaza26.7.2024 15:38:14 CEST | Pressmeddelande
Den humanitära krisen i Gaza är akut och fortsätter att förvärras. Det råder brist på rent vatten, sanitet och fungerande sjukvård. I denna miljö ökar risken för att olika sjukdomar ska spridas och i veckan upptäcktes poliovirus i flera prover på avloppsvatten. Polio kan leda till missbildningar och förlamning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum