Röda korset

Röda Korset och ICA i gemensam satsning för att öka svenskarnas hemberedskap

Dela

ICA har under 30 år stöttat Röda Korsets verksamhet i Sverige. Nu gör man en gemensam satsning under beredskapsveckan den 23-29 september för att stärka den civila beredskapen i Sverige. Röda Korset kommer vara närvarande i hundratals ICA-butiker över hela landet under veckan för att informera om hur och varför man ska vara krisredo. Under parollen “Bli krisredo med oss!” syftar satsningen till att stärka allmänhetens kunskap och med det även Sveriges civila beredskap.

Narin Almohamad och Sara Ericsson, Röda Korsets volontärer i Nora levererar mat till äldre under coronakrisen. Foto: Pavel Koubek
Narin Almohamad och Sara Ericsson, Röda Korsets volontärer i Nora levererar mat till äldre under coronakrisen. Foto: Pavel Koubek

Kriser kommer ofta plötsligt, och krisberedskap handlar om att vara redo för att hantera allvarliga händelser. Det kan vara översvämningar, stormar, bränder, strömavbrott eller vattenbrist som gör att du inte kan leva som vanligt. Är vi förberedda blir vi mer motståndskraftiga, kan klara oss bättre och ta hand om våra nära, grannar och andra medmänniskor.

Svenska Röda Korset har under flera år bedrivit ett långsiktigt arbete för att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar. Genom insatser inom områden som första hjälpen, krisstöd och frivilligsamordning bidrar organisationen till att rusta samhället för att bättre hantera kriser. Krisberedskapsarbetet sker i nära samverkan med myndigheter och andra samhällsaktörer där näringslivet spelar en betydande roll. Gemensamt kan alla parter stärka totalförsvaret och bidra till en ökad samverkan som gynnar helheten i Sveriges krisberedskap.

– Röda Korset har liksom ICA förmåga att göra skillnad lokalt och gemensamt då organisationen är uppbyggd av lokala kretsar. Det innebär att man känner sitt lokalområde, miljö och människor vilket gör att man kan agera snabbt. Röda Korsets 347 lokalföreningar och ICA:s alla butiker ger en bred täckning över hela landet. Gemensamt kan vi sprida kunskap som gör allmänheten mer krisredo. Vi måste alla jobba tillsammans för att bygga ett Sverige som står starkt i en samhällskris, säger Ulrika Modéer, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.

Ansvaret för krisberedskapen i Sverige är spritt på fler olika myndigheter och organisationer. Men alla personer har också ett eget ansvar att vara förberedda och kunna hantera en kris. I Sverige är rekommendationen att du ska kunna klara dig själv utan hjälp från samhället i upp till en vecka. Under beredskapsveckan, 23-29 september, kommer Röda Korset vara närvarande hos ICA-butiker över hela landet i en gemensam informationssatsning på lokal nivå som syftar till att uppmärksamma vikten av att förbereda sig för kris.

− ICA finns över hela Sverige och spelar en viktig roll inom beredskapen när det kommer till livsmedel, läkemedel och trygga betalningslösningar. Med närmare 1 300 butiker och 400 apotek når vi nästan alla invånare i landet. Vi vill hjälpa hushållen att vara bättre förberedda genom att erbjuda produkter som underlättar deras krisberedskap. Vi är en positiv kraft i samhället och det är en del av vårt samhällsansvar att stödja Röda Korsets arbete med att öka medvetenheten om vikten av krisberedskap, säger Nina Jönsson, vd ICA Gruppen.

Under coronapandemin samarbetade Röda Korset och ICA för att stödja riskgrupper genom att leverera både mat och läkemedel. Samarbetet gjorde det möjligt för Röda Korsets volontärer att agera ombud och hämta ut medicin på Apotek Hjärtat, medan den lokala ICA-butiken plockade ihop de önskade matvarorna. Detta initiativ säkerställde att människor i riskgrupper fick allt de behövde i en och samma hemleverans. 

– För att vi ska få robusta dagligvarubutiker och hushåll krävs lokal samverkan med såväl kommuner som civilsamhälle. Beredskapsveckan ger oss en god möjlighet att uppmärksamma och jobba vidare med dessa frågor. Butiken och handlaren kan genom ett sådant samarbete inte bara bli en källa till förnödenheter, utan också en trygg mötesplats och en förlängning av kommun och myndigheters verksamhet, säger Karin Lundström ICA-handlare och ledamot i förbundsstyrelsen för ICA-handlarnas Förbund.

Intresset för krisberedskap har ökat kraftigt under senare år. En novusundersökning gjord på uppdrag av Röda Korset 2024 visar att 59 procent svenskar har gjort någon form av krisförberedelse hemma. År 2021, då en liknande fråga ställdes, uppgav 26 procent av befolkningen att de har gjort förberedelser.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ulrika Modéer, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
Ulrika Modéer, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
Röda Korset
Ladda ned bild
Nina Jönsson, VD ICA Gruppen
Nina Jönsson, VD ICA Gruppen
Ladda ned bild
Karin Lundström ICA-handlare och ledamot i förbundsstyrelsen för ICA-handlarnas Förbund
Karin Lundström ICA-handlare och ledamot i förbundsstyrelsen för ICA-handlarnas Förbund
Ladda ned bild

Länkar

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Ny undersökning: Sämre krisberedskap i hushåll med låg inkomst11.9.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

En ny novusundersökning, utförd på uppdrag av Röda Korset, visar att svenskarna är bättre rustade för samhällskriser nu än för tre år sedan. Nära sex av tio uppger att de har gjort förberedelser hemma för att klara av en kris – en mer än fördubbling jämfört med en liknande undersökning från 2021. Samtidigt visar undersökningen på betydande skillnader i beredskapen beroende på inkomst och utbildningsnivå.

3 200 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Det kan drabba personer på flykt till Sverige eller personer från olika diasporor som utgör Sveriges befolkning. Just nu saknar drygt 900 personer i Sverige information om vad som hänt 3 200 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye