Röda korset

Röda Korset kommenterar regeringens totalförsvarsproposition

Dela

Idag presenterade regeringen sin totalförsvarsproposition för 2025-2030. Detta sker i en tid då väpnade konflikter och klimatrelaterade katastrofer ökar. Regeringen beskriver propositionen som ett "paradigmskifte" för det civila försvaret och betonar vikten av att dra lärdomar från kriget i Ukraina. Det huvudsakliga fokuset i förslaget ligger fortsatt på det militära försvaret.

Totalförsvarsövning, Revinge 2021
Totalförsvarsövning, Revinge 2021 Peter Hodgson

Regeringen lyfter behovet av nationell sammanhållen planering för mottagande av humanitärt stöd och gör satsningar på hälsa, vård och omsorg inom totalförsvaret. Regeringen har även tidigare aviserat att man ska skicka ut en ny version av broschyren Om krisen eller kriget kommer, där förväntningarna på den enskilde medborgaren tydliggörs.

Svenska Röda Korsets kommentarer  

– De lärdomar vi drar från vårt arbete i Ukraina handlar om att öka kunskapen om första hjälpen och psykologisk första hjälpen hos allmänheten, liksom att civilsamhällets roll i det civila försvaret är central, säger Ulrika Modéer, generalsekreterare för Svenska Röda Korset. Vi noterar att hela den militära behovsanalysen lyfts in i propositionen, medan MSB:s bedömning om vad det skulle kosta att bygga upp det civila försvaret – 27 miljarder kr – i slutändan har blivit 15 miljarder kr år 2028. 

– Det är välkommet att regeringen pekar på att det behövs en nationell sammanhållen planering och genomförande för mottagande av humanitärt och annat civilt stöd, fortsätter Ulrika Modéer. Även regeringens satsningar på hälsa och omsorg är välkomna, men vi betonar att hela civilsamhället, inte enbart regionerna, måste involveras i den civil-militära samverkan. Ett övergripande system för befolkningsskydd saknas fortfarande.  

– Vi ser också ett tydligt behov av att stärka beredskapen för klimatkriser, då extremväder redan påverkar Sverige. Propositionen saknar ambitioner inom detta område och behöver prioritera förebyggande insatser för att rusta samhället mot klimatrelaterade hot, säger Ulrika Modéer. 

Svenska Röda Korsets rekommendationer 

  • Stärk insatserna för att öka allmänhetens förmåga att hantera kriser. Många människor har små ekonomiska marginaler och har svårt att följa rekommendationerna om matlager för sju dagar. Detta måste återspeglas i konkreta åtgärder. 

  • Vi vill se större satsningar på klimatberedskap och lokala förebyggande insatser för att möta behoven hos de mest utsatta. 

  • Kunskapen om krigets lagar måste stärkas inom totalförsvaret och integreras i utbildningar och övningar, särskilt när det gäller skyddet av sjukvården och användningen av civil teknik för militära ändamål. 

  • Det är avgörande att öka kunskapen om skyddsemblemet för sjukvård i Sverige, det röda korset, och dess betydelse i en konfliktsituation.

  • Det behövs insatser för att stärka möjligheterna för alla grupper att förbereda sig, till exempel genom stärkt kunskap i första hjälpen, psykologisk första hjälpen. Det är nödvändigt att anpassa samhällets insatser efter människors olika förutsättningar. 

Sverige bör satsa mer på förebyggande åtgärder, både inom totalförsvaret och i det civila samhället, för att möta framtida hot och risker. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ulrika Modéer, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
Ulrika Modéer, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
Röda Korset
Ladda ned bild

Länkar

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset och ICA i gemensam satsning för att öka svenskarnas hemberedskap18.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

ICA har under 30 år stöttat Röda Korsets verksamhet i Sverige. Nu gör man en gemensam satsning under beredskapsveckan den 23-29 september för att stärka den civila beredskapen i Sverige. Röda Korset kommer vara närvarande i hundratals ICA-butiker över hela landet under veckan för att informera om hur och varför man ska vara krisredo. Under parollen “Bli krisredo med oss!” syftar satsningen till att stärka allmänhetens kunskap och med det även Sveriges civila beredskap.

Ny undersökning: Sämre krisberedskap i hushåll med låg inkomst11.9.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

En ny novusundersökning, utförd på uppdrag av Röda Korset, visar att svenskarna är bättre rustade för samhällskriser nu än för tre år sedan. Nära sex av tio uppger att de har gjort förberedelser hemma för att klara av en kris – en mer än fördubbling jämfört med en liknande undersökning från 2021. Samtidigt visar undersökningen på betydande skillnader i beredskapen beroende på inkomst och utbildningsnivå.

3 200 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Det kan drabba personer på flykt till Sverige eller personer från olika diasporor som utgör Sveriges befolkning. Just nu saknar drygt 900 personer i Sverige information om vad som hänt 3 200 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye