WWF: Hela Sverige kan räkna igelkottar
De omtyckta igelkottarna minskar i Sverige. Deras livsmiljöer i naturen försvinner och de trivs inte så bra i våra välstädade trädgårdar och parker. Den 12-18 augusti i år vill WWF ha hjälp av alla att rapportera in levande och döda igelkottar – och även om du inte ser någon. På så vis kan vi få veta mer om dem.
– Vi är nog många som sett igelkottar i vår barndom. Våra barn däremot har mycket sällan stött på den taggiga maskälskaren, som numera är nära hotad och rödlistad i Sverige, vilket betyder att det finns en ökad risk för att den ska dö ut. För att förstå varför den minskar i antal, bjuder vi in till medborgarforskning. Det gör vi med en vecka igelkottsräkning i hela landet. Alla är välkomna att vara med, säger Gustaf Lind generalsekreterare på WWF.
Igelkotten minskar i antal även i Europa, bland annat i Danmark och Storbritannien. I takt med att igelkottarnas naturliga livsmiljöer har försvunnit, söker de sig till de områden där vi människor bor. Igelkottarnas naturliga livsmiljöer är lövskogsdungar, gles lövskog och småbrukat landskap. Den har alltså levt nära oss människor under lång tid. Men i takt med att jordbrukslandskapet blivit väldigt likformat har trädgårdarna blivit allt viktigare livsmiljöer för våra taggiga vänner.
– Med små medel kan vi öppna upp våra trädgårdar och ge igelkotten både mat och husrum. Lövhögar och lite skräp i hörnen gynnar skalbaggar och maskar, som är igelkottens mat. Och de är bra gömställen för igelkotten, som ju är ett nattaktivt djur! säger Jessica Ångström, art-och naturexpert på WWF.
Igelkottsveckan, då alla i landet uppmanas att rapportera in igelkottar, sker den 12-18 augusti i år. Då rapporterar man in både levande och döda igelkottar – och även om man inte sett någon igelkott alls! All information som samlas in skickas sedan till Artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet., som WWF inlett ett samarbete kring detta.
Statistiken samlas in på nationell nivå och blir då tillgänglig för bland annat forskning. På så vis kan vi lära oss mer om varför igelkotten minskar.
I Danmark har WWF haft igelkotträkningar i flera år. Enligt danska igelkottsforskaren Sophie Lund Rasmussen är förstörelse av livsmiljöer och risken att bli överkörd av bilar främsta orsaken till att många igelkottar dött där de senaste åren.
– Igelkotten är ett av få vilda djur som vi kan komma riktigt nära och det har säkert bidragit till att den är så folkkär. Den är rädd och orädd på samma gång. Den rullar ihop sig till en taggig boll vid minsta fara, men skyddet av taggar gör att den heller inte flyr undan, fortsätter Jessica Ångström.
WWF och Nordens Ark har fått 21,5 miljoner kronor av Svenska Postkodlotteriet för att vända trenden och stötta ett tiotal hotade svenska arter, bland annat igelkotten. Igelkotträkningen är en del av det projektet.
Nordens Ark ska också bygga ett igelkottshägn som visar hur man kan göra sin trädgård mer igelkottsvänlig.
– Inför igelkottveckan i augusti så vill vi gärna ha hjälp av så många som möjligt att rapportera in de igelkottar ni ser eller inte ser. På så sätt bidrar ni till viktig forskning.
– Vi behöver också igelkottväktare, vars främsta uppgift blir att sprida budskapet om att igelkottarna behöver hjälp och berätta om igelkotträkningen, avslutar Jessica Ångström.
FAKTA Anmäl dig till igelkottsveckan
Skriv in Igelkottsveckan, 12-18 augusti 2024 i kalendern – och delta i Sveriges igelkottsräkning!
Anmäl dig så hör vi av oss inför räkningen, och håller dig dessutom uppdaterad om hur du kan hjälpa igelkottarna under resten av året. Anmäl dig här: wwf.se/sveriges-igelkottar
FAKTA Så kan du bli igelkottväktare
· Som Igelkottsväktare kan du utöver att du deltar i räkningen, hjälpa oss med att sprida budskapet att vara rädd om igelkottarna och välkomna dem genom att lämna lövhögar osv in din trädgård eller på din gård
· Köp våra ”Nu räknar vi igelkottarna”-klistermärken och visa ditt stöd för igelkottarna. Sätt dem där de syns, exempelvis på din brevlåda – så att fler är med och räknar!
· Igelkottarna kommer oftast fram när det har blivit mörkt. Om du hör prassel, smaskande och fnysande ljud kan det vara just igelkotten som äter.
· När du anmäler dig till Igelkottsveckan så får du en guide #En igelkottsvänlig trädgård“ fylld med tips.Här är en länk till guiden: Sveriges Igelkottar - Världsnaturfonden WWF
· Om du hittar en igelkott som behöver hjälp, så kontakta en de cirka 20 viltrehabiliterare som finns, godkända av länsstyrelsen att ta hand om just igelkottar. Riksförbundet för Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt har kontaktinfo. Du kan också kontakta en lokal veterinär, en del tar hand om vilda djur.
· Om du hittar en död igelkott så kontakta gärna SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt som eventuellt kan analysera igelkotten och identifiera orsak till att den har dött. Lägg den döda igelkotten kallt (helst i frysen och i dubbla plastpåsar) och skicka in den för analys. Det kostar inget.
FAKTA Så här fixar du en igelkottsvänlig trädgård
· Lämna högar av löv, ris och ved. Här trivs igelkottens mat, dvs skalbaggar och andra insekter. Och högarna erbjuder även finfina boplatser.
· Täta buskage, snår och häckar ger också skydd och boplatser.
· Öppna upp passager till grannens tomt, så igelkotten inte behöver ge sig ut på bilvägar.
· Om du har en robotgräsklippare, använd den endast dagtid.
· Ställ ut skålar med vatten (ej mjölk) och mat (katt- eller hundmat är bra mat även för igelkottar). Under regnfattiga vårar behöver igelkotten vatten när den vaknat ur sin vinterdvala.
FAKTA Om igelkotten
· Den går i vinterdvala och sänker sin kroppstemperatur till 4 grader.
· Den är ett nattlevande djur, och ses bäst i skymning eller gryning.
· Igelkotten har 5000-7000 taggar. Brukar gnida in sina taggar med spott. Man vet inte riktigt varför.
· När igelkottsungar föds är taggarna inbäddad i en mjuk, vätskefylld hud, så att inte mamman ska skada sig när hon föder dem.
· I världen finns det 18 arter av igelkott.
· Kosten består av skalbaggar, maskar och sniglar. Men även lite bär och svamp kan slinka ned.
Kontakter
Jessica ÅngströmTalesperson natur och arter
Tel:070-353 22 72jessica.angstrom@wwf.seNina SchmiederPressekreterare WWF
Tel:0735-86 26 22nina.schmieder@wwf.seTroy EnekvistPressekreterareWWF
Tel:076 06 85 006troy.enekvist@wwf.seBilder
Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Nya mål kan få kommuninvånare att äta mer planetvänligt21.11.2024 07:01:02 CET | Pressmeddelande
Kommuner kan spela stor roll i omställningen till mer hållbar mat. Därför har WWF tagit fram mål för hållbar mat för kommunerna som omfattar både klimat, biologisk mångfald och matsvinn. Målen gäller både maten som serveras i kommunens egna verksamheter såsom skolor – och hur kommunen kan sporra alla invånare att äta mer hållbart.
Skogsbränderna i Sydamerika – akut läge för djur, natur och människor30.10.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Runt om i Sydamerika pågår nu en brandssäsong utan motstycke, där människor saknar dricksvatten, grödor förstörs och djur fastnar i lågorna. Hittills i år har över 100 000 bränder brutit ut, bara i brasilianska Amazonas – och situationen är akut.
Erik Hanssons “Upplevelser i Sveriges natur” får utmärkelsen Årets pandabok 202524.10.2024 16:11:46 CEST | Pressmeddelande
Boken hjälper oss att förverkliga äventyret i vår fantastiska svenska natur – och att hitta guldkornen, från norr till söder. Den visar också på betydelsen av att skydda vår sista vilda natur. Utmärkelsen för årets bästa naturskildring i WWFs anda går till författaren och journalisten Erik Hansson för boken “Upplevelser i Sveriges natur”.
Helena Röcklinsberg prisas för sitt arbete om djuretik24.10.2024 14:48:53 CEST | Pressmeddelande
Helena Röcklinsberg, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i i Uppsala, har idag fått ta mot Stiftelsen Marie-Claire Cronstedts pris. Hon tilldelas priset för sin livslånga gärning att lyfta fram ämnet teoretisk djuretik. Utmärkelsen delades ut under WWFs höstmöte i Stockholm.
Emil Nilsson är årets miljöhjälte 202424.10.2024 13:32:51 CEST | Pressmeddelande
Emil Nilsson har i dag utsetts till Årets Miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF för sitt arbete med att ideellt ha återskapat ängs- och hagmark. Han tog emot priset på 50 000 kronor under WWFs höstmöte den 24 oktober i Stockholm.