Kamma till dig och minska spridningen av huvudlöss
När höstterminen startar är risken som störst för huvudlöss. För att förhindra att lössen sprids är det mest effektiva att luskamma – något fler föräldrar borde göra.
Vem som helst kan få huvudlöss. Huvudlöss är vanligt och smittar genom att klättra från ett hårstrå till ett annat. Det är därför barn som leker tätt, sitter intill varandra vid samma surfplatta eller kanske sover bredvid varandra huvud mot huvud ofta smittas. Även vuxna kan drabbas.
– Det enklaste sättet att upptäcka om du eller ditt barn har löss är att använda en luskam. Det är också det bästa sättet för att förhindra en spridning. Många luskammar först när de har fått information om att någon i barnets närhet har fått löss, och då kan det redan vara för sent, säger Elin Kimland.
Om man upptäcker löss är det viktigt att behandla med lusmedel som innehåller dimetikon, men minst lika viktigt är också att informera omgivningen.
– På flera håll i landet uppmanar förskolor och skolor till luskamning i samband med terminsstart. Det är bra. Att i början på hösten när många barn samlas kamma igenom håret noggrant är en viktig förebyggande åtgärd som alla med barn i förskole- och grundskoleåldern borde göra, menar Elin Kimland.
Så blir du av med huvudlöss
Om du misstänker att du eller ditt barn har fått huvudlöss ska du börja med att finkamma håret med en luskam. Välj en luskam som är CE-märkt och gärna ljus, då blir det lättare att se lössen.
Om du upptäcker levande löss ska du:
- Behandla hår och hårbotten med lusmedel som innehåller dimetikon.
- Informera personer i din omgivning, till exempel skola och förskola.
- Upprepa behandlingen med lusmedel efter sju dagar.
Om ni är flera personer i hushållet bör ni behandla hela familjen samtidigt. För att vara säker på att lössen är borta bör ni fortsätta luskamma håret två gånger i veckan under två veckor efter sista behandlingen.
Att behandla hår och hårbotten räcker
Om du har fått huvudlöss räcker det att du behandlar hår och hårbotten. Du behöver inte rengöra sängkläder, handdukar eller leksaker. Det kan däremot vara bra att rengöra kammar och borstar eftersom huvudlöss kan spridas via hår.
Nyckelord
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Nytt uppdrag för att stärka implementeringen av medicintekniska regelverk19.12.2024 11:02:30 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket i uppdrag att underlätta införandet av de nya regelverken för medicintekniska produkter och medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik. Uppdraget säkerställer att aktörer inom området får den information och rådgivning som krävs för att följa de nya reglerna.
Svenskt samarbete inför ny EU-förordning om HTA – Health Technology Assessment16.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att ta fram förslag på hur den nya HTA-förordningen kan införas så effektivt som möjligt. Förordningen syftar till att på EU-nivå effektivisera och samordna utvärdering av medicinsk teknik, det vill säga läkemedel och medicintekniska produkter. För en mer jämlik tillgång till behandling för europeiska patienter och snabbare tillgång till läkemedel och medicinteknik i hälso- och sjukvården.
Viktigt för patientsäkerheten att följa upp tandtekniska produkter16.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Efter att Läkemedelsverket har inspekterat ett urval av tandtekniska laboratorier står det klart att branschen behöver ett kunskapslyft. Laboratorierna har ordning och reda och en noggrann tillverkningsprocess som inte tyder på någon anledning till oro för produkterna. Däremot behöver kunskapen höjas om regelverk och krav.
Växande marknad för medicinteknik kräver stärkt tillsyn10.12.2024 10:27:50 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens har granskat om statens tillsyn över medicintekniska produkter är effektiv. Granskningen visar att Läkemedelsverket har en väl fungerande organisation och god kompetens för tillsynen, men att det finns brister i förutsättningarna.
Läkemedelsverket utvecklar nationell lägesbild över medicinteknik9.12.2024 09:26:19 CET | Pressmeddelande
Den första delrapporten i uppdraget om att möjliggöra en nationell lägesbild och en produktionskartläggning av medicintekniska produkter i Sverige, är överlämnad till regeringen. Det är tre tidigare regeringsuppdrag som nu blir ett.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum