Bookmark Förlag

Bookmarks litterära chef Ebba Bandh skildrar olycksbådande och mörkt amerikanskt småsamhälle i självupplevd roman

Dela

Ebba Bandh debuterar med En liten död, en storslagen roman om episk kärlek och mörk misär som utspelar sig mitt bland majsfält och djupa skogar på den amerikanska östkusten. Det är tidigt 2000-tal och huvudpersonen Lydia lämnar Sverige för ett år som utbytesstudent i USA. Hon hamnar i ett strikt konservativt och kristet arbetarklassamhälle. Orten är präglad av en allvarlig tragedi som har orsakat djupa trauman hos invånarna.

En liten död av Ebba Bandh släpps 15 oktober.
En liten död av Ebba Bandh släpps 15 oktober.

– En dödsolycka inträffade precis innan Lydia anländer till orten, och efter att hon blivit osunt fascinerad av händelsen inleder hon en relation med den omkomnes yngre bror. Samtidigt får vi följa den medelålders ensamstående kvinnan Bonnie som arbetar inom hemtjänsten och som hemma handskas med en strulig tonårsdotter. Dessa berättelser flätas samman på ett oväntat sätt, säger Ebba Bandh.

Händelserna i En liten död är delvis självupplevda av författaren som vid 16 års ålder åkte från ett tryggt Västerås till ett samhälle i stark kontrast till vad hon var van vid. 

– Jag hamnade i ett kristillstånd eftersom miljöombytet var så fundamentalt. Min värdmamma trodde att jag skulle komma till helvetet eftersom jag var ateist. En röd tråd i boken är att det går utför för dem som ifrågasätter sin tillvaro. För mig var det chockartat att så många inte trodde på modern forskning och att skolan fortfarande lärde ut skapelseläran, säger Ebba Bandh.

Hon började redan i tidig ålder dras till det melodramatiska, svärtan i livet. 

– Det har jag definitivt med mig i mitt skrivande. Under året som utbytesstudent fick jag också utlopp för mitt lite gränslösa och våghalsiga jag. Jag gick runt med overklighetskänslor och gick faktiskt på sex begravningar som alla berodde på en onaturlig död, som bilolyckor och överdoser. Delar av detta skildrar jag i En liten död, säger Ebba Bandh.


En liten död kommer ut den 15 oktober. Bokomslag och författarbilder finns att ladda ner här.
Ljudboken släpps samma datum och läses in av skådespelaren Mirja Turestedt.


Handling

När Lydia ensam lämnar Sverige för ett studieår på andra sidan Atlanten möts hon av ett kristet men gudsförgätet småsamhälle. Orten präglas av en nyligen inträffad tragedi som satt sina spår på både platsen och människorna. Vilsen men mån om att göra 2004 till sitt bästa år blir Lydia snart involverad i stadens mörka intriger.

Parallellt står amerikanska Bonnie inför ett avgörande år i slutet av 1990-talet. Efter en svår separation kretsar hennes liv kring kärleken till sin utåtagerande tonårsdotter, jobbet inom hemtjänsten och samhörigheten i kyrkan. När Bonnie träffar den ofjättrade Ronald börjar hon drömma om ett liv utanför sin inarbetade rutin. Men för att kunna gå vidare behöver hon först konfrontera det som hållit henne fången sedan dagen hennes man försvann.

Trots att de är åtskilda i tid och rum sammanflätas Lydias och Bonnies öden i en berättelse som utforskar livsavgörande kärlek, social utsatthet och sökandet efter lycka. En liten död är en oförglömlig roman placerad mellan oändliga majsfält och djupa skogar på den amerikanska östkusten.

Ebba Bandh är litterär chef och förläggare på Bookmark förlag med ett decenniums erfarenhet av bokvärlden. Hon började på förlaget som nyutexaminerad år 2012, när de hade endast en anställd – förlagschefen Claes Ericson. Sedan 32-års ålder har hon varit förlagets litterära chef. Ursprungligen gav Bookmark ut bästsäljande amerikanska författare som e-böcker, men började så småningom publicera böcker på svenska i Sverige. Relativt snart gav de ut storsäljande författare som Mons Kallentoft, Sofie Sarenbrant, Alex Schulman och Sigge Eklund, vilket var början till förlagets framgångar. Idag har Bookmark 17 anställda och ger ut cirka 50 titlar per år.

Med sin debutroman En liten död kliver Ebba för första gången fram från bakom kulisserna för att skildra en drabbande berättelse som delvis inspirerats av verkliga händelser.

För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta gärna:
Magdalena Höglund, presskontakt, Highland PR, tel: 0733 338840 eller e-post: magdalena@highlandpr.se
Louise Eriksson, förläggare, Bookmark förlag, e-post: louise.eriksson@bookmarkforlag.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

©Kajsa Charlotta Studios
Ladda ned bild
©Kajsa Charlotta Studios
Ladda ned bild
©Kajsa Charlotta Studios
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om oss

Med hängivenhet till våra författare och engagemang för varje titel har Bookmark Förlag etablerat sig som ett av Sveriges ledande bokförlag. Vår ambition är att ge ut verkligt starka och unika titlar inom allt från skön- och facklitteratur till barnböcker.

Följ Bookmark Förlag

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bookmark Förlag

Fritiof Ajvides debutroman skildrar längtan i gängkriminalitetens Stockholm21.8.2024 10:02:00 CEST | Pressmeddelande

När gangsterrapen svepte in över svenska topplistor och kulturdebatter svepte den även in i Fritiof Ajvides liv. Inspirerad av musiken tillbringade han tio intensiva dagar med att skriva grunden till det som skulle bli hans debutroman. Idag släpps Våldet under huden, en magnetisk historia om våld och vänskap i Stockholms undre värld, där det unika språket är en lovsång till rapen.

Dietistterapeuten undersöker psykologiska orsakerna bakom ätandet i ny handbok13.8.2024 13:45:00 CEST | Pressmeddelande

Idag släpps Kroppskontakt: Sunda kostvanor och en hälsosam relation till mat, boken som presenterar vägen till en hållbar livsstil bortom mirakeldieter, kaloriräkning och matförbud. Dietisten och terapeuten Karin Magnusson berättar om de psykologiska orsakerna bakom varför vi äter, och hur vi med stressreglering och självmedkänsla kan angripa problematiska ätbeteenden.

Maria Dufva och Friends släpper banbrytande bok för mellanstadiet1.8.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag släpps boken som kan förändra livet – för en hel generation. Värsta bästa livet är skriven av kriminolog Maria Dufva och Magnus Loftsson som är leg. psykolog och forskningsledare på Friends. Genom berättelser ur verkligheten guidas barnen att ta till sig de sju förmågor som har det starkaste vetenskapliga stödet att leda till en positiv förändring och minska våld mot och mellan barn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye