Ny läkemedelssubstans motverkar obesitas hos möss
Forskare vid Karolinska Institutet kan ha hittat ett nytt sätt att behandla obesitas och besläktade tillstånd genom att rikta in sig på cellernas kraftverk, mitokondrierna. En studie publicerad i Nature Metabolism visar att en specifik klass av läkemedel som blockerar mitokondriernas funktion kan motverka obesitas, fettlever och diabetes hos möss.

Mitokondrier är avgörande för människors hälsa eftersom de bearbetar näringsämnena i maten vi äter och utvinner den energi som behövs för en mängd olika processer i cellen. Mitokondrierna är centrala i regleringen av vår ämnesomsättning, som är mycket dynamisk och kan omprogrammeras efter olika behov eller som svar på sjukdom.
Ökad fettmetabolism
Professor Nils-Göran Larssons forskargrupp vid Karolinska Institutet har nyligen utvecklat specifika läkemedelssubstanser som blockerar mitokondriernas funktion, och därmed cellernas energiproduktion, i syfte att behandla cancer. Nu har forskarna visat att dessa läkemedel även har en gynnsam effekt på ämnesomsättningen hos möss.
– Fyra veckors behandling ledde det till en oväntad ökning av fettomsättningen, vilket resulterade i en drastisk viktminskning, en minskad fettansamling i levern och återställd glukostolerans, säger Taolin Yuan, postdoktor vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Karolinska Institutet, och en av studiens försteförfattare.
Behandlingen gavs oralt till överviktiga hanmöss som matats med en fettrik diet. Den överraskande effekten tyder på att blockering av cellernas energiproduktion kan motverka obesitas och diabetes.
Samarbetar med bioteknikföretag
– Det är spännande att vi har identifierat en ny potentiell strategi för behandling av vanliga sjukdomar som obesitas och typ 2-diabetes. Vi siktar nu på att ytterligare undersöka de mekanismer som kan förklara läkemedlens effekt. Vi har också inlett ett samarbete med ett bioteknikföretag för att se om det går att vidareutveckla detta till en behandling för människor, men det kommer att ta många år innan vi vet om det fungerar, säger Nils-Göran Larsson.
Studien har finansierats av Novo Nordisk Fonden, Diabetesfonden, Vetenskapsrådet, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, ALF-medel, Cancerfonden och Hjärnfonden. Nils-Göran Larsson är vetenskaplig grundare till och äger aktier i Pretzel Therapeutics Inc. Tre av medförfattarna är anställda av Lead Discovery Center och är listade som meduppfinnare på en patentansökan avseende mitokondriella RNA-polymerashämmare för behandling av cancer. Övriga medförfattare uppger att de inte har några intressekonflikter.Publikation:x"Inhibition of mammalian mtDNA transcription acts paradoxically to reverse diet-induced hepatosteatosis and obesity", Shan Jiang, Taolin Yuan, Florian A. Rosenberger, Arnaud Mourier, Nathalia R. V. Dragano, Laura S. Kremer, Diana Rubalcava-Gracia, Fynn M. Hansen, Melissa Borg, Mara Mennuni, Roberta Filograna, David Alsina, Jelena Misic, Camilla Koolmeister, Polyxeni Papadea, Martin Hrabe de Angelis, Lipeng Ren, Olov Andersson, Anke Unger, Tim Bergbrede, Raffaella Di Lucrezia, Rolf Wibom, Juleen R. Zierath, Anna Krook, Patrick Giavalisco, Matthias Mann & Nils-Göran Larsson, Nature Metabolism, online 30 april 2024, doi: 10.1038/s42255-024-01038-3.
Kontakter
För mer information, kontakta:
Nils-Göran Larsson, professor
Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Karolinska Institutet
Tel: +46 70 209 71 55
E-post: nils-goran.larsson@ki.se
Fler pressbilder på Nils-Göran Larsson och Taolin Yuan finns i KI:s mediabank (https://mediabank.ki.se/)
Bilder

Karolinska Institutet (https://ki.se/) är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum