Möt Karolinska Institutets nya professorer
Åldrande hos blödarsjuka, små kroppsegna vätskeblåsor för läkemedelsleverans och betydelsen av oral hälsa – det är några av de områden som Karolinska Institutets nya professorer intresserar sig för. Idag den 13 oktober 2022 hålls den årliga installationshögtiden i Aula Medica, där 21 nya professorer installeras och 13 adjungerade professorer hälsas välkomna till sina nya positioner vid universitetet.
Professorsinstallationen är både en högtidlig ceremoni och en fest och utgör en av höjdpunkterna i den akademiska kalendern. Vid ceremonin uppmärksammas, utöver nya professorer, även ett antal mottagare av akademiska priser och utmärkelser.
- Det är bara genom forskning och utbildning på bred front som vi kan ta oss an vår tids stora hälsoutmaningar, så som klimatförändringar, pandemier och antibiotikaresistens. Jag hoppas att våra nya professorer ska bidra till det livsviktiga arbetet på alla sätt de kan inom sina respektive forskningsområden, säger Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska Institutet.
Nya professorer som installeras
Professor är den högsta akademiska karriärnivån vid svenska universitet och högskolor och innebär att personen förväntas ta ett övergripande ansvar inom sitt ämnesområde. Vid Karolinska Institutet sker anställning av professor inte genom befordran utan i konkurrens. I vissa fall händer det att professurer tillsätts genom att externa forskare eller lärare handplockas, vilket benämns att personen i fråga ”kallas” till en professur. Professorer som återanställs eller byter ämnesområde installeras inte en andra gång.
Jovan Antović, professor i klinisk kemi och koagulation
Rimma Axelsson, professor i nuklearmedicin
Rune Brautaset, professor i optometri
Marie Carlén, professor i neuronala nätverk, särskild inriktning kognitiva mekanismer
Mattias Carlström, professor i kardiorenal fysiologi
Gonçalo Castelo-Branco, professor i gliacellsbiologi
Katalin Dobra, professor i klinisk patologi
Martin Eklund, professor i epidemiologi
Samir EL Andaloussi, professor i biomolekylär medicin och avancerad terapi
Lars E Eriksson, professor i omvårdnad
Johan Hartman, professor i tumörpatologi
Kristina Haugaa, professor i kardiologi med inriktning arytmologi
Jacob Hollenberg, professor i kardiologi med inriktning mot intensivvård
Annsofi Johannsen, professor i oral hälsa
Anna Kiessling, professor i medicinsk pedagogik med inriktning mot klinisk utbildningsvetenskap
Anders Kvanta, professor i oftalmologi med inriktning mot retinala sjukdomar
Brjánn Ljótsson, professor i klinisk psykologi med focus på somatisk vård
Marie Löf, professor i nutrition
Gerald McInerney, professor i molekylär virologi
Jenny Mjösberg, professor i vävnadsimmunologi
Anders Thorell, professor i kirurgi Intervjuer med de nya professorernax
Nya adjungerade professorer som välkomnas
En adjungerad professor vid Karolinska Institutet ska ha sin huvudsakliga anställning och verksamhet utanför högskoleområdet. Syftet med anställningsformen, som är tidsbegränsad, är att främja samverkan mellan universitetet och det omgivande samhället.
Marianne Arner, adjungerad professor i handkirurgi
Therese Djärv, adjungerad professor i akutsjukvård
Lena Ekström, adjungerad professor i farmakologi med inriktning mot
Karl Eriksson, adjungerad professor i ortopedi
Magnus Kaijser, adjungerad professor i epidemiologi
Pelle Lindqvist, adjungerad professor i klinisk epidemiologi, med inriktning mot gynekologi-obstetrik
Johan Lundberg, adjungerad professor i psykiatri
Hans Persson, adjungerad professor i kardiologi
Stefan Skare, adjungerad professor i magnetresonansavbildning
Per Stål, gastroenterologi med inriktning mot hepatocellulär cancer
Ronny Wickström, adjungerad professor i neuropediatrik
Agneta Wikman, adjungerad professor i transfusionsmedicin
Volkan Özenci, adjungerad professor i klinisk bakteriologi
Kontakter
För frågor, kontakta KI:s presstjänst
Tel: 08-524 860 77
E-post: pressinfo@ki.se
Pressrum och bilder (https://ki.se/pressrum)
Karolinska Institutet (https://ki.se/) är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. (http://ki.se)
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum