Ny potentiell behandling av aggressiv barncancerform
En kombination av substanser som påverkar kemiska modifieringar hos tumörens DNA och får cancercellerna att mogna ut till ofarliga nervceller kan bli ett nytt sätt att komma åt aggressiva former av neuroblastom. Det föreslår forskare vid Karolinska Institutet, som i studier på möss visar att kombinationsbehandlingen resulterar i kraftigt bromsad tumörtillväxt. Studien, som publiceras i PNAS, ifrågasätter också en hypotes inom forskningsfältet som kan leda till potentiellt farlig felbehandling av barn med neuroblastom.
Neuroblastom drabbar det perifera nervsystemet hos barn och är en tumörsjukdom med olika ansikten. En del av dessa tumörer försvinner av sig själva och en del svarar bra på den behandling som finns tillgänglig, men det finns även neuroblastom som är väldigt aggressiva och i många fall inte svarar på behandling. Dödligheten hos dessa högriskpatienter är hög och behovet av nya effektiva behandlingar är därför stort.
I den aktuella studien har forskarna behandlat möss med substansen AZA, som blockerar och avlägsnar metylgrupper från cancercellernas DNA i syfte att aktivera gener som motverkar uppkomsten av neuroblastom. Detta kombinerades sedan med behandling med retinoinsyra (RA) som har förmågan att få vissa tumörceller att differentiera, mogna ut, till ofarliga nervceller.
Varken AZA eller RA kunde på egen hand bromsa tillväxten av högrisktumörer, men kombinationsbehandlingen resulterade i kraftigt bromsad tumörtillväxt hos mössen. Forskarna testade också att kombinera med ytterligare en substans, en HIF2α-hämmare. Sådana hämmare har föreslagits som alternativ behandling av neuroblastom eftersom proteinet HIF2α tidigare har beskrivits vara kopplat till mer aggressiva former av neuroblastom. HIF2α-hämmare befinner sig för närvarande i kliniska prövningar för behandling av andra tumörsjukdomar.
- Intressant nog visar vi att effekten av vår AZA/RA-kombinationsbehandling faktiskt motverkas av HIF2α-hämmaren. Dessutom visar analyser av stora mängder patientdata att HIF2α inte alls är kopplat till aggressiva former av neuroblastom utan kan kopplas till lägre risk och bättre överlevnad hos patienterna, säger Johan Holmberg, forskare vid Ludwiginstitutet för cancerforskning och institutionen för cell- och molekylärbiologi på Karolinska Institutet.
HIF2α-hämmarnas roll behöver utredas ytterligare innan de används för att behandla neuroblastompatienter, konstaterar forskarna.
- Förutom att påvisa effekten av en ny möjlig kombinationsbehandling ifrågasätter vår studie en hypotes som kan leda till potentiellt farlig felbehandling av barn med neuroblastom. Studien är således av stor vikt för framtida kliniska tillämpningar, säger Johan Holmberg.
Forskningen finansierades av StratCan, Cancerfonden, Barncancerfonden, Vetenskapsrådet, Ludwiginstitutet för cancerforskning och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
Publikation: ”Combined epigenetic and differentiation based treatment inhibits
neuroblastoma tumor growth and links HIF2α to tumor suppression”. Isabelle Westerlund, Yao Shi, Konstantinos Toskas, Stuart M Fell, Shuijie Li, Olga Surova, Erik Södersten, Per Kogner, Ulrika Nyman, Susanne Schlisio & Johan Holmberg. Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), online 10 juli 2017.
Kontakter
Johan Holmberg, forskare
Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Karolinska Institutet
Ludwiginstitutet för cancerforskning
Tel: 072-221 27 02
E-post: Johan.Holmberg@ki.se
Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att på ett avgörande sätt bidra till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum