Drönare kan öka överlevnaden vid hjärtstopp
Ny forskning från Centrum för hjärtstoppsforskning vid Karolinska Institutet och Södersjukhuset visar att en specialbyggd drönare som utrustats med hjärtstartare kan larmas ut, flygas automatiserat och anlända till platsen för ett hjärtstopp långt före ambulans. Resultaten publiceras i den ansedda medicinska tidskriften JAMA.

- Denna studie visar tydligt att obemannade luftfarkoster, så kallade drönare, har stor potential att redan före ambulansens ankomst leverera en hjärtstartare, framför allt i landsbygds- och skärgårdsmiljö, säger Andreas Claesson, ambulanssjuksköterska och ansvarig forskare vid Centrum för hjärtstoppsforskning på Karolinska Institutet.
Den specialbyggda ambulansliknande drönaren som är utrustad med hjärtstartare har utvecklats i samarbete med ingenjörer i FlyPulse AB, Trollhättan. I den aktuella studien har drönaren larmats ut och flugits automatiserat utom synhåll för piloten i upp till 10 kilometers radie. Drönaren har testkörts till den exakta destination som ambulansen kört vid 18 inträffade hjärtstopp under åren 2006-2013 inom Norrtälje kommun. Sedan har forskarna jämfört tiden det tagit för ambulansen att rycka ut med tiden det tagit drönaren att färdas till samma destination.
Drönaren som lyfte från räddningstjänsten i Älmsta i Norrtälje kommun hade en anspänningstid från utlarmning till dess att drönaren var i luften på endast tre sekunder. Därefter var medeltiden från utlarmning till ankomst för platserna för hjärtstoppen med drönare cirka fem minuter, hela 16 minuter kortare i jämförelse med motsvarande historisk framkörningstid för ambulanssjukvården.
En viktig del av studien är att forskargruppen i nära dialog med Transportstyrelsen och Luftfartsverket har fått tillstånd att flyga utom synhåll och därmed kunnat påvisa att drönare har stor potential att rädda liv vid plötsligt hjärtstopp.
- I områden med förlängd ambulansresponstid, uppemot 20-30 minuter, är chansen att överleva ett hjärtstopp oerhört liten. Drönare som flyger ut hjärtstartare kan nå patienten redan inom de första minuterna och på detta vis vara ett nytt och viktigt komplement till en befintlig utlarmning av ambulans och räddningstjänst. Med en tidig strömstöt från en hjärtstartare inom de första 3-5 minuterna efter ett hjärtstopp kan uppemot 70 procent av patienterna överleva händelsen, säger Andreas Claesson.
Projektet stöds av Stockholms Läns landstings (SLL) Innovationsfond.
Fakta om hjärtstopp:
• Ca 5 000 hjärtstopp utanför sjukhus rapporteras från ambulanssjukvården årligen. • Endast 11 procent överlevde till 30 dagar efter händelsen i Sverige 2015. • Hjärtstopp orsakas ofta av en akut hjärtinfarkt. • Tiden till behandling i form av hjärt-lungräddning samt defibrillering är avgörande för överlevnaden.
Mer om Centrum för hjärtstoppsforskning
Publikation: ”Time to Delivery of an Automated External Defibrillator Using a Drone for Simulated Out-of-Hospital Cardiac Arrests vs Emergency Medical Services”. Andreas Claesson, Anders Bäckman, Mattias Ringh, Leif Svensson, Per Nordberg, Therese Djärv, Jacob Hollenberg. JAMA, 13 juni 2017, 317(22):1-3.
För mer information, kontakta: Andreas Claesson, Med dr, leg ambulanssjuksköt, Ordförande Svenska HLR-rådet Centrum för Hjärtstoppsforskning, Karolinska Institutet och Södersjukhuset Tel: 070-494 05 46 E-post: andreas.claesson@ki.se
Jacob Hollenberg, biträdande överläkare, docent, verksamhetschef Centrum för Hjärtstoppsforskning, Karolinska Institutet och Södersjukhuset Tel: 070-413 34 42 E-post: jacob.hollenberg@ki.se
Kontakter
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Presstjänsten Karolinska Institutet
08-524 860 77
pressinfo@ki.se
Bilder
Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att på ett avgörande sätt bidra till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum