Kunskap till skolpersonal om ensamkommande barn
Karolinska Institutet arrangerar en kurs för skolpersonal som arbetar med asylsökande barn som har kommit ensamma till Sverige.
Sverige är det EU-land som under 2015 tog emot flest antal asylsökande barn och unga per capita. Enligt statistik från Migrationsverket ökade antalet ensamkommande barn kraftigt under 2015. Denna fortbildningsdag ger personal som arbetar i mottagandet av barnen möjlighet ta del av vetenskapliga fakta, förhållningssätt och kulturell kompetens för att på ett professionellt och etiskt försvarbart sätt kunna möta dessa barn.
Kursen leds av Solvig Ekblad, leg. psykolog och adjungerad professor vid Karolinska Institutet, och ger: 1) information om olika sätt att tidigt upptäcka traumatiska upplevelser, riskfaktorer för psykisk ohälsa och droger, 2) kunskap om betydelsen av anknytning och separationer, samt läkningsprocesser, 3) vägledning att utveckla ett gemensamt förhållningssätt där barnen är delaktiga och utvecklas i en skolmiljö som bidrar till att minska språkbarriärer, kort-och långsiktigt stöd och en hälsosam utveckling i ett genderperspektiv.
Journalister är välkomna till kursen "Ensamkommande barn i skolan" Tid: Onsdag den 2 november kl. 8.30-16.30 Plats: Erling Perssonsalen, Aula Medica, Karolinska Institutet campus Solna
Program
08.45-09.00 Inledning Solvig Ekblad, leg. psykolog och adjungerad professor, Karolinska Institutet
09.00-10.00 Ensamkommande barns deltagande i utbildning i Sverige Eskil Wadensjö, professor, Stockholms universitet
10.00-11.00 Att må dåligt i skolan -en orsak till missbruk. Kulturell kompetens i att tidigt upptäcka signaler på missbruk Fred Nyberg, professor, Uppsala universitet
11.00-12.00 Att lyckas i skolan främjar integrationen Abdulahi Cadaani, socialpedagog, HVB-hem i Bollnäs, riksförbundet Svenskar och invandrade mot narkotika (SIMON)
12.00-13.00 Lunch
13.00-14.30 Unaccompanied refugee children's mental health needs in schools: Challenges and Solutions. Mina Fazel, psykiater och docent, Oxford University Hospitals, NHS Trust, Storbritannien
14.30-15.00 Kaffepaus
15.00-16.00 Råd från ensamkommandes förbund till skolpersonal i bemötande och förhållningssätt till ensamkommande, strategier för att lyckas i skolan och på fritid och må bra Omid Mahmoudi, vice ordförande, Ensamkommandes förbund
16.00-16.15 Avslutning och summering
För mer information om föreläsarna, se bifogat informationsblad.
För frågor, kontakta: Solvig Ekblad, adjungerad professor 08-524 836 14 eller 070-7891 416 solvig.ekblad@ki.se
Sabina Bossi, presskontakt 08-524 860 66, 070-614 60 66 sabina.bossi@ki.se
Dokument
Karolinska Institutet (http://ki.se) är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att på ett avgörande sätt bidra till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum