Infektioner hotar världshälsan
Ett stort internationellt möte vid Karolinska Institutet handlar om en av vår tids största utmaningar, de globala infektionssjukdomarna. Perspektivet är brett och innehållet rör sig från epidemiologi till diagnos och läkemedel. Syftet är att skapa nya möten mellan forskare för att bryta ny mark i kampen mot bakterier och virus.
Journalister är välkomna till konferensen och att intervjua forskarna.
Konferens: Days of Molecular Medicine, Bugs to Bedside to Biotech Tid och plats: 27-28 oktober 2016 i Nobel Forum, Nobels väg 1, Karolinska Institutet campus Solna
Infektionsområdet utmanar på flera olika sätt. Virus, bakterier och parasiter sprids idag snabbt över världen till följd av ett allt större resande och förflyttningar av människor, global uppvärmning och andra faktorer. Läkemedelsforskningen har stått och stampat i många år och det kommer få nya antibiotika. Resistensen mot befintliga antibiotika ökar och hotar möjligheten att behandla infektioner. Superbugs är ett nytt begrepp och syftar på bakterier som är resistenta mot flera olika antibiotika. Nya virusinfektioner utgör också ett ökande hot, som till exempel ebola och den nu pågående zikaepidemin.
- Tillsammans innebär allt det här att infektionssjukdom idag är ett av de absolut största problemen för världshälsan. Ett sätt att hantera utmaningarna är genom än mer forskning, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid institutionen för medicin, Karolinska Institutet och en av arrangörerna till konferensen.
Konferensen vid Karolinska Institutet innehåller det senaste inom forskningen, från patogen till patient till labbänk och bioteknologi. Ett flertal av världens mest välrenommerade forskare och talare deltar. Lyssna till exempel till Peter Piot som lett FN:s program mot aids, UNAIDS. Peter Piot, London School of Hygiene & Tropical Medicine, var med och upptäckte ebolaviruset 1976 och har också medverkat till att bekämpa ebolaepidemin.
Jean-Marc Rolain, professor vid Faculté de Médecine et de Pharmacie France, Marseille, delar med sig av sin kunskap om superbugs, mekanismer för resistens och hur bakterier kan spridas från djur till människor.
Marie-Paule Kieny är biträdande generaldirektör, Health Systems and Innovation Världshälsoorganisationen, WHO. Hon är expert på teknik som kan användas för att spåra och förhindra spridning av epidemier som ebola eller zika.
Missa inte heller Kim Lewis, Antimicrobial Discovery Center, Northeastern University, en ledande forskare på området antibiotikaresistens som kommer att tala om möjligheterna att ta fram nya antibiotika.
Detta och mycket mer under den två dagar långa konferensen. Konferensen ingår i en serie av möten, Days of Molecular Medicine, som i över 15 år har fokuserat på translationell medicin och hur partnerskap mellan akademi, icke-vinstdrivande stiftelser, patientföreträdare och den privata sektorn bidrar till att forskning kommer till nytta för människors hälsa.
Se hela programmet på: http://conference.ki.se/dmm/agenda/
För frågor, kontakta: Professor Hans-Gustaf Ljunggren 070-533 46 99 Hans-Gustaf.Ljunggren@ki.se
Kontakter
Presskontakt Sabina Bossi
08-524 860 66 eller 070-614 60 66
sabina.bossi@ki.se
Karolinska Institutet (http://ki.se) är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att på ett avgörande sätt bidra till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum