IgNobelpriset – udda, rolig och absurd vetenskap
Vinnarna av IgNobelpriset gör en Skandinavienturné och kommer till Sverige och Karolinska Institutet för att berätta om forskning som är annorlunda, både till ämnesval och metoder.
IgNobel är en ordlek med namnet Nobel och engelskans ignoble som betyder simpel eller ovärdig. Priset började delas ut 1991 för att uppmärksamma forskning av det mer udda och kreativa slaget. Det delas ut en gång om året inom tio olika ämnesområden, inklusive de kategorier som ingår i Nobelpriset. IgNobelföreläsning Tid: Söndag den 13 mars kl. 14:00 - 15:30. Plats: Föreläsningssal Gustaf Retzius, Berzelius väg 3, Karolinska Institutet Campus Solna. Talare: IgNobelprisets instiftare Marc Abrahams, chefredaktör för tidskriften Annals of Improbable Research (AIR), vill få oss att tänka över hur vi avgör vad som är viktigt, och vad som inte är det. Inom vetenskapen såväl som i övriga livet. Upptäckter som sticker ut som märkliga och skrattretande, har i själva verket stor potential att få oss att själva tänka ett extra varv och hjälpa oss att förstå vår omvärld. Elisabeth Oberzaucher, IgNobelpristagare i kategorin matematik. Hon har med hjälp av matematiska modeller och antaganden om fertilitet beräknat hur många barn en man kan få under en period av ca 30 år. Det sägs att Moulay Ismael som härskade i Marocko i början av 1700-talet fick 888 barn. Oberzaucher har med sin modell visat att detta var möjligt. Hon har också sett att när en man har mellan 50 och 100 haremsfruar är det inte meningsfullt att skaffa fler fruar för att kunna avla fler barn. Michael L. Smith fick IgNobelpriset i fysiologi och insektslära för sina studier om hur smärta varierar mellan olika kroppsdelar. Metoden han använde var att låta bin sticka honom upprepade gånger på 25 olika ställen på kroppen. Känsligaste kroppsdelarna var näsborren, överläppen och penisskaftet. De tre minst känsliga kroppsdelarna var huvudet, tredje tåns spets och överarmen. Mark Dingemanse är litteraturpristagare och har upptäckt att ordet ”huh?” eller liknande ord verkar existera i alla mänskliga språk. I undersökningen ingick ett tiotal språk som holländska och kinesiska. Att ordet ”huh?” finns i många språk tyder på att ett enstavigt frågande ord är en optimal anpassning av språket för att snart inbjuda någon i samtalet. Föreläsningen arrangeras av föreningen Vetenskap och Folkbildning och Karolinska Institutet gemensamt. För frågor och kontakt: Gustav Nilsonne, forskare och läkare Institutionen för klinisk neurovetenskap 073-679 87 43 gustav.nilsonne@ki.se
Karolinska Institutet (http://ki.se) är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att på ett avgörande sätt bidra till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum