Risker med rökavvänjningsläkemedel överdrivna
Rökavvänjningsläkemedlet vareniklin har tidigare befarats öka risken för bland annat självmordsförsök, psykoser, aggression och trafikolyckor, men en ny studie från Karolinska Institutet och University of Oxford kan nu avfärda dessa farhågor. Studien publiceras i tidskriften BMJ.

Vareniklin (varumärkesnamn Champix) är ett receptbelagt läkemedel som används för rökavvänjning, eftersom det minskar abstinensen och lindrar begäret av nikotin. Läkemedlet har i ett flertal studier visat sig vara effektivt och försäljningen har kontinuerligt ökat sedan introduktionen på marknaden 2006.
Samtidigt har det inkommit rapporter om suicidalt beteende, våldsbrott, trafikolyckor, psykoser samt depressioner hos personer som har använt vareniklin, något som lett till att läkemedlet försetts med varningar och även internationellt förbjudits för vissa yrkesgrupper inom transportområdet. Tidigare forskning har inte kunnat klargöra om de rapporterade biverkningarna verkligen har utlösts av rökavvänjningsbehandlingen eller om det i själva verket är andra faktorer som gett upphov till ett skenbart samband med läkemedlet.
I den nu publicerade studien ingick 70 000 personer i Sverige som förskrevs vareniklin mellan 2006 och 2009. Forskarna studerade det statistiska sambandet mellan förskrivning av läkemedlet och ett flertal av de tidigare rapporterade biverkningarna: självmordsförsök och självmord, brott, depressioner, ångestsyndrom, psykoser, trafikolyckor och trafikbrott. Resultaten visar att användning av vareniklin inte medförde en ökad risk för vare sig suicidalt beteende, brott, psykoser, trafikolyckor eller trafikbrott. Tidigare varningsrapporter har troligen inkluderat ett antal felkällor och biverkningarna har därför felaktigt tillskrivits vareniklin, är forskarnas tolkning.
I de aktuella resultaten gick det dock att se en liten riskökning för depressioner och ångest hos vareniklinanvändare som tidigare hade fått en psykiatrisk diagnos.
- Men denna förhöjda risk beror sannolikt på andra faktorer och behöver därför bekräftas med andra typer av studiedesigner. Våra resultat tyder på att vareniklin är en säker rökavvänjningsmedicin för de allra flesta, vilket är viktigt ur ett folkhälsoperspektiv då rökning är en hälsofara, säger Yasmina Molero, en av forskarna bakom studien.
Forskningen har finansierats med anslag från Karolinska Institutet, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Vetenskapsrådet samt the Wellcome Trust. De forskare som har deltagit i arbetet med studien är verksamma vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik respektive institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet och vid Department of Psychiatry, University of Oxford i England.
Publikation: ”Varenicline and risk of psychiatric conditions, suicidal behaviour, criminal offending, and transport accidents and offences: population based cohort study”, Yasmina Molero, Paul Lichtenstein, Johan Zetterqvist, Clara Hellner Gumpert, Seena Fazel, BMJ 2015;350:h2388, online 2 June 2015, doi: 10.1136/bmj.h2388
Kontakter
För frågor om studien, kontakta:
Yasmina Molero, forskare
Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik (http://ki.se/meb/start), Karolinska Institutet
Tel: 08-524 823 11
E-post: Yasmina.Molero.Samuelson@ki.se
Kontakta Karolinska Institutets presstjänst och hämta bilder (http://ki.se/pressrum)
Bilder

Karolinska Institutet (http://ki.se) är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att på ett avgörande sätt bidra till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum