Unga kärl restaurerar åldrade insulinproducerande betaceller
En ny studie som publiceras i tidskriften PNAS visar att unga kapillärblodkärl föryngrar åldrade pankreasöar i bukspottskörteln. Upptäckten utmanar den rådande uppfattningen om orsakerna bakom försämrad blodsockerreglering med åldern, ett tillstånd som ofta utvecklas till diabetes typ 2. Det internationella forskarlaget bakom studien föreslår nu att terapier riktade mot inflammation och fibros i de små blodkärlen i pankreasöarna kan erbjuda ett nytt sätt att behandla åldersberoende felreglering av blodsockernivåerna.

- Det här är ett oväntat men mycket viktigt fynd, som vi förväntar oss kommer att spela en betydande roll för diabetesforskningen i framtiden. Resultaten pekar på att funktionen hos de insulinproducerande betacellerna inte minskar med åldern, utan att det som hotar pankreasöarnas funktion i stället är åldersrelaterad försämring av kärlen som förser dem med syre och näring, säger Per-Olof Berggren vid Rolf Luft Forskningscentrum för diabetes och endokrinologi vid Karolinska Institutet, som lett studien tillsammans med Alejandro Caicedo vid University of Miami Miller School of Medicine och Hong Gil Nam vid DGIST i Korea.
Betacellen finns i pankreasöarna i bukspottskörteln och utsöndrar hormonet insulin, som spelar en nyckelroll i regleringen av blodsockernivåerna. Med åldern försämras blodsockerregleringen och det kan bidra till att diabetes utvecklas. De flesta har antagit att det beror på en minskad förmåga hos betacellerna att frisätta insulin eller förnya sig.
- I studien utmanade vi uppfattningen att åldersberoende försämring av blodsockerregleringen enbart beror på inre dysfunktion hos pankreasöarna, och hypotetiserade att det i stället påverkas av systemiska åldersfaktorer, säger studiens försteförfattare Joana Almaca vid Diabetes Research Institute, University of Miami.
Till skillnad från den utbredda uppfattningen att de insulinproducerande betacellerna tappar sin funktion genom slitage, visar forskarna i den aktuella studien att betaceller från såväl mus som människa har god funktion vid hög ålder. Genom att ersätta blodkärlen i åldrade ötransplantat med unga kapillärer, fann forskarna att pankreasöarna föryngrades och glukosbalansen återställdes helt.
- Medan det fortfarande kan vara önskvärt för framtidens diabetesbehandling att öka mängden betaceller, skulle behandling inriktad på att förbättra närmiljön för den i övrigt friska, åldrade betacellen kunna förebygga åldersrelaterad försämring i blodsockerregleringen och gynna ett hälsosamt åldrande, vilket är konceptuellt nytt och mycket intressant, säger Per-Olof Berggren.
Arbetet som utförts på Karolinska Institutet har gjorts med stöd av Vetenskapsrådet, Diabetesförbundet, Novo Nordisk-fonden, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Familjen Erling-Perssons stiftelse och Europeiska forskningsrådet.
Publikation: ”Young Capillary Vessels Rejuvenate Aged Pancreatic Islets”, Joana Almaça, Judith Molina, Rafael Arrojo, Rafael Arrojo e Drigo, Midhat H. Abdulreda, Won Bae Jeon, Per-Olof Berggren, Alejandro Caicedo, and Hong Gil Nam, PNASx, Online Early Edition the week of Nov 17-Nov 21, 2014.
Kontakter
För frågor om forskningen, kontakta:
Per-Olof Berggren, professor
Rolf Luft Forskningscenter för diabetes och endokrinologi
Telefon: 08-517 757 31 eller 070-729 57 31
E-post: Per-Olof-Berggren@ki.se
Kontakta presstjänsten och hämta bilder (http://ki.se/pressrum)
Bilder

Karolinska Institutet (http://ki.se) är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Sedan 1901 utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum