Gro Harlem Brundtland och Michael Orme hedersdoktorer vid Karolinska Institutet
Styrelsen för forskning har utsett två nya hedersdoktorer som kommer att promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 17 maj 2013. Karolinska Institutet utser varje år hedersdoktorer, personer som på ett avgörande sätt främjat universitetets verksamhet. Hedersdoktorerna kommer att ta emot doktorshatt, diplom och ring av dekanus för forskning som ett bevis på sin nya status.
Gro Harlem Brundtland, medicine hedersdoktor (MDhc)
Till medicine hedersdoktor utses Gro Harlem Brundtland, tidigare generaldirektör för Världshälsoorganisationen (WHO), under många år Norges statsminister, miljöminister och ordförande i Stortingets utrikeskommitté.
Gro Harlem Brundtland avlade läkarexamen vid universitetet i Oslo 1963 och blev Master of Public Health vid Harvard University 1965. Sedan hon lämnade den medicinska banan för politiken har hon fortsatt att göra stora insatser inom hälsoområdet. Gro Harlem Brundtland valdes till generaldirektör för WHO 1998 och verkade för hållbara och rättvisa hälso- och sjukvårdssystem i alla länder. Som ledare för WHO var Gro Harlem Brundtland noga med att sprida det solidariska perspektivet på forskning och hälsoarbete vilket har haft stor betydelse för världens fattiga och för Karolinska Institutets fokus på forskning inom området global hälsa.
Michael Orme, medicine hedersdoktor (MDhc)
Till medicine hedersdoktor utses Michael Orme, professor i klinisk farmakologi och tidigare dekanus för den medicinska fakulteten vid University of Liverpool i England. Michael Orme har under flera decennier samarbetat med Karolinska Institutet och starkt bidragit till att svensk klinisk farmakologi idag har en ledande ställning i Europa. Bland hans svenska insatser kan nämnas införandet av radioimmunologiska analysmetoder av läkemedel och medverkan vid kliniska prövningar av läkemedel vid hypertoni.
På initiativ av Världshälsoorganisationen WHO har Michael Orme tillsammans med lärare vid Karolinska Institutet och andra europeiska sakkunniga utarbetat riktlinjer för den kliniska farmakologins funktioner inom sjukvård, undervisning och forskning. Hans breda kliniska erfarenheter från Royal Postgraduate Medical School i London och från University of Liverpool har haft stor betydelse för inriktningen av doktorandverksamheten inom klinisk farmakologi vid Karolinska Institutet.
Kontakter
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Dekanus för forskning Hans-Gustaf Ljunggren
Arbete: 08-585 806 02
E-post: hans‑gustaf.ljunggren@ki.se (hans-gustaf.ljunggren@ki.se)
Prodekanus för forskning Mats Wahlgren
Arbete: 08-524 872 77
E-post: mats.wahlgren@ki.se
För pressbilder, kontakta Presstjänsten (http://www.ki.se/pressrum)
pressinfo@ki.se
Karolinska Institutet (http://ki.se) är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Sedan 1901 utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum