Forskning som väcker skratt och eftertanke
Vill du veta mer om homosexuell nekrofili hos gräsänder, formen på pungen hos män och antika skulpturer eller varför man kan få grönt hår av att duscha på morgonen?
På måndag den 11 mars föreläser några av mottagarna av IgNobelpriset på Karolinska Institutet, och berättar om annorlunda forskning, vad gäller såväl ämnesval som metoder. Medverkar gör även IgNobelprisets instiftare Marc Abrahams, chefredaktör för tidskriften Annals of Improbable Research (AIR).
Föreläsningen arrangeras av föreningen Vetenskap och Folkbildning och Karolinska Institutet gemensamt. Journalister är varmt välkomna och det finns också möjlighet att ordna separata intervjuer med talarna.
IgNobel är en ordlek med namnet Nobel och engelskans ignoble som betyder simpel eller ovärdig. Priset började delas ut 1991 för att uppmärksamma forskning av det mer udda och kreativa slaget. Det delas ut en gång om året inom tio olika ämnesområden, inklusive de kategorier som ingår i Nobelpriset. Priset är dock ingen kritik mot de forskare som får utmärkelserna, utan brukar tas emot med humor och uppskattning. Meningen är att uppmärksamma forskningsresultat som lockar till både skratt och eftertanke.
Tid och plats:
Måndag den 11 mars 2013, klockan 17.30, Karolinska Institutet, Berzelius väg 3, Solna, sal: Vesalius
Talare:
- Marc Abrahams är grundare av och chefredaktör för den vetenskapliga humortidskriften Annals of Improbable Research. Han är också initiativtagare till IgNobelpriset, författare, krönikör och föreläsare.
- Johan Pettersson, miljöingenjör i Trelleborgs kommun. Vinnare av IgNobelpriset i kemi 2013 för att ha upptäckt varför människor blev grönhåriga i vissa hus i Anderslöv.
- Chris McManus, professor vid University College London. Vinnare av IgNobelpriset i medicin 2002 för sina studier av asymmetriska pungar hos människan och antika skulpturer
- Kees Moeliker, ornitolog och intendent vid naturhistoriska museet i Rotterdam. Vinnare av IgNobelpriset i biologi 2003 för sin rapport om homosexuell nekrofili hos gräsänder.x
Kontakter
För frågor, vänligen kontakta:
Gustav Nilsonne
Mobil: 073-679 87 43
E-post: gustav.nilsonne@ki.se
Institutionen för klinisk neurovetenskap (http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=4329&l=sv)
Karolinska Institutet (http://ki.se) är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Sedan 1901 utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum