Speed dating med EU-finansierade toppforskare
Karolinska Institutet bjuder in journalister till mingel med forskarna som leder några av de stora medicinska forskningsprojekten. Missa inte ett unikt tillfälle att lära dig mer om Europeisk hälsoforskning.
Från bröstcancer och självmord bland unga, till individanpassad träning och mödradödlighet i Afrika. Den gemensamma nämnaren mellan dessa fyra forskningsprojekt är att de finansieras av en av världens största forskningsfinansiärer - EU. Under denna eftermiddag får du en inblick i EU:s vision för framtidens hälsa och omfattande satsningar inom medicinsk forskning och du får möjlighet att mingla med KI-forskarna som leder några av de stora, medicinska forskningsprojekten i Europa.
När? 26 november 2012 klockan 16-18. Var? Sal Asklepios, Karolinska Institutet, Administrationshuset, Nobels väg 5 i Solna. Föranmäl dig senast den 23 november till cecilia.odlind@ki.se. Smörgås serveras.
PROGRAM
16.00 Kort introduktion 10 min
- Vad får skattebetalarna för pengarna? Vilken hälsoforskning prioriteras av EU och varför. Johan Lindberg, nationell koordinator vid enheten för EU-relationer vid Verket för Innovationssystem (VINNOVA).
16.15 Fyra forskare som leder EU-finansierade forskningsprojekt berättar
- Bröstcancer: Behandling av friska kvinnor - nu finns forskningsunderlaget Per Hall om projekten COGS och Karma 10 min
- Suicide among adolescents: How to increase young people's mental health Vladimir Carli om projekten WE STAY och SEYLE 10 min. Hålls på engelska.
- Maternal mortality in Africa: Mothers and newborns can be saved with simple tools Claudia Hanson om projektet EQUIP 10 min Hålls på engelska.
- Fysisk aktivitet: Hur ska träning individanpassas för att få maximal hälsovinst? Thomas Gustafsson om projektet Metapredict 10 min.
17.00-18.00 Speed dating Här får du möjlighet att sitta ner med forskare från de olika projekten för att ställa frågor.
Om EU-finansierad forskning vid Karolinska Institutet Karolinska Institutet koordinerar ett femtontal EU-projekt inom det sjunde ramprogrammet för medicinsk forskning/forskning inom hälsa. Det gör Karolinska Institutet till ett av de medicinska universitet i Europa som leder flest EU-projekt inom hälsa. Totalt får dessa projekt nästan en miljard svenska kronor i forskningsstöd från EU. Läs mer här: http://goo.gl/BzMRY
OM PROJEKTEN OCH FORSKARNA
Prevention ska stoppa cancer Genom att kartlägga genetiska faktorer och livsstilsfaktorer som påverkar risken för cancer i bröst, äggstockar och prostata hoppas forskarna kunna förebygga dessa sjukdomar med hjälp av förändrad livsstil eller behandling och eventuell screening. xPer Hall är professor och bröstcancerforskare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet. Han brinner för att förbättra diagnostik och prevention av bröstcancer och menar att tiden nu är mogen för att starta preventiv behandling friska kvinnor som har hög risk att drabbas av bröstcancer. Läs mer på: cogseu.org
Självmord bland unga ska förebyggas Självmord bland unga ökar och i Sverige tar varje år ca 150 unga personer sitt liv. Forskarna kartlägger kopplingen mellan skolk och psykisk ohälsa bland unga i 10 europeiska länder (WE STAY) och i ett avslutat EU-projekt som nu sammanställs har man arbetat med att hitta de bästa och mest kostnadseffektiva sätten att arbeta självmordspreventivt bland unga (SEYLE).x Vladimir Carli är forskare vid Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP) vid institutionen för lärande, informatik, management och etik, Karolinska Institutet. Han forskar om psykisk ohälsa och självmordsprevention hos unga och projektleder flera EU-projekt som koordineras från NASP. Läs mer på: www.seyle.eu och www.we-stay.eu
Fler mammor och barn kan räddas Mödradödligheten är 100 gånger högre i låginkomstländer jämfört med höginkomstländer. Forskarna försöker hitta sätt att förbättra hälsovården av mödrar och nyfödda genom att införa billiga och redan vetenskapligt beprövade åtgärdspaket i två afrikanska länder: Tanzania och Uganda. xClaudia Hanson är gynekolog och global hälsoexpert med speciellt intresse för mödravård. Hon har arbetat i bland annat Kamerun och Tanzania med att bygga upp hälsosystem som stödjer mödrahälsovården och hiv/aids-prevention. Läs mer på: www.equip-project.eu/
Individanpassad träning ska ge bättre hälsoeffekter Fysisk aktivitet kan bland annat minska risken för död i hjärtkärlsjukdomar och förbättra insulinkänslighet och arbetsförmåga. Men hälsovinsterna varierar avsevärt mellan olika individer, 20 procent av befolkningen får ingen effekt alls av ökad träning. Forskarna studerar bakgrunden till detta och söker även efter molekylära biomarkörer för effekter av träning. Målet är att få fram individuella träningsstrategier med syfte att förhindra sjukdomar som fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. xThomas Gustafsson är specialistläkare och forskare vid institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet. Läs mer på: metapredict.eu
Kontakter
För frågor om evenemanget och anmälan, kontakta:
Cecilia Odlind
Kommunikationsavdelningen, Karolinska Institutet
Tel tel. 08-524 861 16
E-post: cecilia.odling@ki.se
Kontakt med presstjänsten: ki.se/pressrum
Karolinska Institutet (http://ki.se) är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Sedan 1901 utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum