Karolinska Institutet

Möjlighet till dubbel doktorsexamen i nytt svenskt-sydafrikanskt samarbete

Dela

En ny form av samarbete mellan Karolinska Institutet i Sverige och Stellenbosch University i Sydafrika gör det möjligt för forskarstuderande att ta doktorsexamen (PhD) vid båda lärosätena samtidigt.

Studier med sikte på doktorsexamen kommer att kunna bedrivas inom ramen för ett PhD-program gemensamt för båda universiteten, och avslutas genom gemensam disputation och bara en doktorsavhandling. Forskarstuderande som fullföljer programmet kommer att tilldelas två likvärdiga doktorsgrader från vart och ett av universiteten. Forskningsarbetet som ligger till grund för den dubbla doktorsexamen kommer att bedrivas såväl vid Karolinska Institutet i Sverige som vid Stellenbosch University i Sydafrika.

En formell överenskommelse om det gemensamma PhD-programmet undertecknades nyligen av Harriet Wallberg-Henriksson, professor och rektor för Karolinska institutet, och av professor H. Russel Botman, rektor för Stellenbosch University .

- Karolinska Institutet är mycket intresserat av att samarbeta med Stellenbosch University genom utbildningsprogram och inom forskningen. Inrättandet av det gemensamma PhD-programmet för forskarstuderande och den dubbla doktorsexamen är bra åtgärder för att öka och formalisera samarbetet mellan våra båda lärosäten, förklarar Harriet Wallberg-Henriksson.

Exempel på samarbetsprojekt mellan Karolinska Institutet och Stellenbosch University finns redan idag. Det gäller enskilda forskningsprojekt inom ett flertal forskningsområden, såsom medicin, biomedicin, biofysik, neurovetenskaper, farmakologi och farmaci samt vårdvetenskap. Inom ARCADE, ett EU-finansierat utvecklingsprojekt som syftar till att förstärka utbildnings- och forskningspotentialen vid afrikanska universitet söder om Sahara, finns intresse för forskarutbildningssamarbete med Stellenbosch University.

- Den nya överenskommelsen gör det möjligt för forskare vid såväl Karolinska Institutet som Stellenbosch University att initiera nya samarbetsprojekt och att utöka sådana som redan pågår, säger Anders Gustafsson, professor och dekanus för forskarutbildningen vid Karolinska institutet. Överenskommelsen ger dessutom våra doktorander tillfälle att vistas och att arbeta vid ett universitet med högklassig forskning inom områden som är viktiga för Karolinska Institutet.

För ytterligare information, kontakta: Anders Gustafsson, professor och dekanus för forskarutbildningen Tel: 08-524 883 31 eller 070-698 83 31 E-post: anders.gustafsson@ki.se

Sabina Bossi, pressekreterare, internationella medierelationer Tel: 08-524 860 66 eller 070-614 60 66 E-post: sabina.bossi@ki.se

Karolinska Institutet (http://ki.se) är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Sedan 1901 utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Följ Karolinska Institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet

Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande

Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye