Internationell workshop om nanoteknikens risker och medicinska möjligheter
Den nya nanotekniken erbjuder stora utvecklingsmöjligheter inom en rad viktiga områden, men det har också visat sig att tekniken kan påverka vår hälsa på ett negativt sätt. Nya rön om potentiella risker och medicinska tillämpningar av nanotekniken presenteras vid en internationell workshop på Karolinska Institutet den 15-16 juni.
Institutet för miljömedicin (IMM) arrangerar "2nd Italian-Swedish Workshop on Health Impacts of Engineered Nanomaterials"
- Tid: Fredag, 15 juni, 09.00-17.00; Lördag 16 juni, 09.00-15.00.
- Plats: Sal Atrium, Nobels väg 12, Karolinska Institutet, Solna.
Nanomaterial innehåller mycket små partiklar, på skalan miljarddels meter. Som en jämförelse kan nämnas att ett hårstrå har en diameter på omkring 80 000 nanometer. Nanomaterial finns idag i många konsumentprodukter såsom kosmetika, solskyddsmedel och sportartiklar. Dessutom finns idag stort fokus på att framställa nanomaterial som kan användas inom medicinska tillämpningar. Vissa forskare menar att nanotekniken kommer att innebära en revolution inom medicinområdet.
En förutsättning för att kunna implementera nanomaterial inom sjukvården är att man förstår hur dessa partiklar påverkar biologiska system. Flera föredrag vid konferensen kommer att diskutera denna frågeställning. Konferensen tar upp medicinska tillämpningar av olika nanomaterial, bland annat målstyrd leverans av läkemedel, till exempel vid cancerbehandling. Nanomaterial ger större träffsäkerhet och skonar intilliggande, normal vävnad.
Ett av nanomaterialen som visat sig vara förknippat med hälsorisker är kolnanorör, ett material som både är lättare och starkare än stål. Forskning har visat att exponering för kolnanorör bland annat kan leda till lungsjukdom som påminner om de besvär som asbest ger upphov till.
Vid konferensen kommer forskare från Italien och Sverige att diskutera hur man kan mäta nivån av nanomaterial på en arbetsplats samt vilka biomarkörer i vanliga blodprov som kan studeras hos individer som exponeras för nanomaterial.
Konferensen arrangeras i samarbete mellan Karolinska Institutet och Universitet Tor Vergata i Rom. Huvudtalare är Paulo Macchiarini, gästprofessor vid Karolinska Institutet. Han genomförde 2011 världens första transplantation av en konstgjord luftstrupe av nanomaterial hos en patient med allvarlig cancersjukdom.
Huvudsponsor är Institutet för miljömedicin (IMM) vid Karolinska Institutet. Konferensen stöds också av Italiens ambassad i Stockholm samt av EU-projektet FP7-MARINA (Managing Risks of Nanomaterials).
Kontakter
Vid intresse att följa någon del av konferensen eller att intervjua någon av talarna, kontakta:
Neus Feliu, Karolinska Institutet (neus.feliu@ki.se).
Om oss
KAROLINSKA INSTITUTETS PRESSTJÄNST
Pressjour: 09.00-17.00 vardagar.
Karolinska Institutet – ett medicinskt universitet
ki.se
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum