Ny studie visar: Operation och stomi kan undvikas vid lokalt avancerad ändtarmscancer
En tredjedel av alla som diagnostiseras med ändtarmscancer löper hög risk för återfall. En klinisk studie på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar att patienter med lokalt avancerad ändtarmscancer ofta kan slippa operation och stomi. Dessutom minskar risken för återfall.
– Resultaten visar att det går att dubblera chansen att slippa operera bort en bit av tarmen om all strålning och cytostatikabehandling ges först och patienten endast opereras därefter om det behövs, säger Bengt Glimelius, överläkare vid Akademiska sjukhuset och professor i onkologi vid Uppsala universitet, som lett studien.
Hos patienter med lokalt avancerad ändtarmscancer kan sjukdomen antingen vara spridd eller inte metastaserad. Enligt Glimelius innebär behandlingsmetoden att tumören oftare försvinner fullständigt. Samtidigt medför den att de patienter, som slipper operation, får ökad chans att behålla sin vanliga ändtarm och ändtarmsfunktion. Dessutom får man färre metastaser.
I Sverige får cirka 2 000 personer diagnosen ändtarmscancer varje år. Av dessa har en tredjedel hög risk för återfall. Det vanliga inom rutinsjukvården är att en del av tarmen opereras bort, vilket kan leda till stomi eller till problem med att kontrollera tarmen. Detta sker efter att patienten fått strålbehandling eller en kombination av strålbehandling och cytostatika under fem veckor. Efter operationen ges ofta ytterligare cytostatika under upp till ett halvt år.
Den nya behandlingsmetoden har utvärderats i en omfattande klinisk studie vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet där ett stort antal läkare, forskare och forskningssjuksköterskor medverkat. Totalt har data på 461 patienter samlats in via kvalitetsregistret för tjock- och ändtarmscancer (SCRCR). Resultaten har publicerats i eClinMedicine.
– Att kunna undvika att operera bort en bit av ändtarmen innebär flera fördelar för patienten. Vid stomi fortsätter ”den nya ändtarmen” att signalera till hjärnan att man behöver gå på toaletten i tid och otid trots att detta inte längre behövs, förklarar Bengt Glimelius.
Lokalt avancerad ändtarmscancer har traditionellt behandlats med en kombination av strålbehandling och cytostatika följt av operation och ytterligare cytostatika. För fyra år sedan visade en slumpmässig studie att en alternativ metod med en veckas strålbehandling, följt av drygt fyra månaders cytostatika resulterade i att fler tumörer försvann helt och färre fick fjärrmetastaser.
Senare sågs dock att något fler fick lokala återfall. Först Uppsala och därefter flertalet regioner valde att införa denna behandling, men med en förkortad cytostatikaperiod på tre månader.
– Den nya studien bekräftar den tidigare slumpmässiga studiens resultat, med den skillnaden att vi inte såg samma ökning av lokala återfall. Med den gamla behandlingen kunde man i den slumpmässiga studien inte hitta någon tumör hos 14 procent av patienterna om de opererades. Med den nya metoden dubblerades den siffran till 28 procent. Vi fick samma resultat utan att fler fick lokalt återfall efter nästan fem års uppföljning säger Bengt Glimelius och understryker att det är viktigt att visa att experimentella behandlingar fungerar också i vardagssjukvården.
Kontakter
Bengt Glimelius, , överläkare vid Akademiska sjukhuset och professor i onkologi vid Uppsala universitet;
bengt.glimelius@igp.uu.se
070-611 24 32
Länkar
Om Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Ny studie: Högflödesbehandling i hemmet utvärderas på patienter med kronisk andningssvikt10.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Patienter med kronisk andningssvikt orsakad av KOL eller lungfibros behandlas vanligtvis med torr syrgas via grimma i hemmet. Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet medverkar i en nationell studie där forskarna ska undersöka hälsoeffekter av kompletterande högflödesbehandling som innebär att man får en blandning av syrgas och luft, med högre flöden.
Lovande resultat av ny behandling med transplantation av genmodifierade pankreasöceller mot typ 1-diabetes8.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 startade en klinisk studie på Akademiska sjukhuset där patienter med typ 1-diabetes för första gången i världen erbjuds transplantation med genmodifierade, hypoimmuna insulinproducerande celler från Langerhanska öar som behandling. Cellerna transplanteras utan samtidig användning av immundämpande läkemedel. Förhoppningen är att patientgruppen därmed på sikt ska kunna botas från sjukdomen. Första resultaten från den första patienten som behandlats visar att cellerna undviker upptäckt av immunförsvaret och att de fortsätter fungera efter transplantationen.
Effektivare diagnostik och behandling vid sepsis hos barn med leukemi fokus för studie på Akademiska17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sepsis innebär att en infektion ger en livshotande påverkan på kroppens organ och innebär att hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Barn med leukemi har en förhöjd risk att drabbas eftersom sjukdomen i sig och många behandlingar, exempelvis cytostatika, påverkar immunförsvaret. På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har en studie startats som syftar till att utveckla mer träffsäker diagnostik och behandling för denna patientgrupp.
Magnetstimulering och tuberkulosläkemedel prövas mot svårbehandlad depression6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Magnetstimulering av hjärnan används sedan några år inom rutinsjukvården till patienter med svårbehandlad depression. I en klinisk behandlingsstudie, ledd från Akademiska sjukhuset, ska forskare utvärdera magnetstimulering i kombination med läkemedlet d-cycloserin, ett gammalt välbeprövat tuberkulosläkemedel, för att boostra effekten.
Uppsalaforskare får miljonanslag för parkinsonforskning28.11.2024 11:37:56 CET | Nyheter
På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet pågår flera kliniska studier inriktade på bland annat tidig diagnostik vid Parkinsons sjukdom. Nu har forskare i Uppsala tilldelats 1,25 miljoner kronor i projektanslag för 2025 från Parkinsonfonden vilket bidrar till att forskningen kan drivas framåt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum