Region Norrbotten

Ärenden på regionala utvecklingsnämndens möte, 28 augusti

Dela

Den regionala utvecklingsnämnden träffas för sammanträde 28 augusti. Här är en sammanfattning av några ärenden som tas upp.

Remissvar om betänkandet Ansvar och oberoende – public service i oroliga tider

Kulturdepartementet har skickat betänkandet om public service-uppdraget på remiss till Region Norrbotten. Nu finns ett förslag till yttrande som regionala utvecklingsnämnden ska fatta beslut om.

I förslaget till yttrande ställer sig Region Norrbotten bland annat inte bakom att begreppet en bevakning av hela landet tas bort. Motiveringen är att stora delar av Sverige redan idag är dåligt bevakat och därför behövs snarare en förstärkning. Region Norrbotten befarar också att sänkta anslag 2031–2033 skulle innebära en försämring av bevakning och utbud.

I förslaget står också att en sammanslagning av SR, SVT och UR skulle försämra lokal- och glesbygdsbevakningen samt göra public service mer sårbart mot fientliga intressen. Därför motsätter sig regionen förslaget om att gå vidare med att utreda sammanslagning.

Region Norrbotten ställer sig dock positivt till förslaget om stärkt kvalitet i utbudet på de nationella minoritetsspråken och till att betänkandet genomsyras av ett barnrättsperspektiv.

Villkor kulturstöd

För att få större spridning av arrangörsstödet Snabba Ryck för barn och unga föreslås att villkoren för detta stöd ändras.

Syftet med Snabba Ryck är att skapa möjligheter för unga i Norrbotten att genomföra olika kulturarrangemang med relativt kort framförhållning. De nya villkoren beskriver att stödet kan sökas av unga som är 12–25 år och som ska ha geografisk och kulturell koppling till Norrbotten. Stödet ska även kunna bidra till förbättrad psykisk hälsa hos barn och unga genom kultur- och gruppaktiviteter.

Revisionsrapport Grundläggande granskning av regionala utvecklingsnämnden 2023

Regionens revisorers samlade bedömning är att regionala utvecklingsnämnden bedriver verksamheten på ett inte helt ändamålsenligt sätt och har lämnat ett antal rekommendationer kopplade till styrning och uppföljning av verksamheten. På sammanträdet ska regionala utvecklingsnämnden ta ställning till ett svar med förslag på åtgärder.

Nyckelord

Kontakter

Janus BrandinRegional utvecklingsdirektör

Region Norrbotten leder och samordnar utvecklingsinsatser inom kultur, näringsliv och samhällsplanering.

Tel:0920-71098janus.brandin@norrbotten.se

Länkar

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

Lets gå – trampa på Norrbotten!15.8.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Barn rör sig allt mindre i vardagen och det är inte bra. Förut cyklade eller gick barnen till skolan. Idag blir de ofta skjutsade eller åker elsparkcykel eller A-traktor. Ökad vardagsmotion är en viktig del för att nå de rekommenderade 60 minuter av rörelse per dag. Bara en tredjedel av Norrbottens fjärdeklassare rör sig tillräckligt och siffran försämras med stigande ålder. I årskurs sju är det 73 procent som inte når målet och i gymnasiet 79 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye