Region Örebro län

Här visas kommunpoetens dikter om Frövi

Dela

Att lära känna en ort genom att dikta. Det är något som Jimmy Alm, känd som kommunpoeten i Tranemo, arbetat med under en vistelse i Frövi. Nu visas resultatet i en utställning på Pappersbruksmuseet i Frövifors.

Jimmy Alm skriver sittandes bakom skrivbord. Frövifors pappersbruksmusems tegelfasad i bakgrunden
Jimmy Alm, foto Simon Tullstedt

Han har gjort studiebesök och lärt sig mer om pappers- och förpackningsföretaget Billerud och den nya tomatodlingen i Frövi. Han har samlat in 200 barns tankar om sin hemort genom att möta elever på Fröviskolan. Han har pratat med människor i olika åldrar, från 3–90 år, och bland annat djupintervjuat diakonen på kvinnofängelset Hinseberg, ägaren av det lokala gymmet och kanslisten på Frövi IK. Mötena och samtalen som poeten Jimmy Alm har haft under sin vistelse i Frövi har sedan blivit poesi.

– Det har inte varit några svårigheter att hitta uppslag till dikter i Frövi. Tvärtom finns det många dikter kvar att skriva. Det är en fascinerande ort – bara det att en prästrygg är barnens favoritplats, säger Jimmy Alm.

Dikterna och det insamlade materialet ska nu visas i en utställning som har vernissage den 31 augusti på Frövifors Pappersbruksmuseum. Bakgrunden är ett samarbete mellan Region Örebro län och Lindesbergs kommun. Syftet med projektet har varit att utveckla det kulturella kraftfältet Frövifors och litteraturen i länet och att dikterna och barnens texter ska kunna användas av samhällsplanerare i arbetet med att utveckla Frövi. Orten genomgår en förändringsprocess bland annat i och med den stora tomatodlingen som byggs där.

– Det är viktigt att Frövibornas perspektiv på platsen kommer fram. Vi på museet vill visa kulturhistorien men vi vill också vara en viktig plats för framtidens Frövi, inte minst med fokus på barn och unga, säger Mikael Tiderman, museichef.

Utställningen innehåller dikter skrivna av Jimmy Alm. Där finns också ett flertal poesimontage av högstadieelevers tankar om Frövi och en film om Jimmys arbete som är gjord av filmaren Niclas Lindahl, född och uppvuxen i Frövi.

Utställningen produceras i samarbete mellan Dikta dig, Region Örebro, Lindesbergs kommun och Frövifors pappersbruksmuseum med stöd av Linde Energi.

Jimmy Alm kommer också att föreläsa på Kulturkvarteret i Örebro den 27 augusti klockan 17.00. Där ska han berätta mer om bakgrunden till hans metod Dikta dig, hur allt exploderade under året som kommunpoet i Tranemo och om arbetet i Frövi.

Fakta

  • Utställningen på Frövifors Pappersbruksmuseum har vernissage den 31 augusti klockan 11.00-14.00 och pågår till och med den 28 september. Öppettider: onsdag-lördag 10.00-16.00.
  • Föreläsningen på Kulturkvarteret är den 27 augusti klockan 17.00 på Entréscenen.

Kontakt

Mirja Mattsson, utvecklingsledare Kulturella kraftfält på landsbygden
E-post: mirja.mattsson@regionorebrolan.se Tel: 019-602 89 30

Johanna Berglund, utvecklingsledare litteratur
E-post: johanna.berglund@regionorebrolan.se Tel: 070-360 52 18

Jimmy Alm
E-post: kontakt@diktadig.se

Nyckelord

Bilder

Jimmy Alm skriver sittandes bakom skrivbord. Frövifors pappersbruksmusems tegelfasad i bakgrunden
Jimmy Alm, foto Simon Tullstedt
Ladda ned bild
Jimmy Alm skriver sittandes bakom skrivbord. Frövifors pappersbruksmusems tegelfasad i bakgrunden
Jimmy Alm, foto Simon Tullstedt
Ladda ned bild

Länkar

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye