Transportföretagen

Välkommet regeringsbesked om höjd reduktionsplikt och sänkt drivmedelsskatt

Dela

Genom att regeringen justerar upp reduktionsplikten och samtidigt sänker drivmedelsskatten, ges transportnäringen förutsättningar i omställningsarbetet utan att tappa konkurrenskraft. Samtidigt efterfrågar branschen mer långsiktiga spelregler från politiken att förhålla sig till. 

Marcus Dahlsten, VD på Transportföreagen.
Marcus Dahlsten, VD på Transportföreagen.

Den så kallade reduktionsplikten höjs marginellt från nästa år och skatten på drivmedel sänks. Samtidigt meddelar regeringen att reduktionsplikten reformeras. Regeringen justerar också den svenska lagstiftningen utifrån EU:s förnybarhetsdirektiv, där även el kan användas för att drivmedelsbolagen ska kunna uppfylla lagens krav.

Transportföretagen välkomnar att regeringen går varsamt fram med drivmedelspriserna och EU-anpassar svenska styrmedel. Samtidigt efterfrågar branschen fortfarande klarhet i frågan om när regering ska tillsätta utredningen om en total översyn av alla nu gällande nationella skatter och andra styrmedel som påverkar kostnaderna på transporter.   

- Att nivån i reduktionsplikten justeras marginellt är ingen överraskning och det är positivt att regeringen möter detta med en skattesänkning. För transportsektorns omställning behövs biodrivmedel under lång tid framöver men till rimliga och konkurrenskraftiga priser. Men att nu även el kan inkluderas för att uppfylla kraven i reduktionsplikten är väldigt positivt och något som vi efterfrågat länge, säger Tina Thorsell, Samhällspolitisk chef på Transportföretagen.

- Det är hög tid, givet nya styrmedel och ambitiösa klimatmål från EU, att analysera vilka styrmedel som behövs i Sverige för att klara detta på ett kostnadseffektivt sätt. Tiden är mogen för en verkligt bred utredning och en styrmedelsreform. Vi vill gärna se att elskatten vid laddning av tung yrkestrafik sänks för att ytterligare accelerera elektrifieringen, säger Marcus Dahlsten, VD på Transportföretagen.

Höstbudgeten presenteras i sin helhet den 19 september.

Nyckelord

Kontakter

Transportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Svårighet att rekrytera personal till transportsektorn samt oro hos de som transporterar gods på väg16.7.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Fortsatt svårt att rekrytera kompetent personal inom transportsektorn samt en svagare utveckling inom den del av sektorn som transporterar gods på väg. Det är några av slutsatserna från Transportföretagens återkommande branschindex för andra kvartalet 2024. -Totalt upplever drygt en fjärdedel av de tillfrågade medlemsföretagen att lönsamheten förbättrats. Dock om vi tittar på siffrorna mer i detalj framgår det att de medlemmar som transporterar gods på väg upplever en negativ lönsamhetsutveckling, säger Marcus Dahlsten, VD Transportföretagen och fortsätter.

Stor framgång för åkerier och bussföretag28.6.2024 11:45:52 CEST | Pressmeddelande

Som en trevlig sommarpresent kom idag förslag om ändringar i reglerna för kör- och vilotider. I promemorian föreslås att åkerier och bussföretag ska kunna få en varning av Transportstyrelsen istället för sanktionsavgift om en varning anses tillräcklig med hänsyn till överträdelsens allvar och omständigheterna. Ett annat förslag är att sanktionsavgiften för så kallade otillåtna kortuttag tas bort. Två viktiga ändringar som Transportföretagen efterfrågat länge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye