Nya rekommendationer för osteoartrit hos häst
Läkemedelsverket betonar godkända läkemedel med lång klinisk användning i en uppdaterad nya behandlingsrekommendation för artit hos häst. Rekommendationer ges också kring ny stamcellsterapi.
Osteoartrit är en ledinflammation som även benämns som aseptisk artrit eller artros. Hästens osteoartrit är en långsamt försämrande sjukdomsprocess som i de flesta fall uppstår efter hög eller frekvent upprepad belastning av leden. Tidigt insatta åtgärder ökar förutsättningarna för avläkning.
– Med den här behandlingsrekommendationen ger vi stöd till förskrivare vid val och utformning av läkemedelsbehandling vid osteoartrit. En viktig faktor för att behandlingen ska lyckas är att man ger hästen tid att läka genom vila och rehabilitering, säger Fredrik Hultén, veterinär och klinisk utredare vid Läkemedelsverket.
I vissa fall saknas lämpliga godkända läkemedel vilket innebär att licensförskrivning kan vara aktuell, och råd ges därför även gällande användning av läkemedel som inte är godkända i Sverige. Även produkter baserade på hästens eget blod berörs. Som alltid ska val av behandling anpassas efter såväl sjukdomshistoria och kliniska tecken som andra relevanta omständigheter.
Nyckelord
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel21.11.2024 10:50:52 CET | Pressmeddelande
Hormonläkemedel i gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel19.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
Ny e-tjänst ska underlätta biverkningsrapportering för veterinärläkemedel19.11.2024 08:29:00 CET | Pressmeddelande
En ny e-tjänst ersätter tidigare pappersblanketter för att rapportera misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Läkemedelsverket uppmanar all personal inom djurens hälso- och sjukvård att rapportera in misstänkta biverkningar.
Leqembi rekommenderas för behandling av tidig Alzheimers sjukdom15.11.2024 14:03:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s humanmedicinska kommitté CHMP har omprövat godkännandet av läkemedlet Leqembi. Slutsatsen i den nya rekommendationen är att fördelarna överväger riskerna i en begränsad patientpopulation av alzheimerpatienter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum