Akademiska sjukhuset

Akademiska högt rankat bland världens bästa specialistsjukhus

Dela

Akademiska sjukhuset får bra placeringar inom flera områden när den internationella tidskriften Newsweek för första gången rangordnar världens bästa specialistsjukhus inom 12 specialiteter. Inom kardiologi hamnar sjukhuset på plats 52 av 300, inom neurokirurgi på plats 65 av 125 och inom hjärtoperationer på plats 81 av 150.

Akademiska sjukhuset får bra placeringar inom flera områden när den internationella tidskriften Newsweek för första gången rangordnar världens bästa specialistsjukhus inom 12 specialiteter. Inom kardiologi hamnar sjukhuset på plats 52 av 300, inom neurokirurgi på plats 65 av 125 och inom hjärtoperationer på plats 81 av 150.
Akademiska sjukhuset får bra placeringar inom flera områden när den internationella tidskriften Newsweek för första gången rangordnar världens bästa specialistsjukhus inom 12 specialiteter. Inom kardiologi hamnar sjukhuset på plats 52 av 300, inom neurokirurgi på plats 65 av 125 och inom hjärtoperationer på plats 81 av 150.

Rankningen ”World's Best Specialized Hospitals 2024” är framtagen av Newsweek och Statista, som i år expanderat rankningen av världens bästa sjukhus inom 12 specialistområden och för första gången inkluderar obstetrik och gynekologi.

– Jag är stolt över att vårt sjukhus återigen har blivit inkluderat på Newsweeks prestigefyllda rankinglista. Det är ett erkännande av det hårda arbete som alla vi som jobbar här på Akademiska utför varje dag för att ge våra patienter den bästa vården. Vi strävar ständigt efter att förbättra kvaliteten och att finnas med på den här listan är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset.

De områden som ingår i den aktuella rankningen är: kardiologi, barnsjukvård, hjärtkirurgi, endokrinologi (störningar och obalans i hormonsystemet), gastroenterologi (sjukdomar i mag-tarmkanalen), ortopedi, neurologi, neurokirurgi, pulmonologi (sjukdomar i respirationssystemet, till exempel luftvägarna, lungorna och brösthålan), urologi och obstetrik och gynekologi.

Rankningen ser lite olika ut beroende på område; inom kardiologi hamnar Akademiska sjukhuset på plats 52 av 300 och inom onkologi på plats 192 av 300. Inom hjärtkirurgi hamnar sjukhuset på plats 81 av 150. 

En annan rankning från Newsweek 2024 har fokus på världens bästa sjukhus; World's best hospitals. Här hamnar Akademiska sjukhuset på plats 75 av 250. Mätningen baseras på en webbaserad undersökning där över 85 000 medicinska experter medverkat samt patientundersökningar riktade till personer som tidigare fått sjukhusvård om deras nöjdhet. I rankningen inkluderas även mätningar som rör hygien och förhållandet patient/läkare samt en undersökning om sjukhusens användande av patientrapporterat utfall Patient Reported Outcome Measures (PROMs).

Ytterligare en rankning från Newsweek i år speglar hur väl sjukhus utnyttjar den mest avancerade teknologin inom vården; World’s best smart hospitals. Här hamnar Akademiska sjukhuset på plats 54 av 330. Totalt är 28 länder medtagna i rankningen som baseras på användandet av elektroniska funktioner, telemedicin, digital bildbehandling, Artificiell intelligens (AI) och robotik.

Nyckelord

Kontakter

Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset;
018-611 13 42
sjukhusdirektor@akademiska.se

Länkar

Om oss

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ny cyklotron lyfts in på Akademiska15.10.2024 12:16:38 CEST | Pressmeddelande

Positronemissionstomografi (PET) blir allt viktigare för diagnostik och uppföljning av olika behandlingar, inte minst inom cancerområdet, men även för avancerad forskning. Tekniken förutsätter tillgång till radioaktiva spårämnen med kort halveringstid. Idag lyfts en ny cyklotron (partikelaccelerator) in på Akademiska sjukhuset; ett led i moderniseringen av PET-centrum. De nya lokalerna inrymmer även ett renrum för tillverkning av spårämnen och verksamheten startar i juni nästa år.

Tidig operation av prostatacancer förlängde livet10.10.2024 08:38:54 CEST | Nyheter

Överlevnaden för män som drabbats av prostatacancer och fått hela prostatakörteln bortopererad direkt efter att tumören upptäckts, ökade med 17 procentenheter jämfört med dem som behandlades först när tumören gav symptom. Dessutom levde männen i genomsnitt drygt två år längre. Det framkommer i slutresultaten av en 30 år lång skandinavisk studie ledd från Uppsala universitet, som publiceras i New England Journal of Medicine.

Akademiska utsett till årets strokeenhet för andra året i rad4.10.2024 11:47:58 CEST | Pressmeddelande

För andra året i rad utnämns Akademiska sjukhuset till Årets strokeenhet, tillsammans med tre andra sjukhus. Priset för 2023 delas ut av det nationella kvalitetsregistret Riksstroke och baseras på indikatorer och målnivåer från Socialstyrelsens nationella riktlinjer för strokevård. I Sverige finns idag 71 sjukhus med akut strokesjukvård. Akademiska är det enda större sjukhuset och det enda av universitetssjukhusen som får utmärkelsen.

Livräddande shuntbehandling allt vanligare vid skrumplever20.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Allt fler svenskar drabbas av skrumplever (levercirros) och andra leversjukdomar. I Sverige genomgår cirka 150-200 personer per år TIPS, en ofta livräddande behandling som innebär att man lägger en shunt genom levern för att minska risken för blödningar från åderbråck i matstrupe och magsäck. Akademiska sjukhuset har mer än 20 års erfarenhet av TIPS och är ett av fyra universitetssjukhus som ansvarar för behandlingen inom ramen för Nationell högspecialiserad vård (NHV).

Akademiska får tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård vid perifer facialispares och skelettdysplasier18.9.2024 13:53:09 CEST | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid perifer facialispares (ansiktsförlamning) hos barn och vuxna, dels vid skelettdysplasier som innebär att skelettet har en onormal form och/eller hållfasthet. Båda är komplexa sjukdomar och tillstånd som kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården till färre sjukhus fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 18 september.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye