Rättsmedicinalverket

Ny forskning: Behandling mot substansberoende för att minska rättspsykiatriska patienters återfallsrisk

Dela

För att minska risken för återfall i brottslighet behöver den rättspsykiatriska slutenvården behandla substansberoende parallellt med den psykiatriska problematiken i högre utsträckning än idag. Det visar ny forskning från forskare vid Rättsmedicinalverket och CELAM, Göteborgs universitet.

Malin Hildebrand Karlén, psykolog vid RMV och docent vid Göteborgs universitet
Malin Hildebrand Karlén, psykolog vid RMV och docent vid Göteborgs universitet

Beroende eller missbruk av substanser – inom psykiatrin benämnt substansbrukssyndrom eller SUD – är mycket vanligt förekommande bland personer som döms till rättspsykiatrisk vård. Inom rättspsykiatrisk forskning kallas dessa patienter ofta för ”triply troubled” eftersom de har problem på tre områden: psykisk störning, beroendeproblematik och brottslighet. Nu visar forskning att denna patientgrupps beroendeproblematik behandlas i alldeles för liten utsträckning inom den rättspsykiatriska slutenvården. Detta riskerar att leda till högre risk för återfall i brott – och onödigt långa vårdtider.

- Vi vet att den här gruppen löper större risk än patienter utan substansbrukssyndrom att återfalla i brottslighet. Substansbruk förvärrar ofta psykiatrisk problematik såsom psykossymptom och sänker bland annat personens impulskontroll. Gruppen löper också en hög risk att dö i förtid av överdoser, självmord eller sjukdomar. Trots detta är substansberoendet hos gruppen generellt sett både underutrett och underbehandlat inom den rättspsykiatriska slutenvården jämfört med många andra typer av psykiska störningar, säger Malin Hildebrand Karlén, psykolog vid Rättsmedicinalverket och docent vid Centrum för etik, juridik och mental hälsa (CELAM) vid Göteborgs universitet.

Ingen homogen grupp

Inom forskningsprogrammet FORevidence ingår ett samarbete mellan Göteborgs Universitet, Rättsmedicinalverket samt Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, forskningsprojektet ”Substance abuse: treatment and assessment within forensic psychiatric care”, lett av forskarna Malin Hildebrand Karlén och Johan Green. Resultaten visar att gruppen ”triply troubled” är allt annat än homogen: den består snarare av undergrupper, med olika kombinationer av psykiska diagnoser och beroendeproblematik. Enligt studien är de tre vanligaste problemkombinationerna: psykossymptom+blandmissbruk, psykossjukdom+cannabisbruk, och personlighetssyndrom+brett blandmissbruk. 

Okunskap trolig orsak

Varför nyss nämnda patienter inte behandlas för beroendeproblematik inom den rättspsykiatriska slutenvården skulle kunna bero på okunskap, enligt Malin Hildebrand Karlén. 
- Jag tror tyvärr att den felaktiga uppfattningen ofta förekommer, bland både vårdpersonal och patienter, att om en person med substansberoende bara hålls borta från den aktuella substansen tillräckligt länge och levt i drogfria rutiner under ett längre tag så är problemet ur världen. Så fungerar det dock inte för de flesta, och särskilt inte för personer som har omfattande psykiatrisk problematik. Återkommande återfall i missbruk och brottslighet är vanligt för en andel av gruppen som tidigare i livet har genomgått rättspsykiatrisk slutenvård, utvecklar Malin Hildebrand Karlén.

Hög risk för återfall i brott

Annan forskning vid Rättsmedicinalverket har kunnat konstatera att vårdtider för rättspsykiatriska patienter där vården inte är belagd med särskild utskrivningsprövning tenderar att vara längre än vad som är befogat utifrån det psykiatriska vårdbehovet. Samma forskning visade också att substansbrukssyndrom var en av faktorerna som sågs hos patienter med längre vårdtider. Enligt riskbedömningsinstrument som används inom rättspsykiatrisk utredning och vård är substansmissbruk en av de riskfaktorer som beaktas. Om ingen aktiv behandling ges mot substansberoende bidrar detta snarare till att skapa en osäkerhet kring hur patienten skulle agera efter utskrivning – om man då skulle ta något som förvärrar den psykotiska problembilden och resultera i aggressivt agerande igen.

Kopplingen mellan substansberoende och längre vårdtider kan därför ha ett samband med bristen på lämplig utredning och behandling mot substansberoende, enligt Malin Hildebrand Karlén.

- Om en rättspsykiatrisk slutenvårdspatient parallellt med den psykiatriska behandlingen även ges aktiv och personanpassad behandling för sitt substansberoende så ökar förutsättningarna för att patienten ifråga ska kunna förstå hur det psykiska måendet kan försämras av substansanvändning och hur de praktiskt bör agera när de känner sug efter alkohol/droger. Genom att vården skapar sig en bättre förståelse för hur just denna persons substansberoende tar sig uttryck och kan öka personens risk för återfall i allvarlig brottslighet kan vården och kommunen tillsammans skapa bättre anpassat yttre stöd för personen efter utskrivning för att förhindra sådana återfall, förklarar Malin Hildebrand Karlén.  

Svårt men möjligt

Att behandla samsjuklighet, när personen har ett missbruk/beroende samtidigt som annan psykisk störning, är svårt och kräver kunskap och långa tidsperspektiv. Här finns behov av utbildningsinsatser, inklusive praktiska övningar och diskussioner där man får öva på hur kunskapen kan anpassas till patienternas komplexa problembilder.

- Kunskapen finns om hur viktigt det är att behandla de psykologiska aspekter som bidrar till  att skapa cravings hos personen och vidmakthåller personens substansberoende. Detta är centralt även om personen har varit drogfri en längre period. Att vid samsjuklighetsbehandling inom rättspsykiatrisk slutenvård ge behandling för substansberoende som har anpassats till personens psykiatriska problembild – och de psykologiska drivkrafter i denna som kan öka risken för återfall i substansmissbruk – är enligt min uppfattning en central pusselbit i att minska antalet återfall i våldsbrott efter avslutad rättspsykiatrisk vård, avslutar Malin Hildebrand Karlén.

Arbetet pågår

Enligt Malin Hildebrand Karlén finns det vissa kliniker i Sverige som börjat arbeta systematiskt och långsiktigt med att förbättra läget avseende utredning och behandling av beroendetillstånd, t.ex. Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Kliniken har i samverkan med forskare vid CELAM arbetat fram ett vårdprogram för substansbrukssyndrom som nu beforskas samt genomfört utbildningsinsatser för personalen. Det finns i dagsläget fortfarande många kunskapsluckor kring patientgruppens vårdbehov apropå samsjuklighet och psykologiska faktorer som ökar deras risker för återfall i missbruk. Denna kunskap behövs för att vägleda hur rättspsykiatrisk vård mot denna problematik bör läggas upp för att vara effektiv för patienten.

Kontakter

Bilder

Malin Hildebrand Karlén, psykolog vid RMV och docent vid Göteborgs universitet
Malin Hildebrand Karlén, psykolog vid RMV och docent vid Göteborgs universitet
Ladda ned bild

Om Rättsmedicinalverket

Rättsmedicinalverket är den medicinska länken i rättskedjan. Hos oss jobbar experter inom våra fyra ansvarsområden rättsmedicin, rättspsykiatri, rättsgenetik och rättskemi.

Följ Rättsmedicinalverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rättsmedicinalverket

Rättsmedicinalverket kommer inte använda alternativa ljuskällor19.11.2024 14:06:44 CET | Pressmeddelande

Rättsmedicinalverket (RMV) kan utifrån aktuellt kunskapsläge inte bedöma förmodade skador avbildade med alternativa ljuskällor. Detta konstaterar myndigheten efter att ha genomfört en systematisk genomgång av kunskapsläget inom området. Den vetenskapliga litteraturen indikerar att alternativa ljuskällor kan göra det lättare att se blåmärken. Däremot är det inte känt om metoden kan särskilja en skada från andra fynd med tillräckligt hög säkerhet vid rättsmedicinska bedömningar. Slutsatsen är därför att fynd avbildade med alternativa ljuskällor inte kan bedömas på ett rättssäkert sätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye