Efter varslet på Northvolt – så stöttas drabbade medlemmar
Många medlemmar i Akademikerföreningen på Northvolt riskerar nu att förlora sitt arbete. Akademikerföreningen jobbar intensivt med att ta tillvara medlemmarnas intressen. Nu väntar stödinsatser i form av a-kassa och inkomstförsäkring samt Trygghetsrådet – det senare tack vare att det finns kollektivavtal.
Klockan 13 på måndagen den 23 september informerade Northvolt om ett varsel som berör runt 1 600 anställda i Stockholm, Västerås och Skellefteå. Northvolt har identifierat ett behov av kostnadsreducerande åtgärder på kort sikt, vilket kommer innebära en omstrukturering av Northvolts verksamhet med bland annat arbetsbrist som följd och som då även riskerar att drabba många av våra medlemmar.
– Vi i Akademikerföreningen har tillsammans med övriga berörda fackförbund förhandlat med företaget i ett svårt läge. Det har varit väldigt svårt och utmanande. Nu kommer vi att lägga all vår tid åt att informera och ta hand om medlemmarna, säger Teodor Mellström, ordförande i Akademikerföreningen på Northvolt och medlem i Sveriges Ingenjörer.
Teodor Mellström kommer att behöva vika måndagen åt att informera och ta hand om medlemmarna och kan tyvärr inte vara tillgänglig för ytterligare intervjuer och kommentarer.
– Att förlora sitt arbete är tungt och många medlemmar har nu en tuff tid framför sig. Vår uppgift nu är att stötta våra medlemmar och bidra till att de snabbt hittar nya arbeten, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
Camilla Frankelius lyfter fram att förutom ekonomiskt stöd i form av a-kassa och inkomstförsäkring så kommer även insatser sättas in från Trygghetsrådet, tack vare att Northvolt har kollektivavtal. De medlemmar som nu drabbas av arbetsbrist kommer få stöd, råd och anpassade åtgärder från Trygghetsrådet så de kommer vidare och finner nya arbeten.
– För de medlemmar som drabbas av neddragningarna är det självklart ett hårt slag. Samtidigt finns det många arbetsgivare runt om i Sverige som vill rekrytera ingenjörer. Den snabba teknikutvecklingen och den omfattande gröna omställningen bidrar till att ingenjörer är fortsatt mycket efterfrågade, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.
Detta gäller vid varsel:
- Varsel innebär en skyldighet för arbetsgivaren att informera Arbetsförmedlingen om en driftsinskränkning. Ett varsel ska innehålla uppgift om skälen till de planerade uppsägningarna, antalet arbetstagare som avses bli uppsagda och under vilken tidsperiod uppsägningarna planeras ske.
- Arbetsbrist är ett juridiskt begrepp som innefattar alla de situationer där en uppsägning från arbetsgivarens sida beror på något annat än arbetstagaren personligen.
- För att ha rätt till arbetslöshetsersättning behöver man med i en a-kassa. Akademikernas a-kassa är Sveriges största a-kassa med 780 000 medlemmar.
- Som mest kan den som är arbetslös få 80 procent av sin lön i arbetslöshetsersättning men högsta ersättning per dag är 1 200 kronor de första hundra dagarna och därefter 1 000 kronor per dag
- För yrkesverksamma medlemmar ingår en inkomstförsäkring. Försäkringen kan ge 80 procent av en månadslön på upp till 100 000 kronor per månad brutto i 150 dagar om du blir arbetslös.
- Fackligt anslutna som inte är med i en a-kassa omfattas inte av fackförbundets inkomstförsäkring.
Nyckelord
Kontakter
Mattias BengtssonPresschef
Tel:08-33 74 29mattias.bengtsson@sverigesingenjorer.sewww.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/Bilder
Länkar
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
TechSverige, Sveriges Ingenjörer och Unionen i nytt samarbetsavtal20.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 19 december undertecknade bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen ett samarbetsavtal som ska främja en internationellt konkurrenskraftig IT- och telekombransch i Sverige. Avtalet markerar en viktig milstolpe för branschen och stärker parternas gemensamma ambition att skapa en hållbar och innovativ utveckling för företag och medarbetare.
Avtalskrav för reallöneökningar och konkurrenskraft19.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer, IF Metall och Unionen har i dag överlämnat sina avtalskrav till Teknikföretagen.
Danska företag gör att lönerna ökar mest för ingenjörer i Skåne17.12.2024 06:37:00 CET | Pressmeddelande
En ny regional analys visar att det är i Skåne som ingenjörslönerna ökar mest. Danska företags höga lönenivåer pressar skånska arbetsgivare att erbjuda mer konkurrenskraftiga villkor. Även i Dalarna och Västerbotten har löneutvecklingen varit bättre jämfört med övriga Sverige tack vare stark lokal efterfrågan från expansiva företag som rekryterat i stor skala. Lönenivåerna i Stockholm är dock fortsatt högst i landet.
Positivt att regeringen matchar privat satsning på forskning och utveckling13.12.2024 09:07:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer ser positivt på att regeringen i den nya forskningspropositionen fokuserar på teknisk forskning som ska svara mot de stora utmaningar som Sverige står inför: osäkert geopolitiskt läge, en snabb teknikutveckling och en ökad global konkurrens.
Lägre lön gör att unga inte söker de ingenjörsutbildningar Sverige behöver8.12.2024 10:37:00 CET | Pressmeddelande
Sverige riskerar 2040 att sakna 11 000 ingenjörer inom energi-, elektro- och datateknik och teknisk fysik. Men unga studenter söker i stället ingenjörsinriktningar som industriell ekonomi och organisation, där nettolönen fem år efter examen är 6 000 kronor högre i månaden. Det visar en ny analys från Sveriges Ingenjörer. En stor brist på ingenjörer ger negativa effekter på både arbetsmarknaden och samhällsekonomin i stort.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum