DIK

Språkbranschen påverkas kraftigt av AI – ny rapport från DIK

Dela

I en ny enkät från fackförbundet DIK svarar sex av tio i språkbranschen att deras arbetsuppgifter har förändrats av AI. Var tredje egenföretagare upplever att AI-utvecklingen har gjort det svårare för dem att få uppdrag och 46 procent avöversättarna uppger att ersättningarna för deras arbete har blivit lägre. DIK uppmanar branschen att använda AI ansvarsfullt och se till att texter och översättningar fortsätter hålla hög kvalitet.

Under året har det pågått en kulturdebatt om AI:s påverkan på språkbranschen i stort, och särskilt på översättarskrået. Idag släpper DIK en rapport som bekräftar att översättarna påverkats mest. Bland dem upplever 46 procent att ersättningarna för deras arbete har sjunkit och 36 procent att AI har gjort det svårare att få jobb. Att ersättningarna i branschen pressas nedåt är inget nytt – en internationell prispress har pågått under en längre tid och förstärkts av bland annat pandemin, lågkonjunkturen och förändringar i bokbranschen. Men rapportens resultat pekar på att utvecklingen förvärras av AI. I rapporten framgår också att kvaliteten i texter och översättningar påverkas negativt när förlag, språkföretag och översättningsbyråer väljer de billigaste lösningarna. DIK varnar för att utvecklingen kan få konsekvenser för de kulturpolitiska målen om läsfrämjande och allas tillgång till litteratur av hög kvalitet, och uppmanar därför uppdragsgivarna att ta ansvar.

 – Det vore ytterst olyckligt om branschen slösade bort kraften i AI på att dumpa sina personalkostnader. Med ansvarsfylld använd AI kan man i stället förbättra för de som arbetar i branschen genom att förenkla arbetssätt, ta bort trista repetitiva arbetsmoment och - framför allt - frigöra mer tid till fortbildning och kreativt arbete som kräver mänsklig kompetens. Det skulle också gynna branschens innovationskraft och samhällets läsfrämjande ambitioner, säger Anna Troberg, ordförande i fackförbundet DIK.

Språkyrkena har varit med om ett flertal tekniksprång tidigare men det här är sannolikt ett av de större och snabbare. För att de som jobbar i branschen ska kunna hänga med i utvecklingen och ställa om till nya arbetsuppgifter behövs löpande kompetensutveckling. Trots det svarar 42 procent av respondenterna att de inte genomgått någon fortbildning alls under de senaste två åren. Många uppger att arbetsgivarna saknar en strategi för kompetensutveckling och att det saknas relevanta utbildningar.

– AI är ett stort teknikskifte som skapar oro hos många av våra språkmedlemmar, men det finns också fantastiska möjligheter. Nu måste arbetsgivarna och politiken ge goda möjligheter till fortbildning och omställning för de som arbetar i språkbranschen. Då skapas rätt förutsättningar för alla att kunna hänga med i utvecklingen och bidra med sina särskilda mänskliga kompetenser även i framtiden, säger Anna Troberg, ordförande i fackförbundet DIK.



Utvalda siffror från rapporten

  • 61 procent i språkbranschen svarar att deras arbetsuppgifter har förändrats av AI och 94 procent tror att de kommer att påverkas i framtiden.
  • 35 procent av egenföretagarna svarar att AI-utvecklingen har gjort det svårare för dem att få jobb eller uppdrag. Bland tillsvidareanställda är siffran 1 procent. 72 procent av egenföretagarna och 50 procent av de anställda är oroade över att AI-utvecklingen kommer att göra det svårare för dem att få jobb framöver.
  • Bland egenföretagarna svarar 46 procent av översättarna och 40 procent av redaktörerna/textgranskarna att ersättningarna för deras arbete har blivit lägre till följd av AI.
  • 42 procent av respondenterna har inte genomgått någon fortbildning alls under de senaste två åren. Bland de 57 procent som har genomgått kompetensutveckling anser endast 40 procent att fortbildningen har varit tillräcklig.

Fyra insatser för en stark och trygg språkbransch  

AI-utvecklingen skapar både oro och reella problem, men den är här för att stanna och den rymmer också stora möjligheter. I rapporten ställer DIK fyra krav som rustar branschen för framtiden så att de som jobbar i den på bästa sätt kan fortsätta bidra till att tillgängliggöra och bredda litteratur, kunskap och information och främja läsning.  

  1. AI ska användas ansvarsfullt och där det gör störst nytta   
  2. Bättre stöd för omställning och kompetensutveckling
  3. Ökad trygghet för egenföretagare och höjda ersättningar
  4. Fler kollektivavtal och ett tydligare arbetsmiljöansvar



Läs mer i rapporten “Språkbransch i förändring” som du hittar här.



Om rapporten   


Rapporten bygger på en enkät genomförd av fackförbundet DIK bland yrkesverksamma inom olika delar av språkområdet, exempelvis översättare, redaktörer, förläggare, teckenspråkstolkar, språkkonsulter och språkvårdare. Undersökningen genomfördes mellan den 8 april och 8 maj 2024.  

247 personer deltog och svarsfrekvensen var 46 procent. Antalet respondenter är relativt få, även om språkbranschen i sig också är ganska liten, men svarsfrekvensen är hög och de som svarat speglar branschen väl vilket stärker tillförlitligheten i resultaten. Resultaten ligger också i linje med andra undersökningar på området.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anna-Lena Ahlström
Ladda ned bild
Anna-Lena Ahlström
Ladda ned bild
Anna-Lena Ahlström
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.

Följ DIK

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DIK

Sämre akademisk frihet för forskare inom humaniora och samhällsvetenskap4.6.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) visar att forskare inom samhällsvetenskap och humaniora i högre grad än andra ämnesområden upplever att deras akademiska frihet är utmanad. Konsekvenserna är stora – forskarna byter forskningsfokus och undviker ämnen som kan uppfattas som kontroversiella. Fackförbundet DIK ser stora risker för det öppna demokratiska samhället och samtalet.

Anmälningsplikt - vad innebär det i praktiken?22.5.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

Vad skulle anmälningsplikten innebära i praktiken? Välkomna till ett seminarium i Riksdagen den 29 maj med syfte att vrida och vända på den lagstiftning som nu utreds. Under en förmiddag i riksdagens andrakammarsal kommer politiker, civilsamhälle, fackförbund och internationella gäster vrida och vända på anmälningsplikten och dess påverkan på samhället, professionerna och tilliten till våra myndigheter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye