Ylva Trolle Lagerros får Sveriges enda professur i prevention
En ny donationsprofessur i prevention inrättas på Karolinska Institutet.
Den får namnet Prins Daniels professur i kardiovaskulär prevention och tilldelas forskaren och obesitasläkaren Ylva Trolle Lagerros som tillträdde tjänsten den 1 oktober. Syftet är att minska förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar i Sverige.

En stor andel av den totala sjukdomsbördan i Sverige orsakas idag av ohälsosamma levnadsvanor. Ny forskning visar att 45 procent av alla demenssjukdomar, 80 procent av all hjärt-kärlsjukdom samt 30 procent av all cancer kan förebyggas genom förbättrade levnadsvanor. Men vad består dessa levnadsvaneförbättringar av? Hur ska de som behöver insatser nås på ett effektivt sätt? Det är frågor som den nya professuren ska arbeta med och hitta svar på.
– Det finns idag en bred samsyn om att vi i högre grad behöver fokusera på att förhindra och försena sjukdom och ohälsa. Att förebygga att sjukdom och ohälsa uppkommer har många fördelar både på samhällsnivå och för individen, säger Karolinska Institutets rektor Annika Östman Wernerson.
Satsningen på att stärka preventionsforskning är avsedd att få fram evidensbaserad kunskap för att samhället i stort ska bli bättre på att förebygga hjärt-kärlsjukdom.
Ylva Trolle Lagerros har ett stort engagemang för att förbättra folkhälsan genom sin forskning, bland annat om levnadsvanornas betydelse för framtida hälsa.
– Jag har under min karriär fått se otroliga framsteg när det gäller att behandla sjukdom, vilket är fantastiskt i sig. Men vi står inför stora hälsoutmaningar, nu behöver både akademi, klinik och samhälle jobba tillsammans för att bli bättre på att förebygga och försena att sjukdom och ohälsa uppstår. Där har Karolinska Institutet en nyckelroll att spela, och jag är glad och tacksam för att få vara med och driva den utvecklingen, säger Ylva Trolle Lagerros.
Professuren är förlagd till institutionen för medicin, Huddinge vid Karolinska Institutet och till Liljeholmens Universitetsvårdcentral, Akademiskt Primärvårdscentrum för att stärka kardiovaskulär prevention genom hela vårdkedjan och forskningssamarbete med primärvården. Ylva Trolle Lagerros kommer också fortsatt vara kliniskt verksam inom obesitasvården på Centrum för obesitas, Akademiskt Specialistcentrum.
Den nya professuren har möjliggjorts genom donationer från Norheds stiftelse via Hjärt-Lungfonden, hälsoanalysföretaget Werlabs, fordonstillverkaren Scania och Region Stockholm.
Kontakter
PresstjänstenPresstjänsten är öppen 09.00–17.00 vardagar.
Tel:08-524 860 77pressinfo@ki.seki.se/pressrumYlva Trolle Lagerros
ylva.trolle@ki.seBilder

Om oss
Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum