Unionen

Ulrika Johansson, Luleå, vald till 2:e vice ordförande i Unionen

Dela

Ulrika Johansson från Bensbyn utanför Luleå har valts till 2:e vice ordförande i Sveriges största fackförbund Unionen. Ulrika valdes på grund av sin breda fackliga erfarenhet och för att hon är en stabil och förtroendegivande ledargestalt. Nu blir första uppgiften att ge sig in i den kommande avtalsrörelsen.

Ulrika Johansson, Luleå, vald till 2:e vice ordförande i Unionen
Ulrika Johansson, Luleå, vald till 2:e vice ordförande i Unionen Foto: Peter Knutsson

– Det känns oerhört hedrande, jag är så stolt och glad! Jag vill fortsätta driva frågor för att skapa goda förutsättningar för medlemmar och förtroendevalda i hela landet, sa Ulrika i samband med att hon blev vald under Unionens avtalsförbundsråd i Stockholm. 

Under Unionens avtalsförbundsråd fattade fackförbundet även beslut om vilka frågor som kommer att bli viktigast att driva i den kommande avtalsrörelsen. Unionen är tillsammans med fyra andra fackförbund inom industrin med och sätter ”märket” – löneökningsnivån som blir norm för nästan alla anställda i Sverige, oavsett bransch de arbetar inom. Bara i Norrbotten är, enligt SCB, över 129 000 personer mellan 15 och 74 år sysselsatta på arbetsmarknaden.

– Högre lön står självklart på agendan. För Unionen är det helt självklart att medarbetare som är med och skapar värde i sina företag också ska få del av det värdet genom en god löneutveckling, säger Ulrika Johansson.

Frågan om kortare arbetstid står också högt på Unionens agenda inför avtalsrörelsen.

– Arbetstidsförkortning ska regleras i kollektivavtal, och inte genom politiska beslut. Unionen har beslutat att vi kommer att fortsätta driva frågan om att alla ska ha rätt till minst 100 timmars arbetstidsförkortning per år. Dagens tjänstemän har ett pressat arbetsliv och behöver mer balans mellan arbetet och fritid, kommentera Ulrika Johansson.

Fakta: Ulrika Johansson

Aktuell: Nyvald 2:e vice ordförande i Unionen
Arbete: Verksamhetsutvecklare IT på Gestamp HardTech AB
Bor: Bensbyn, Luleå
Ålder: 53 år

Facklig bakgrund: Började redan i 20-årsåldern engagera sig fackligt. Medlem i Unionen sedan förbundet bildades. Suttit i Unionens förbundsstyrelse sedan år 2011.

Fackliga hjärtefrågor: Tycker att HBTQI+-frågor är oerhört viktiga för att skapa ett bra arbetsliv för alla. Ulrikas äldsta barn kom ut som transkvinna för några år sedan och det har gett Ulrika nya erfarenheter och kunskaper som hon vill använda för att göra skillnad.

Kontakter

Om Unionen

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye