Läkemedelsverket

Läkemedelsverket ska stärka tillgången till särskilt kritiska sjukvårdsprodukter

Dela

Regeringen har gett Läkemedelsverket och Socialstyrelsen i uppdrag att stärka tillgången till särskilt kritiska sjukvårdsprodukter genom tillverkningsberedskap.

En man i vit rock med anteckningar och i fonden hyllor med läkemedel.
Regeringen har gett Läkemedelsverket och Socialstyrelsen i uppdrag att stärka tillgången till särskilt kritiska sjukvårdsprodukter genom tillverkningsberedskap.

I uppdraget ingår  bland annat att Läkemedelsverket ska kartlägga den svenska och nordiska läkemedelsproduktionen och komma med rekommendationer på de läkemedel som är särskilt viktiga att det finns tillgång till vid höjd beredskap. Målet är att se till att tillverkare är väl förberedda att tillverka vissa särskilt kritiska sjukvårdsprodukter i Sverige.

- Det här är ett strategiskt beredskapsuppdrag som vi välkomnar. Det handlar om att analysera sårbarheten för försörjningskedjan för särskilt kritiska sjukvårdsprodukter och säkra försörjningstryggheten för produkterna. Vi kommer börja med att tillsammans med Socialstyrelsen föra en dialog med berörda aktörer på området, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket ska vidare upprätthålla och uppdatera information om produktionskapacitet för läkemedel och om möjligt för medicintekniska produkter.

Läkemedelsverket ska tillsammans med Socialstyrelsen lämna en slutredovisning till Socialdepartementet senast den 15 januari 2027.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye