Många lustgassamtal kräver sjukhusvård
När Halloween närmar sig är årets samtal om lustgas till Giftinformationscentralen snart närmare tusen – ett rekord ingen vill nå. Många av samtalen är så pass allvarliga att sjukhusvård rekommenderats.
Halloween är ett tillfälle när många ungdomar festar. Tyvärr tycks lustgas bli ett allt vanligare inslag när unga vill berusa sig. När detta skrivs har Giftinformationscentralen fått totalt 932 samtal om lustgas hittills i år och centralen har involverats i sjukhusvården av 441 enskilda individer med komplikationer av lustgasanvändning. För tio år sedan fick Giftinformationscentralen totalt 18 samtal om lustgas, varav 10 föranledde sjukhusvård.
– Det här är en oroande trend. Framför allt upprepat bruk kan ge allvarliga hälsorisker. I många av samtalen från vården eller där vi rekommenderar sjukhusvård är skador på nervsystemet ett vanligt problem, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare vid Giftinformationscentralen.
Upprepad användning kan göra att du kissar på dig eller får demensliknande besvär
Du ska alltid uppsöka sjukvården om du har svimmat i samband med användning. Symtom från nervsystemet som pirrningar, domningar eller svårigheter att gå eller stå är andra tecken på allvarlig påverkan som behöver utvärderas och behandlas.
– Symtomen från nervsystemet kommer ofta smygande, ibland flera veckor efter senaste användning. Det gör att en del inte kopplar ihop symtomen med lustgasen. Men om du fått nervskador så kan du få svårt att gå och stå – eller så kan det hända att du kissar på dig. Om du använder lustgas regelbundet och har svårt att sluta – kontakta vården för att få hjälp, säger Johanna Nordmark Grass.
Långvarig användning av lustgas kan också leda till psykiatriska problem. Det kan ge ångest, psykos, personlighetsförändringar och långvariga problem med minnet som kan likna demenssjukdom.
Nyckelord
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Om Giftinformationscentralen
Giftinformationscentralen är en nationell expertenhet inom akuta förgiftningar. Uppdraget är att sprida kunskap till allmänhet och sjukvård om förebyggande åtgärder, risker, diagnos och behandling av förgiftningar. En av kanalerna är den dygnet-runt öppna telefonrådgivning som varje år tar emot över 110 000 samtal från sjukvård och privatpersoner. Där svarar apotekare och läkare på akuta frågor om förgiftningar dygnet runt, året om. Du når Giftinformationscentralen via 112 eller 010-456 67 00. Sedan 2009 är Giftinformationscentralen en del av Läkemedelsverkets verksamhet.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Växande marknad för medicinteknik kräver stärkt tillsyn10.12.2024 10:27:50 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens har granskat om statens tillsyn över medicintekniska produkter är effektiv. Granskningen visar att Läkemedelsverket har en väl fungerande organisation och god kompetens för tillsynen, men att det finns brister i förutsättningarna.
Läkemedelsverket utvecklar nationell lägesbild över medicinteknik9.12.2024 09:26:19 CET | Pressmeddelande
Den första delrapporten i uppdraget om att möjliggöra en nationell lägesbild och en produktionskartläggning av medicintekniska produkter i Sverige, är överlämnad till regeringen. Det är tre tidigare regeringsuppdrag som nu blir ett.
Kraftig ökning av samtal om missbruk av lustgas bland tonåringar9.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet samtal till Giftinformationscentralen om skador kopplat till lustgasberusning slår i år flera rekord. Förutom att det totala antalet lustgasrelaterade samtal har fördubblats jämfört med förra året, märks det även i åldersgruppen 15–19 år där samtalen har mer än fördubblats.
Ökad risk för leverskador av klimakterieläkemedlet Veoza2.12.2024 09:42:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitté PRAC har identifierat en ökad risk för leverskador vid användning av läkemedlet Veoza (fezolinetant).
Gemensamma nordiska förpackningar för bättre tillgänglighet2.12.2024 09:03:46 CET | Pressmeddelande
Från och med årsskiftet startar ett pilotprojekt med engelskspråkiga samnordiska förpackningar. Syftet är att förbättra tillgängligheten genom att förenkla produktion och distribution.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum