Läkemedelsverket

Risk för global brist på infusionsvätskor

Dela

Baxter, en av de största tillverkarna av infusionsvätskor och blodersättningar, har tvingats stänga en fabrik i USA på grund av översvämning i spåren av orkanen Helene.

Byggnad med Läkemedelsverkets  namn och symbol
Läkemedelsverkets huvudbyggnad i Uppsala Foto: Läkemedelsverket

Detta riskerar att orsaka brist på vissa infusionsvätskor globalt. Det innebär att Sverige framöver kan komma att få lägre volymer än vad behovet kräver. Hur mycket lägre är dock oklart i nuläget.

Infusionsvätskor, vardagligt kallat dropp, används framför allt inom slutenvården för att tillföra en patient vätska och näring direkt in i blodet.

-Eftersom en reducerad tillgång av dessa produkter berör hela den globala marknaden är detta inte enbart ett problem för Sverige, utan något som kommer att påverka många länder. Därför har Läkemedelsverket, direkt efter att vi fick informationen från Baxter, eskalerat frågan till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA för att om möjligt hitta gemensamma europeiska angreppssätt på problemet, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket samverkar med berörda aktörer inom hälso- och sjukvården, regioner och företag för att få fram en gemensam bild över situationen i Sverige. Det behöver bli tydligt vilka produkter som är berörda, hur stor försäljningen är och hur volymerna påverkas, hur mycket som finns i lager samt hur behovet av olika produkter ser ut inom respektive region.

Nyckelord

Kontakter

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye