SOS Alarm Sverige AB

Första spadtaget för Sverigeunik ledningsbyggnad i Timrå

Dela

Nu har arbetet med att bygga landets mest moderna ledningsbyggnad för alarmering och räddningstjänst börjat.

Madeleine Raukas, VD SOS Alarm, Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande Timrå kommun och Per Silverliden, förbundschef Medelpads Räddningstjänstförbund vid första spadtaget för den nya ledningscentralen i Timrå.
Madeleine Raukas, VD SOS Alarm, Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande Timrå kommun och Per Silverliden, förbundschef Medelpads Räddningstjänstförbund vid första spadtaget för den nya ledningscentralen i Timrå.

Timrå kommun ska på uppdrag av SOS Alarm och Medelpads räddningstjänstförbund bygga en toppmodern ledningsbyggnad i Timrå.

När byggnaden står klar kommer SOS Alarms verksamheter flytta hit från Sundsvall tillsammans med den inre operativa ledningen inom Räddningsregion Mittnorrland.

- Det här bygget är ett konkret exempel på samarbete mellan kommunen, räddningstjänsten och SOS Alarm som ska göra Sverige ännu mer tryggt och säkert. Ledningscentralen här i Timrå kommer därför bli en viktig del av SOS Alarms framtida organisation och struktur vilket stärker vår robusthet i hela landet, säger Madeleine Raukas, vd på SOS Alarm.

Det är flera delar som tillsammans innebär att den omkring 4000 kvadratmeter stora ledningsbyggnaden i Timrå kommer att bli Sverigeunik och en av landets mest moderna. Lokalerna är anpassade till det nya säkerhetsläget. Arbetet med att leda och koordinera de många verksamheterna på fältet kommer att ske från den nya byggnaden.

- Den nya ledningsbyggnaden, och verksamheten som ska bedrivas härifrån, sätter Timrå och hela regionen på kartan när det gäller ledning av framtidens blåljusverksamhet, säger Per Silverliden, förbundschef på Medelpads Räddningstjänstförbund.

På onsdagen togs det första spadtaget för den nya ledningsbyggnaden som kommer att ligga intill räddningsstationen i Timrå.

- Detta är på flera vis en betydelsefull etablering för Timrå. Den ger över 100 nya arbetstillfällen, den breddar vår arbetsmarknad och den ökar Timrås attraktion som boendeplats, säger Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande i Timrå kommun. 

Timrå kommun finansierar bygget, som är beräknat att landa på omkring 200 miljoner kronor. SOS Alarm och räddningstjänsten har ett långsiktigt hyresavtal med kommunen.

De nya lokalerna ska enligt planeringen stå klara hösten 2026.

Kontakter

SOS Alarm verkar för ett tryggare Sverige för alla

SOS Alarm har en unik verksamhet. Vi vet hur Sverige mår, i realtid. Dygnet runt, året om hanterar vi larm och koordinerar hjälpresurser vid olyckor, kriser och störningar. På uppdrag av svenska staten ansvarar vi för nödnumret 112 och har en central roll i samhällets krisberedskap.

Genom vår tillgång till lägesbilder, information, avancerad teknik och effektiva system kan vi erbjuda ett tjänsteutbud och ett helhetsperspektiv inom larmhantering som ingen annan har. I nära samverkan med våra kunder och partners stärker vi den svenska trygghetskedjan.

SOS Alarm ägs av oss alla gemensamt – genom staten och alla Sveriges kommuner och regioner. Tillsammans skapar vi ett tryggare Sverige för alla, nu och i framtiden.

Följ SOS Alarm Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SOS Alarm Sverige AB

Året på nödnumret 112: Kortare svarstider och fler samtal om suicid6.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande

Under 2024 inkom 3,7 miljoner samtal till nödnumret 112. Larmsamtalen om suicid ökade till totalt 24 800 stycken. Jämfört med året innan ökade kategorin med nära 30 procent. Samtidigt fick den som sökte akut hjälp via 112 svar rekordsnabbt. Svarstiderna på 112 blev de lägsta på över 10 år. Idag presenteras 112-rapporten som sammanfattar året hos SOS Alarm. Rapporten överlämnas till regeringen.

Pressinbjudan till 112-dagen 20253.2.2025 09:59:08 CET | Pressmeddelande

Temat för årets upplaga av 112-dagen är Är Sverige redo för kris? Det militära och civila i Sverige försvaret står inför den största upprustningen i modern tid. För att uppnå ökad motståndskraft krävs nya arbetsmetoder och närmare samarbeten mellan det offentliga och civila samhällets aktörer. Hur ser Sveriges förmåga att hantera stora utmaningar, från samhällsstörningar till höjd beredskap och krig, ut? Är vi förberedda för att hantera det oväntade och hur kan myndigheter och näringsliv arbeta tillsammans för att möta nya hot?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye