Arla

Ny höjning av mjölkpriset till Arlabönderna

Dela

Arla höjer mjölkpriset till bönderna för sjunde månaden i följd. Ersättningen stiger med cirka 34 öre per kilo både för konventionell och ekologisk mjölk.

Mjölkpriset till bönderna har luft under vingarna. Efter novemberhöjningen hamnar priset runt rekordnivåerna från 2022. Foto: Arla/Håkan Johansson
Mjölkpriset till bönderna har luft under vingarna. Efter novemberhöjningen hamnar priset runt rekordnivåerna från 2022. Foto: Arla/Håkan Johansson

I morgon får bönderna inom Arla mer betalt för sin mjölk. Kilopriset på både konventionell och ekologisk mjölk stiger den 1 november med 33,8 öre. Efter höjningen blir det så kallade a contopriset för konventionell mjölk 606,7 öre per kilo och 684,7 öre per kilo för ekologisk.

Det stigande mjölkpriset hänger främst samman med utvecklingen på världsmarknaden för mejeriprodukter. Mängden mjölkråvara har helt enkelt inte räckt till för att möta behoven hos en växande världsbefolkning. Den här obalansen mellan utbud och eftefrågan har drivit upp priserna.

Huvudskälet till att produktionen inte ökat trots att ersättningen till bönderna gått upp stavas osäkerhet. I flera länder runtom i Europa diskuteras nu olika typer av miljöregleringar som helt kan kasta om de ekonomiska förutsättningarna för lantbrukarna.

– Många mjölkbönder har en investeringshorisont på 20–30 år. Då behövs förstås långsiktiga spelregler och konkurrenskraftiga villkor, säger Arlas Sverige-vd Cecilia Kocken och fortsätter:

– Hållbarhet kostar, därför är det viktigt att vi kan göra ytterligare en höjning av ersättningen till våra ägare, Arlabönderna. Det bästa du som konsument kan göra för att stötta svenska bönder, stärka svensk livsmedelsberedskap och samtidigt bidra i utvecklingen av en mer hållbar matproduktion är att aktivt välja produkter från bondeägda företag som Arla.

Detta påverkar mjölkprisets utveckling

  • De globala mjölkvolymerna är stabila.
  • Försäljningen till dagligvaruhandeln fortsätter att vara stark.
  • Industri- och dagligvarumarknaderna fortsätter att stiga, drivna av en stadig stark efterfrågan.

Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna är stabila. I EU och Storbritannien minskade den komponentjusterade produktionen med 0,4 procent i juli, jämfört med samma månad i fjol. I Nederländerna, Tyskland och Belgien förväntas blåtunga påverka invägningen negativt de kommande månaderna. I USA backade invägningen i augusti med 0,1 procent. Starka fett- och proteinhalter ledde dock till att den komponentjusterade produktionen ändå kom in på plus 1,8 procent. Nya Zeeland överträffade förväntningarna igen och produktionen ökade med 10 procent.

Mjölkpulver: Priserna på mjölkpulver i Europa har varit stabila de senaste veckorna. Skummjölkspulver backade lite grann vid det senaste auktionstillfället vid Global Dairy Trade. Däremot har priserna på helmjölkspulver gått upp en aning på både de globala och europeiska marknaderna.

Smör: Fettmarknaden var stabil i september. På grund av höga priser på grädde och fortsatt stark efterfrågan i hela Europa var tillgången fortsatt knapp, vilket pressade upp priserna till nya rekordnivåer. De senaste veckorna har dock varit lugnare och priserna har sjunkit lite under oktober.

Fakta om Arlas mjölkpris  

Arlas 8 000 mjölkbönder, varav 2 000 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det justeras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna. 

För att premiera åtgärder som bidrar till att minska klimatutsläppen på gårdarna betalas sedan augusti 2023 en hållbarhetsersättning (FarmAhead™ Ersättning) ut till den enskilda bonden tillsammans med det månatliga a contopriset. Målet är att minska gårdarnas klimatutsläpp med 30 procent till 2030.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye